Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία«Φουσκώνουν» οι ασφαλιστικές εισφορές – Ποιοι «μπλοκάκηδες» την γλιτώνουν

«Φουσκώνουν» οι ασφαλιστικές εισφορές – Ποιοι «μπλοκάκηδες» την γλιτώνουν

«Φουσκώνουν» στα επίπεδα του πληθωρισμού οι ασφαλιστικές εισφορές και ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες καλούνται να επιλέξουν έως και τις 31 Ιανουαρίου την ασφαλιστική κατηγορία που θα τους συντροφεύει ολόκληρη τη διάρκεια του 2023. Οι νέες «φουσκωμένες» εισφορές θα πληρωθούν για πρώτη φορά τέλη Φεβρουαρίου, όταν και οι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλλουν τις οφειλές Ιανουαρίου.

Η αύξηση αφορά και στα «μπλοκάκια», ενώ οι παράλληλα απασχολούμενοι θα την γλιτώσουν εάν οι εισφορές από τη μισθωτή τους εργασία καλύπτουν τα νέα αυξημένα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών.

Αυξήσεις εισφορών και για «μπλοκάκια»

Παρά τις πιέσεις που δέχονται όλοι οι επαγγελματίες –όπως φυσικά και τα νοικοκυριά- λόγω του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους, αλλά και των κινήσεων της ΕΚΤ που «ανεβάζει» ψηλότερα τα βασικά επιτόκια του ευρώ, το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί κανονικά τις προβλέψεις των υφιστάμενων σχετικών διατάξεων του νόμου Βρούτση: Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου –αναδρομικά- υιοθετούνται αναπροσαρμογές στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με την εξέλιξη αυτή να αφορά φυσικά και στα «μπλοκάκια».

Πώς διαμορφώνονται οι «νέες» ασφαλιστικές εισφορές

 Η αύξηση των εισφορών είναι ανάλογη του πληθωρισμού και έτσι οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών αναπροσαρμόζονται σε ποσοστό 9,6%.

  • Πρώτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα ανέλθουν στα 230, 16 ευρώ (+ 21 ευρώ) από 210 ευρώ που είναι σήμερα (για τον κλάδο σύνταξης και υγείας )
  • Δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα διαμορφωθούν στα 276,19 ευρώ από 252 ευρώ που είναι σήμερα
  • Τρίτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα ανέλθουν στα 330,99 ευρώ από 302 ευρώ που είναι σήμερα
  • Τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα διαμορφωθούν στα 397,85  ευρώ από 363 ευρώ που είναι σήμερα
  • Πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα ανέλθουν στα 476,76 ευρώ από 435 ευρώ που είναι σήμερα
  • Έκτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα διαμορφωθούν στα 620,34 ευρώ από 566 ευρώ που είναι σήμερα.

Υπάρχει ωστόσο και μια ειδική κατηγορία για τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν οι νεοεισερχόμενοι: Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτή την κατηγορία θα διαμορφώνεται στα 138,096 ευρώ από 126 ευρώ που είναι σήμερα.

Η διαδικασία για την επιλογή κλίμακας – Τι να προσέξετε

Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι εισφορές είναι σε διαδικασία αναπροσαρμογής, οι επαγγελματίες καλούνται κανονικά να επιλέξουν την ασφαλιστική τους κλίμακα.

Σε λειτουργία άλλωστε έχει τεθεί στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023.

Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

enikonomia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ