Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία«Αυτόματη» αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Τι αλλάζει μετά το...

«Αυτόματη» αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Τι αλλάζει μετά το «ψαλίδι» στην επιδότηση

«Ψαλίδι» στην κρατική επιδότηση φέρνει «αυτόματη» αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης: Μετά και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής ΚΥΑ το κράτος περιορίζει την επιδότησή του στην λιανική τιμή και έτσι από σήμερα το πετρέλαιο θα πωλείται σχεδόν 0,10 € το λίτρο ακριβότερα. Αν μη τι άλλο η «στήριξη» των τιμών παρατείνεται έως και τις 31 Μαρτίου, σε μια περίοδο που οι διεθνείς τιμές εμφανίζουν ανοδική τάση. Από την περιοχή των 75 δολαρίων το βαρέλι στα μέσα Δεκεμβρίου, η τιμή του Brent «φλερτάρει» πλέον με τα 86 δολάρια.\

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 1,133 ευρώ το λίτρο: Χωρίς να συνυπολογίζεται πιθανή αναπροσαρμογή της τιμής λόγω των διεθνών ανατιμήσεων, μόνον από το «ψαλίδι» στην επιδότηση το κόστος του θα ανέβει στο 1,233 ευρώ.

Τι προβλέπει η απόφαση για το «ψαλίδι» στην επιδότηση

Οι όποιες αναπροσαρμογές -σε κάθε περίπτωση- προκύψουν από την πορεία των διεθνών αγορών θα γίνουν με βάσει την συγκεκριμένη τιμή που ενσωματώνει πλέον την «ψαλιδισμένη» επιδότηση.

Δημοσιεύθηκε, λοιπόν, στο ΦΕΚ η απόφαση σχετικά με την παράταση ισχύος της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη χορήγηση επιδότησης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης.

Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στον… καυστήρα αντλία, έχει παραταθεί κατά ένα τρίμηνο αλλά με 15 λεπτά το λίτρο.

Τι προβλέπει όμως αναλυτικά η απόφαση;

«Η ισχύς της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 77/17-10-2022 (Β’5366) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χορήγηση επιδόματος πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης – Αντικατάσταση της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 76/13-10-2022 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 5331), παρατείνεται από τη λήξη της για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, ήτοι έως και την 31η Μαρτίου 2023.

Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 0,12 € προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης».

«Δεύτερη ευκαιρία» για το επίδομα θέρμανσης

Και ενώ οι τιμές του πετρελαίου «τσιμπάνε», δεύτερη ευκαιρία για να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» έχουν όσοι δεν πρόλαβαν να το πράξουν έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όσα φυσικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει αίτηση μπορούν πλέον να το κάνουν έως τις 13 Ιανουαρίου 2023 δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους νέους δικαιούχους να προλάβουν τις επόμενες πληρωμές. Κι αυτό γιατί σήμερα, το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό του επιδόματος θέρμανσης σε 840.000 δικαιούχους, παλαιούς και νέους. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 190 εκατ. ευρώ.

Οι παλαιοί δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή ποσό ίσο με το ποσό που έλαβαν πέρυσι. Οι νέοι που έχουν υποβάλλει αίτηση θα δουν τα χρήματα που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για αγορές που έχουν τιμολογηθεί  έως το τέλος Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία.

Όσοι υποβάλουν αιτήσεις έως και τις 13 Ιανουαρίου 2023 θα λάβουν τα χρήματα με τις επόμενες πληρωμές. Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η τελευταία δόση αναμένεται να καταβληθεί στις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, έως τις 31 Μαΐου 2023 θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.

Για κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα καταχωρούνται έως τις 15 Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

Μία βασική αλλαγή για φέτος, πέρα από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, είναι το ύψος του επιδόματος, καθώς το ποσό βάσης αυξάνεται στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι). Το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή.

Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ήδη πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλους τρόπους, πλην φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

enikonomia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ