Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΗ αξιοποίηση του πρώην Ινστιτούτου Σταφίδας του ΑΣΟ στον Πύργο

Η αξιοποίηση του πρώην Ινστιτούτου Σταφίδας του ΑΣΟ στον Πύργο

Επερώτηση του Κώστα Διαμαντόπουλου, Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης “Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα”

Το θέμα της αξιοποίησης του πρώην Ινστιτούτου Σταφίδας του ΑΣΟ στον Πύργο φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης “Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα Κώστας Διαμαντόπουλος. Στην επερώτηση επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Τον περασμένο Σεπτέμβριο (προεκλογική περίοδο ήταν) η Περιφέρεια παρουσίασε το σχέδιο της για την αξιοποίηση του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν  το Ινστιτούτου Σταφίδας του ΑΣΟ στον Πύργο.

Μόνο που παρουσίασαν μια μακέτα.

Χωρίς προϋπολογισμό (ούτε ενδεικτικό), χωρίς ”ωριμότητα” στις μελέτες (υπάρχουν?), χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, χωρίς αναφορά σε πηγή χρηματοδότησης, χωρίς ανάλυση κόστους για την περίοδο λειτουργίας (όταν και όποτε), χωρίς διαβούλευση με το Δήμο Πύργου ώστε να αποφευχθούν τυχόν αλληλοεπικαλύψεις με χώρους που πρόκειται να αξιοποιηθούν για ανάλογες χρήσεις (κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, αποθήκες ΑΣΟ) και να διασφαλιστεί η συμπληρωματικότητα των δράσεων.

Έχουν περάσει εννιά μήνες από τότε και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί περισσότερα στοιχεία εκτός από τη δήλωση του Αντιπεριφειάρχη Υποδομών στο ΑθηναϊκόΠρακτορείο Ειδήσεων ότι η ανάπλαση του ιστορικού κτιρίου «Σωσίπολις» και του περιβάλλοντος χώρου, συνολικού εμβαδού 11 στρεμμάτων, θα αποτελέσει μια από τις πρώτες πέντε προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας προς ένταξη στη νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση – Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Το κτίριο προοριζόταν στη σύγχρονη μορφή του να στεγάσει το Διεθνές Ινστιτούτο Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας«Σωσίπολις». Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που δεν τελεσφόρησε. Το κτίριο στη συνέχεια λεηλατήθηκε και χρειάστηκαν εργασίες ανακατασκευής.

Με δεδομένη την ιστορική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου( έχει χαρακτηριστεί μνημείο από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού)

Επερωτάσθε

Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου;

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός και ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα αξιοποιηθεί;

Σε ποιο βαθμό έχει φτάσει η μελετητική του ωριμότητα;

Έχει υπάρξει ανάλυση κόστους για την περίοδο λειτουργίας του;

Έχει υπάρξει διαβούλευση με το Δήμο Πύργου ώστε να αποφευχθούν αλληλοεπικαλύψεις χρήσεων και να διασφαλιστεί η συμπληρωματικότητα των δράσεων πολιτισμού που σχεδιάζονται;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ