Τρεις κτηνοτρόφοι μίλησαν στον ΑγροΤύπο για την κατάσταση στον κλάδο, αλλά και τις προοπτικές.
Άπαντες στάθηκαν στην αύξηση του κόστους παραγωγής, στις μεγάλες από την άλλη προοπτικές του κρέατος αυτού, που είναι περιζήτητο όχι μόνο στα χωριά, αλλά και στα αστικά κέντρα, αλλά και στους πολλούς ελέγχους που κάνει -και είναι θετικό αυτό- το κράτος. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι ζητούν ένα έκτακτο βοήθημα για τις ζωοτροφές, όπως είχε γίνει-θυμίζουμε-τελευταία φορά το 2013.
Ο κ. Μάκης Καλόκληρος από την Κατοχή Μεσολογγίου έχει μονάδα εκτροφής μοσχαριών στο χωριό αυτό και κάποια ζώα στο βουνό. Έχει 60 συνολικά ζώα ντόπιας φυλής και εισαγόμενα από Ισπανία και Ιρλανδία. Όπως μας εξηγεί το βασικό πρόβλημα την δεδομένη χρονική περίοδο είναι η αύξηση στο κόστος παραγωγής, αφού οι τιμές σε σόγια, καλαμπόκι, κριθάρι κ.λπ. έχουν πάρει την ανιούσα. Ο κ. Καλόκληρος σφάζει μοσχάρια όταν φθάσουν 17-18 μηνών, με τα Λιμουζίν όπως μας λέει να δίνουν γύρω στα 420 κιλά καθαρό κρέας ανά ζώο, ενώ τα ντόπια γύρω στα 170-180 κιλά. Συνεργάζεται με κρεοπωλεία και όπως μας λέει το κρέας το ποιοτικό φεύγει πολύ εύκολα. Οι δε τιμές παραγωγού κυμαίνονται για τα Λιμουζίν στα 5 ευρώ το κιλό, στα δε υπόλοιπα στα 4-4,5 ευρώ το κιλό.
Ο Σωτήρης Κουτρούλης που είναι νεαρός σε ηλικία εδώ και λίγα χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τη βιολογική κτηνοτροφία και δη την εκτροφή μοσχαριών στο χωριό Πεντάλοφο του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Όπως μας λέει αν και έχει δικές του τροφές και μάνες, εντούτοις δυσκολεύεται, καθώς τα δικαιώματα που λαμβάνει ως νέος γεωργός είναι πενιχρά, όπως και το πριμ πρώτης εγκατάστασης που έλαβε, ενώ το κρέας που πουλά δεν πιάνει υψηλές τιμές, παρότι βιολογικό. Όπως μας είπε ο νεαρός γεωργοκτηνοτρόφος οι τιμές στο κρέας που σφάζει δεν είναι πάνω από 5 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα ίσα που βγάζει το κόστος του. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι συμφέρον για τον ίδιο να πουλάει κρέας στην Αθήνα, καθώς απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις γι’ αυτό και χρήματα… δεν υπάρχουν.
Ο κ. Σπύρος Νικολάου έχει φτιάξει περισσότερο από χόμπι και λιγότερο για βιοπορισμό μια πρότυπη μονάδα εκτροφής μοσχαριών στον Ορχομενό της Βοιωτίας. Έχει επιλέξει ένα εξαιρετικό μέρος για τη μονάδα του, δίπλα ακριβώς στην οποία καλλιεργεί βιολογικές τροφές, μεταξύ αυτών και αρωματικά φυτά, με τις οποίες ταΐζει κατ’ αποκλειστικότητα τα ζώα του. Έχει σήμερα 30 ζώα στο σύνολο, ντόπιων φυλών και δίνει όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ιδιαίτερο βάρος μαζί με τα παιδιά του, που επίσης ασχολούνται με τη μονάδα, στις τροφές των ζώων, καθώς όπως μας είπε: «και εμείς αλλά και τα ζώα, είμαστε ό,τι τρώμε». Ο κ. Νικολάου διαθέτει όλα τα πιστοποιητικά για τη βιολογική εκτροφή και πλέον, όπως μας εξήγησε, ψάχνει αρκετά και το θέμα της σφαγής των ζώων, που σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό. Ο κ. Νικολάου δήλωσε ταυτόχρονα ότι τα κόστη παραγωγής είναι απαγορευτικά για το μέσο εκτροφέα.
πηγή: agrotypos.gr