Η Ι. Μητρόπολις Ηλείας τιμά τα 200 χρόνια από το 1821

392

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση είναι «έτοιμη», για να τιμήσει η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας, σύμφωνα με τον πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και μέσω του Περιοδικού της, της «Αμπέλου». Συγκεκριμένα, στο «σαλόνι» του τελευταίου φύλλου της «Αμπέλου» (τεύχους 84, για το Γ’  και Δ΄ τρίμηνο του 2020) παρουσιάζεται το Πρόγραμμα των Εορταστικών εκδηλώσεων Ι. Μητροπόλεως Ηλείας δια τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως 1821-2021.

Συνεργασία με Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς της Ηλείας

Οι συνεργαζόμενοι φορείς για την υλοποίηση του Προγράμματος είναι, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοικήσεως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, αλλά και οι 5 Δήμοι του Νομού, που βρίσκονται εντός των ορίων της Επισκοπικής περιφέρειας Ηλείας, δηλαδή οι Δήμοι Πύργου, Ήλιδος, Πηνειού, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Αρχαίας Ολυμπίας. Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία με φορείς και σωματεία του τόπου μας, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Πύργου, η Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων» και ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».

protinews

Οι επαφές και οι συνεννοήσεις από το Πάσχα του 2019

Οι επαφές και οι συνεννοήσεις είχαν ξεκινήσει από το Πάσχα του 2019, με κάλεσμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού προς τους διοικητικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς του τόπου, πρόσκληση που οδήγησε σε συνάντηση στο Επισκοπικό Μέγαρο Πύργου και στο αρχικό σχέδιο προγραμματισμού. Βέβαια, τότε δεν υπήρχε η απειλή της επιδημίας λόγω της CoViD-19, κάτι που υποχρέωσε σε αλλαγές και αναγκαίες προσαρμογές. Ακολούθησαν μέσα στο κλίμα αυτό και άλλες συναντήσεις, με τελευταία αυτήν του Ιουνίου 2020, στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας στον Πύργο.

protinews

Οι πρώτες εκδηλώσεις από τα τέλη Ιανουαρίου 2021

Στην «Άμπελο» καταγράφονται οι πρώτες εκδηλώσεις, που καλύπτουν το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, ενώ θα ακολουθήσει και η συνέχεια της παρουσιάσεως αυτών, με αποκορύφωμα το Επιστημονικό Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, που θα φιλοξενηθεί τον Νοέμβριο 2021 σε Πύργο, Αμαλιάδα και Γαστούνη και θέμα το 1821, την Εκκλησία και την Ηλεία. Οι εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως θα ξεκινήσουν το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Συγκεκριμένα, στον Ιερό Ναό Αγίου  Νικολάου Πύργου, θα γίνει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει ομιλία εντός του Ναού με θέμα τους Τρεις Ιεράρχες και την συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην διατήρηση των Ελληνικών Γραμμάτων κατά την Τουρκοκρατία. Ακολούθως, θα βραβευθούν οι μαθητές που είναι πρωταθλητές σε αθλήματα, ενώ θα τελεστεί και Τρισάγιο στην προτομή του Εθνομάρτυρος Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου, όπου για το πρόσωπο και το έργο του θα μιλήσει ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας κ. Νικόλαος Κουλουγλιώτης. Το πρόγραμμα αυτό θα προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις στον χώρο των Σχολείων, βάσει των μέτρων για την ενσκήψασα επιδημία, καθώς εντός των ημερών θα καθοριστούν νέες λεπτομέρειες του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών.

Οι εκδηλώσεις στην Ηλεία έως τον Ιούλιο 2021

Οι ακόλουθες εκδηλώσεις αφορούν την περίοδο από Απρίλιο έως Ιούλιο 2021. Συνοπτικά είναι οι εξής:

1.Το Σάββατο 3 Απριλίου 2021, εκδήλωση για την Μάχη του Πύργου (3 Απριλίου 1821), στον Πύργο.

2.Το πρωί της Κυριακής του Θωμά, στις 9 Μαΐου 2021, στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Πύργου, εκδήλωση για τον Άγιο Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, σε συνεργασία και με τον Σύνδεσμο των εν Ηλεία Γορτυνίων.

3.Το απόγευμα Κυριακής 9 Μαΐου στο Λαντζόι Δήμου Πύργου, θα λάβει χώρα εκδήλωση μνήμης για την εκεί μάχη και τον ηρωικό θάνατο του Χαραλάμπους Βιλαέτη (10 Μαΐου 1821).

4.Την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, εκδήλωση μνήμης στην Σπαρτουλιά της Κοινότητας Αντρωνίου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, για την εκέι Μάχη των Στενών Κατσαρού και την θυσία του οπλαρχηγού Γιώργη Γιαννιά.

5.Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, στο Ύψωμα Ανάληψις, στην θέση Πούσι Αχλαδινής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα τιμηθούν τα Ελληνικά Στρατεύματα που συνέβαλαν στην Πολιορκία και την Άλωση του Λάλα (τον Ιούνιο του 1821).

6.Την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, στην Άνω Μονή Δίβρης (Λαμπείας) θα λάβει χώρα Πολυαρχιερατική Συνοδική Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο Αγίου Παντελεήμονος, με συμμετοχή Ιεραρχών κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκεί θα γίνει αναφορά στην προσφορά των Ιερών Μονών στον Αγώνα, το Κρυφό Σχολείο της Δίβρης και τους εκ Δίβρης Φιλικούς και Αγωνιστές του 1821.

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν και οι τοπικοί Δήμοι, αλλά και Σύλλογοι που ως τώρα έδιναν το ανάλογο παρών και τιμούσαν τους Ήρωες του 1821 από την Ηλεία.

protinews
protinews