Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Ευστάθιου Τσιτλακίδη και Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Ευστάθιου Τσιτλακίδη και Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα

Τελέστηκε σήμερα στο Κατάκολο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κκ. Αθανάσιο

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα που έχασαν τη ζωή του έπειτα από το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε πριν από έναν χρόνο -στις 30 Ιανουαρίου 2023- περίπου 10 ναυτικά μίλια νότια του Κατάκολου, τελέστηκε το πρωι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κατάκολο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κκ. Αθανάσιο.
«Θα τελούμε τρισάγιο κάθε χρόνο για τους ήρωες που έπεσαν στο καθήκον υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά της πατρίδας μας. Για αυτό αγωνίζονταν και να ανησυχούσαν, για να είναι έτοιμοι όταν έρθουν οι επιθέσεις των εχθρών» τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κκ. Αθανάσιος. «Προσεύχομαι στον Θεό να τους κατατάξει στα δεξιά του, στη βασιλεία του, και στους δικούς τους εύχομαι να έχουν ζωή, δύναμη, ελπίδα και να είναι βέβαιοι ότι τα παιδιά τους θυσιάστηκαν για τα ιδανικά τους. Είναι γραμμένοι και οι δύο πιλότοι με χρυσά γράμματα στη σελίδα της ιστορίας και της πατρίδας. Ο γιός αγάπησε την πατρίδα του και την Πολεμική Αεροπορία, την οποία υπηρέτησε με αυταπάρνηση, θυσία και αγάπη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης.
«Τελούμε την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των δύο παιδιών που με το αίμα τους αγίασαν τα νερά του Κατακόλου πέρυσι τέτοια μέρα. Τα δύο παλικάρια χάθηκαν για την πατρίδα και το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα και την κοινωνία. Οι δύο πιλότοι αψήφησαν τον θάνατο υπηρετώντας τα ιδανικά και τις αξίες για τις οποίες ορκίστηκαν. Είμαστε ευγνώμονες σε αυτή τη θυσία. Θα τους θυμόμαστε και θα τους μνημονευούμε. Κι εσείς ως οικογένεια να είστε υπερήφανοι για τα παιδιά σας. Θα κλείσω υπενθυμίζοντας τη ρήση του Αριστοτέλη στην προτομή του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα «ανδρείοσ ο περί τον καλόν θάνατον αδεής». Και πράγματι οι δύο πιλότοι ήταν άφοβοι μπροστά στον θάνατο» επισήμανε ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής.
Να υπενθυμίσουμε ότι το F-4 της 338 Μοίρας είχε απογειωθεί από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης σε ζεύγος μαζί με ακόμη ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου. Το ζεύγος των F-4 πραγματοποιούσε πτήση χαμηλής ναυτιλίας σε ύψος 300 ποδιών πάνω από τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όταν το ένα από τα δύο συνετρίβη στις 10.30 το πρωί της 30ης Ιανουαρίου 2023.
Αμέσως το αεροσκάφος που έμεινε στον αέρα άρχισε να κινείται πάνω από το σημείο της συντριβής, προκειμένου να γίνει ταχύτατα ο εντοπισμός του από τις δυνάμεις που έσπευσαν να επιχειρήσουν έρευνα και διάσωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ