Αυτό είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

0
672

Ο διπλός στόχος της ανακοπής του κύματος των λουκέτων και η συγκράτηση της ανεργίας

Αντιμέτωπη με μια υγειονομική κρίση αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα είναι η Ελληνική κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφουν τις σημαντικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που έχει η πανδημία του κορονοϊού αλλά ελπίζουν πως όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν και καλυτερέψει η συνολική εικόνα αν κερδηθεί το στοίχημα του τουρισμού που υπάρχει μπροστά μας.

Η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος παράλληλα με τον σχεδιασμό για την μετά- covid εποχή κυρίως σε ότι αφορά την οικονομία.ADVERTISING

Η κυβέρνηση παρέχει επιπλέον στήριξη σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021 με στόχο να ανακόψει το κύμα των λουκέτων και να συγκρατήσει την ανεργία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση βάζει… στο «φουλ» τις μηχανές και για το λιανεμπόριο. Η ελπίδα είναι να ανοίξει στις 22 ή στις 29 Μαρτίου και κυρίως να μην υπάρχει πισωγύρισμα.

Είναι αναγκαίο, να πέσει άμεσα χρήμα στην αγορά και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σε αυτό, μέρος των 10 δισ. καταθέσεων που έχουν συσσωρευτεί τους μήνες της πανδημίας από τα νοικοκυριά και των 10 δισ. καταθέσεων από τις επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό, ο σχεδιασμός προβλέπει πλήρες άνοιγμα και όχι με τη μέθοδο του click away, μέσω του νέου κωδικού μετακίνησης στο 13032, με χρονικό περιορισμό. Παράλληλα, στα τέλη Απριλίου τοποθετείται αρχικά, η μερική επαναφορά της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Το σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού

Έχοντας ως ημερομηνία – ορόσημο την 14η Μαΐου για την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, το υπουργείο Τουρισμού προγραμματίζει για τον Απρίλιο μία πιλοτική- δοκιμαστική εφαρμογή των μέτρων που έχει σχεδιάσει, σε πρώτη φάση με επισκέπτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με άλλα κράτη αναχώρησης, όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει, όπως π.χ. το Ισραήλ. Ο σχεδιασμός προβλέπει, την είσοδο στην χώρα μας σε ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε θα έχουν εμβολιαστεί είτε θα διαθέτουν ανοσία λόγω ανάρρωσης είτε θα έχουν βρεθεί αρνητικοί στον COVID-19 σε πρόσφατο τεστ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα τα εξής βήματα:

·       Εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και των κατοίκων των νησιών (800.000 άτομα), αμέσως μετά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

·       Διενέργεια τεστ σε εβδομαδιαία βάση σε εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου που δεν έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να καλυφθεί με ασφάλεια το διάστημα μέχρι τον πλήρη εμβολιασμό.

·       Θωράκιση όλων των συνοριακών σταθμών (χερσαία σύνορα, αεροδρόμια, λιμάνια) και ενίσχυσή τους με extra προσωπικό και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.

·       Ενεργοποίηση και βελτίωση του συστήματος διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και ανάλυσης των αποτελεσμάτων σε νησιά και άλλες περιφερειακές τουριστικές περιοχές.

·       Θέσπιση σταθερών κανόνων εισόδου στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών ή τεστ αντιγόνου.

Επισημαίνεται ότι, ήδη γραφεία tour operators αποστέλλουν στο υπουργείο Υγείας έγγραφα, προκειμένου να ενημερωθούν για τους υγειονομικούς κανόνες που θα ισχύουν στη χώρα μας κατά την τουριστική  περίοδο, καθώς ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον για κρατήσεις. Η καμπάνια – προωθητική εκστρατεία για τον Ελληνικό Τουρισμό ήδη έχει ξεκινήσει να «τρέχει» και το κεντρικό σύνθημα είναι: «All you want is Greece» («Το μόνο που θέλεις, είναι η Ελλάδα»).

πηγη: news.gr