Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔυναμική κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων της Ηλείας

Δυναμική κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων της Ηλείας

  

Συγκέντρωση στον κόμβο Αγίου Γεωργίου και πορεία στους δρόμους της πόλης του Πύργου

*Πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΟΥ Πύργου

** Αναχωρούν για την Θεσσαλονίκη σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νομό

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας στον Πύργο. Ειδικότερα δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι, με τα τρακτέρ τους βρέθηκαν από νωρίς χθες το πρωί στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου στο Πύργο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί Πανελλαδικά, ζητώντας την ουσιαστική στήριξη του κλάδου. Στην συνέχεια, οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ, προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και με κύριο σύνθημα «ΟΧΙ στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς», έφτασαν ως τη Δ.Ο.Υ. Πύργου, όπου είχαν συνάντηση με τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Μηνά Παναγιωτίδη, στον οποίο και έδωσαν επιστολή με τα αιτήματα τους.
Σήμερα οι αγρότες της Ηλείας αναμένεται να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica, ενώ ορισμένα από τα τρακτέρ θα παραμείνουν συμβολικά και σήμερα στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου.

Θανάσης Βομπίρης – πρόεδρος ΟΑΣΗ
«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να στριμώχνονται και να ζορίζεται. Νοιώθει την ανάσα τον αγροτών. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα αιτήματα και να «κόψει» τον επικοινωνιακό τρόπο διαχείρισης τους με ψέματα και «ταξίματα» και λόγια χωρίς ουσία. Εμείς ζητάμε να δικαιωθούν τα αιτήματα μας. Θα κρίνουμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Αυτή τη στιγμή, είμαστε συντονισμένοι πανελλαδικά, με την πανελλαδική των μπλόκων και θα συμμετέχουμε και στην Agrotica στο συλλαλητήριο. Στην συνέχεια θα αποφασίσουμε εάν θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Αυτή τη στιγμή παλεύουμε για να μείνουμε στα χωράφια μας, καθώς υπό της παρούσες συνθήκες δεν έχουμε κανέναν λόγο να πάμε να καλλιεργήσουμε. παλεύουμε για την επιβίωση μας διαφορετικά θα πρέπει να γίνουμε μετανάστες».

Διονύσης Κουρλός -πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας/ παραγωγός
«Τα προβλήματα είναι διαχρονικά, όπως το κόστος παραγωγής. Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα 30 χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για να λύσουν τα προβλήματα με αποτέλεσμα η αγροτιά μειώνεται σε επικίνδυνο βαθμό και τα προβλήματα όσο πάνε να διογκώνονται. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι βγαίνουν και οι ευρωπαίοι αγρότες στους δρόμους. Το θετικό δεν είναι ότι βγαίνουν οι ευρωπαίοι αγρότες καθώς εμείς φωνάζαμε ότι οι ευρωπαίοι αγρότες τύγχαναν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Εκείνοι δεν διεκδικούν να λυθούν προβλήματα του παρελθόντος αλλά αντίθετα προσπαθούν να κρατήσουν τα κεκτημένα τους. Είδαμε μία θετική κίνηση του πρωθυπουργού, ο οποίος βγήκε και είπε ότι κατανοεί τα προβλήματα μας. με την κατανόηση όμως δεν λύνεται τίποτα. Το θέμα είναι ότι οι καταναλωτές αλλά και όλοι οι έλληνες πολίτες που τα προηγούμενα χρόνια, η πολιτεία τους είχε στρέψει εναντίον μας, καταλαβαίνουν σήμερα ότι το κόστος ζωής μας είναι πάρα πολύ ακριβό και δεν φταίνε οι αγρότες γι αυτό αλλά η ίδια η πολιτεία, με τις υπέρμετρες φορολογίες. Αυτή τη φορά δεν είναι εναντίον μας ο κόσμος. Ο κόσμος κατάλαβε την αξία των αγροτών που φροντίζουν για την διατροφική αλυσίδα. Αύριο θα το εκτιμήσουμε την κατάσταση και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα εξαγγείλει κάποια μέτρα που θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι για να μας ικανοποιήσει το σήμερα, αλλά για να μπορέσουν οι νέες γενιές που θα έρθουν αλλά και εμείς οι μεγαλύτεροι να συνεχίσουμε στα χωράφια μας, να παράγουμε προϊόντα που είναι ωφέλημα για τον καταναλωτή και τη χώρα μας».

Σωτήρης Μητσόπουλος- μέλος της διοίκησης ΟΑΣΗ/ γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά
«Από ό,τι φαίνεται μετά από τόσες μέρες αγώνα η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λύσει τα προβλήματα των αγροτών. Είναι αποφασισμένη να δουλέψει για μία χούφτα βιομήχανους ολιγάρχες που λυμαίνονται και τον αγροτικό χώρο. Ένα από τα αιτήματα μας είναι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές. Για παράδειγμα πέρσι, ένα προϊόν ζωτική σημασίας για τους παραγωγούς και εδώ στην περιοχή μας αλλά και για την ελληνική οικογένεια το λάδι, έφυγε από τα χέρια των παραγωγών από 3,80 ως 4,20€ και μόλις πήγε στα κατάλληλα χέρια η τιμή εκτινάχτηκε πάνω από 10-12€. Η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα μέτρο. Κάποτε, την δεκαετία του ’80, υπήρχαν οι τιμές ασφαλείας στα αγροτικά προϊόντα και ήταν το «ευαγγέλιο» μας. Αυτό το κατάργησαν στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, που δεν είναι ελεύθερη αγορά. Δεν γίνεται να ενδιαφέρονται μόνο στο να διασφαλίσουν τα κέρδη των παραχωρησιούχων στις Εθνικές Οδούς που τις έχουν δώσει σε όλα τα «κοράκια» και τα «αρπακτικά» και να έχουν αφήσει εκτεθειμένη την αγροτιά. Εμείς ένα δρόμο ξέρουμε, το δρόμο του αγώνα και καλούμε από εδώ σε συνεχόμενο αγώνας και τους αγρότες που ακόμα δεν έχουν έρθει στις κινητοποιήσεις».

Δημήτρης Χρεπας – γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Πηνείας/ κτηνοτρόφος
«Το κόστος παραγωγής είτε είναι κάποιος αγρότης είτε είναι κτηνοτρόφος είναι δυσβάσταχτο. Σε μας τους κτηνοτρόφους, φέτος παρατηρούμε ότι έχουμε και μείωση στην τιμή του γάλακτος, που κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Είμαστε σε ένα πραγματικά δύσκολο επάγγελμα καθώς απαιτείται να είμαστε 365 μέρες στη στάνη και η μείωση της τιμής έχει αναγκάσει πολλούς κτηνοτρόφους -και αυτό όλοι μπορούν να το διαπιστώσουν καθώς πουλάνε πολύ κοπάδια- να φεύγουν από την παραγωγή. Εμείς έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στο δρόμο των κινητοποιήσεων. Θα είμαστε στο δρόμο και θα παλέψουμε. Θα είμαστε σε συντονισμό με τα υπόλοιπα μπλόκα της χώρας και θα αποφασίσουμε για το πώς θα συνεχίσουμε. Αυτή τη στιγμή το αγελαδινό γάλα το παίρνουν 0,50 € από τον παραγωγό και το πουλάνε 1,8€ στον καταναλωτή και γίνεται μία πολύ στοιχειώδη μεταποίηση. Στην φέτα το κοστολόγιο είναι στα 10€ και πουλιέται 15€. Επίσης τι να πούμε για το αρνί που μεγαλώνουμε εμείς, που το παίρνουν από τον παραγωγό 5€ και ο καταναλωτής το πληρώνει 15€».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ