Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕξοφλείται σήμερα το επίδομα προσωπικής διαφοράς – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Εξοφλείται σήμερα το επίδομα προσωπικής διαφοράς – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Σχεδόν 740.000 συνταξιούχοι σήμερα θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το επίδομα προσωπικής διαφοράς: Τα ποσά που χορηγούνται κυμαίνονται από 100 έως και 200 ευρώ και αφορούν σε εκείνους τους απόμαχους της εργασίας που δεν είδαν ούτε ευρώ στην τσέπη τους από την αύξηση στα ποσά των συντάξεων, καθώς τη «ροκάνισε» η μεγάλη προσωπική διαφορά που διατηρούν ακόμη και σήμερα. Αύριο Πέμπτη πάντως «κλείνουν» οι πληρωμές για τους συνταξιούχους.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δίνεται ουσιαστικά στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 3% είτε είχαν μικρότερη ωφέλεια από αυτήν.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος προσωπικής διαφοράς

Σήμερα λοιπόν θα καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε περίπου 740.000 συνταξιούχους, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως και 200 ευρώ: Υπολογίζεται όμως πως μόνο 1 στους 4 δικαιούχους της προσωπικής διαφοράς θα λάβουν τα «υψηλό» ποσό των 200 ευρώ. 

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα καταβληθεί σε συνταξιούχους που θα δουν 3% αύξηση μόνο λογιστικά στην εθνική και στην ανταποδοτική τους σύνταξη κι όχι τραπεζικά.

Κι αυτό γιατί η σύνταξη που λαμβάνουν είναι υψηλότερη από εκείνη που δικαιούνται μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα το υπερβάλλον ποσό να λογίζεται ως «προσωπική διαφορά» και να συμψηφίζεται σταδιακά με τις αυξήσεις μέχρι αυτό να μηδενιστεί.

Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις:

  • 745 συνταξιούχοι θα λάβουν 100 ευρώ επίδομα προσωπικής διαφοράς
  • 088 συνταξιούχοι θα λάβουν 150 ευρώ επίδομα προσωπικής διαφοράς
  • 093 συνταξιούχοι θα λάβουν 200 ευρώ επίδομα προσωπικής διαφοράς

Ποιοι θα πάρουν τα 100 ευρώ, ποιοι τα 150 και ποιοι τα 200 ευρώ

Οι συνταξιούχοι που η προσωπική τους διαφορά υπερβαίνει τα 10 ευρώ θα λάβουν είτε εφάπαξ επίδομα 200 ευρώ ή 150 ευρώ ή και 100 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Το ύψος του επιδόματος που χορηγείται εξαρτάται από την κύρια σύνταξη ή το άθροισμα κύριων συντάξεων.

Συγκεκριμένα:

  • Οι συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα ως 700 ευρώ παίρνουν τα 200 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα, από τα 700,01 ως 1.100 ευρώ παίρνουν 150 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα από 1.100,01 ως 1.600 ευρώ παίρνουν τα 100 ευρώ του επιδόματος.

Οι ασφαλισμένοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.600 ευρώ δεν θα λάβουν επίδομα.

Πληρωμές έκτακτων ενισχύσεων σε ανασφάλιστους υπερήλικες και ΑμεΑ

Οι «μεγάλες» πληρωμές έκτακτες και τακτικές προς τους συνταξιούχους ουσιαστικά «κλείνουν» αύριο Πέμπτη 21/12, όταν και θα καταβληθούν οι συντάξεις μισθωτών σε ΙΚΑ, Τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Στα ποσά που θα χορηγηθούν θα έχουν ενσωματωθεί και αυξήσεις 3%.

Πάντως, την Παρασκευή 22/12 καταβάλλονται και οι έκτακτες ενισχύσεις σε δικαιούχους επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, μεταξύ των οποίων οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι οποίοι και θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ποσού 150 ευρώ.

Την ίδια μέρα, θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση (επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης) ύψους 200 ευρώ, στους δικαιούχους ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, αλλά και τους δικαιούχους του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.

enikonomia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ