Η λήκυθος με την καρδιά του Α. Μιαούλη στον Πύργο

0
132

ΣΕΜΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΛΑΤΣΕΙΟ

Μια ξεχωριστή μέρα υπήρξε για τον Πύργο το Σάββατο. Η λήκυθος όπου από το 1835 φυλάσσεται  η καρδιά του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη «ταξίδεψε»  από την Ύδρα και το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας  για να δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 203 χρόνων από την Ναυμαχία που έγινε μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στο Κατάκολο.

Η υποδοχή της πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου από τον δήμαρχο της πόλης Στάθη Καννή, παρουσία εκπροσώπων φορέων και αρχών του τόπου, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και πλήθος κόσμου. 

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. αρχικά πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση. Στην συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχο Στάθης Καννής και ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού πλοίαρχος ε.α. Ζώης Υφαντής.  Και οι δύο αναφέρθηκαν στην κοινή τους πρωτοβουλία για την υλοποίηση της ιδέας αυτής. Τόνισαν το «ξεχωριστό για την πόλη γεγονός», ενώ αναφέρθηκαν στην «ιστορική «πρώτη» παρουσία του αγωνιστή της λευτεριάς στην ναυμαχία του Κατακόλου στις 30 Σεπτέμβρη του 1821». 

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε «στο διαχρονικό μήνυμα που μεταφέρουν στις μέρες μας,  οι αγώνες που δόθηκαν  για εθνική ανεξαρτησία.»  Ο κ Νικολακόπουλος τόνισε ακόμα τις προσπάθειες που γίνονται σήμερα  από την χώρα μας ώστε να ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα.

Στην συνέχεια  ακολούθησαν χαιρετισμοί από την απόγονο του Ανδρέα Μιαούλη, Φαίη Βώκου, την απόγονο των αγωνιστών Ηλείας  του 1821 Βάλια Μπερτσάτου και  τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δήμο Ύδρας  Μανώλη Καραμήτσο.

Η πρώην διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου κ Νίκη  Κατσιάπη και η πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας κ Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου  με τις άκρως εμπεριστατωμένες ομιλίες τους αναφέρθηκαν στην  συνολική δράση και τη  προσωπικότητα του Έλληνα θαλασσομάχου. Μίλησαν για τις διακρίσεις του στον αγώνα για λευτεριά, αλλά και για τις τιμητικές διακρίσεις που έλαβε αφού απελευθερώθηκε η χώρα.  Ιδιαίτερη μνεία έγινε γύρω από το θάνατό του και  τις τιμές που του απέδωσε η πολιτεία και εν ζωή και μετά θάνατο.

Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Τέλος με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου σύσσωμοι οι παρευρισκόμενοι όρθιοι σε στάση προσοχής  απάγγειλαν με σφεντόρια   φωνή  τους στίχους του.