Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΔυσβάστακτο το κόστος για μοριακό και rapid test – Η σύγκριση με...

Δυσβάστακτο το κόστος για μοριακό και rapid test – Η σύγκριση με άλλες χώρες

Σε ουρές σε φαρμακεία και σε διαγνωστικά κέντρα για τη διενέργεια ελέγχων κορονοϊού έχει οδηγήσει η εκτίναξη των κρουσμάτων που έφερε η επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον και στην Ελλάδα. Τα δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ που παρασχέθηκαν δωρεάν στους πολίτες ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης αφενός δεν αρκούν για να καλύψουν τον αυξημένο κινδυνο, αλλά και την αυξημένη κινητικότητα των εορταστικών ημερών, ενώ ταυτόχρονα η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους έχει συχνά αμφισβητηθεί και εξαιτίας της λανθασμένης δειγματοληψίας από τους πολίτες.

Αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να καταφεύγουν ακόμα συχνότερα σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test ή και σε μοριακό τεστ (PCR), οι τιμές των οποίων μπορεί να βρίσκονται υπό καθεστώς διατίμησης, ωστόσο το κόστος δεν είναι καθόλου αμελητέο για μια μέση οικογένεια. Να σημειωθεί ότι δικαίωμα σε δωρεάν ταχύ διαγνωστικό έλεγχο δεν έχουν εδώ και καιρό οι ανεμβολίαστοι πολίτες. Κι αυτό την ώρα που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η οποία είχε επίσης απαγορεύσει τα δωρεάν τεστ σε μη εμβολιασμένους, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και να τα επαναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του πλαφόν στις τιμές των τεστ ισχύουν ως ανώτατα όρια τιμών:

  • Για το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR: το ποσό των 40 ευρώ για την παροχή υπηρεσίας και των 20 ευρώ για τη δειγματοληψία, δηλαδή συνολικά 60 ευρώ.
  •  Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) το ποσό των 10 ευρώ.

Ειδικά για τα rapid test, η προσφερόμενη τιμή στην αγορά κυμαίνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ 5 – 10 ευρώ, ενώ γενικότερα οι προβλεπόμενες ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις των αρμοδίων, ότι η τιμή των τεστ στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη, τα στοιχεία αποκαλύπτουν μία διαφορετική εικόνα καθώς όχι μόνο υπάρχουν χώρες, όπως η Αυστρία και η Δανία, στις οποίες ο έλεγχος είναι δωρεάν χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και επιχειρήσεις που χρεώνουν ακριβότερα τις ίδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα συγκριτικά με την Κύπρο όπου επίσης δραστηριοποιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο χρεωνει στα υποκαταστήματά του στην Ελλάδα 10 ευρώ για το rapid test και 60 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο με τις τιμές για τις ίδιες υπηρεσίες στην Κύπρο να ανέρχονται σε 5 και 25 ευρώ αντίστοιχα. Κι αυτό μάλιστα την ώρα που οι μέσες απολαβές στις δύο χώρες δεν συγκρίνονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ