Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΠαρουσίαση της ποιητικής συλλογής ‹‹ΜΝΗΜΕΣ ΞΩΤΙΚΩΝ›› του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής ‹‹ΜΝΗΜΕΣ ΞΩΤΙΚΩΝ›› του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

Στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης

 Μια βραδιά λέξεων, ήχων, στίχων και μουσικής που αναμοχλεύουν τη σκέψη και πυροδοτούν το συναίσθημα, αναμένεται να παρακολουθήσουν όσοι παρευρεθούν στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης το Σάββατο 27 Ιανουαρίου και ώρα 7μμ.
  Η ποίηση είναι κάτι ανάλαφρο, ιερό, φτερωτό… ένας μοναδικός τρόπος αντίληψης του θεατού και του αθέατου που θέτει ως κέντρο της ύπαρξης το συναίσθημα! Μια έννοια χωρίς ευδιάκριτο ορισμό, καθώς ο καθένας μπορεί να τη μεταφράσει σύμφωνα με τις δικές του προσλαμβάνουσες και βιώματα. Ένα μέσο έκφρασης, που στην σύγχρονη εποχή ίσως είναι πιο αναγκαίο από ποτέ ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε τον εαυτό μας, να διεισδύσουμε μέσα μας  και να μεταφράσουμε τα σήματα που μας στέλνει  ανοίγοντας νέους προσωπικούς και συλλογικούς ορίζοντες! Τα πάντα άλλωστε είναι και γεννούν ποίηση… οι λέξεις, οι εικόνες, η κίνηση, η κατά τ΄ άλλα πεζή καθημερινότητα μας! 
 Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος και οι συντελεστές που τον πλαισιώνουν, δεν μας καλούν απλώς να παρευρεθούμε στην ποιητική βραδιά που διοργανώνουν, αλλά, κατά πως φαίνεται από το στήσιμο της παρουσίασης, στοχεύουν μέσα από στίχους και απαγγελίες, να διεγείρουν βαθύτερες εσωτερικές διεργασίες φέρνοντας μας αντιμέτωπους με τις πιο απόκρυφες σκέψεις μας. Και γιατί, όχι, να ταξιδέψουμε κι εμείς με τις μνήμες των Ξωτικών που παρατηρούν την ανταρσία των άστρων… 

¨Είναι οι μνήμες πολλές και τα συναισθήματα ισχυρά. Τα Ξωτικά γνωρίζουν την οιωνοσκοπία παρατηρώντας εδώ και χρόνια την ανταρσία των άστρων τις νύχτες της μεγάλης μοναξιάς. Μια λάμψη αερική να φωτίσει τους στίχους των απύθμενων λυγμών.¨ (Απόσπασμα από την ποιητική συλλογή ΜΝΗΜΕΣ ΞΩΤΙΚΩΝ)

‹‹Aυτή η λάμψη η αερική περιζώνει με περισσή λεπτότητα τους στίχους της καινούριας ποιητικής συλλογής του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου ¨ΜΝΗΜΕΣ ΞΩΤΙΚΩΝ¨. Στίχοι αναρριχώμενοι στα κάγκελα της μνήμης, αναζητούν το δικό τους φως, όχι στο ανάστημα του ουρανού, αλλά βαθιά στης γης τις υπόγειες κρυστάλλινες στοές, εκεί που οι αναμνήσεις γίνονται η ανάγλυφη επιφάνεια του ονείρου, σμιλεύοντας ξανά των ξωτικών τη λήθη. Κι έτσι ο ποιητής δίνει το σχήμα του ξωτικού, σ΄ αυτήν την αντανάκλαση που κάνει ο ίσκιος της ψυχής στις λείες συνωμοσίες της ζωής. Πρόκειται, λοιπόν, για αυτό το αλλόκοτο πλάσμα, αυτό το παράταιρο διάβημα της σκέψης στη δυστοπία της λογικής, που φύεται στις παρυφές της κάθε αποσιώπησης, της κάθε αφύγρανσης των εσωτερικών φωνών μας.›› σχολιάζει στην ΠΡΩΤΗ ο κεντρικός ομιλητής της παρουσίασης Γιάννης Βαρούχας.

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:
Γιάννης Βαρούχας, Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας
Χαλιακόπουλος Γρηγόρης, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας

Αποσπάσματα απαγγέλουν:
Μάλλιαρη Κατερίνα, Καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας,
Ρέγκλη Γεωργία, Καθηγήτρια Φιλολογίας,
Τσατσού Δήμητρα, Λογοθεραπεύτρια,
Φιλιπποπούλου Δήμητρα, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

Την ποιητική βραδιά ντύνουν μουσικά, με τραγούδια των Νίκου Ξυδάκη και Θανάση Παπακωνσταντίνου, οι :
Δημήτρης Τσαουσάκης (κιθάρα)
Δήμητρα Τσατσού (φωνή)

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Πηνειού.

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλο:
Ως δημοσιογράφος, συνεργάστηκε με περιοδικά και τις περισσότερες εφημερίδες του ημερήσιου και κυριακάτικου τύπου όπως: «Επενδυτής του Σαββάτου», «Καθημερινή της Κυριακής», «Έθνος», «Real News», «prtothema.gr», «Ταχυδρόμος», «Εικόνες», «Momento», «Paper» και άλλα.
Θεατρικά του έργα ανέβηκαν σε θεατρικές σκηνές όπως στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», στο «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών», στο «Διέλευσις» στο «Κνωσός», στο «Τζένη Καρέζη», στο «Αντεργκράουντ», στο «Αριστοτέλειο», στην «Αρχαία Μεσσήνη», στο «Θέατρο 4 εποχές», στο «Εκστάν» στην «Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας» και αλλού.
Κατά τη διετία 2016-2017 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Κνωσός. Έχει γράψει κείμενα και έρευνα για 20 ντοκιμαντέρ που παίχτηκαν στην ΕΡΤ και το συνδρομητικό κανάλι Cosmote History, με ιστορικά και πολιτισμικά θέματα. Επίσης, στίχοι του κυκλοφορούν μελοποιημένοι σε cd.
Με δεκαετή έρευνά του, δημοσίευσε Αρχεία του Δρομοκαΐτειου με ιστορικά πρόσωπα που έζησαν μέσα στο ψυχιατρείο, όπως ο Ρώμος Φιλύρας, Γεώργιος Βιζυηνός, Νικόλαος Δραγούμης, Δημήτρης Βρεττάκος κ.α. Ακόμα, έχει δημοσιεύσει ανέκδοτες επιστολές μεγάλων μας ποιητών: την ανέκδοτη εφηβική ποίηση του Κωστή Παλαμά, ποίηση και επιστολές του Γεράσιμου Μαρκορά, του Γεώργιου Δροσίνη, του Νικόλαου Καζαντζάκη, του Κώστα Κρυστάλη, του Θανάση Μιαούλη του οποίου είναι βιογράφος και άλλων πολλών.
Υπήρξε συνιδρυτής μαζί με άλλους, της ανένταχτης και αντισυμβατικής ομάδας «Ξωτικά της Ποίησης» που έδρασε απ’ τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για δέκα περίπου χρόνια, με θέατρο, ποιητικές βραδιές και πολιτιστικά δρώμενα στο δρόμο και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
Συντονίζει την ομάδα δημοσιογραφίας της «Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη» που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και είναι υπεύθυνος της εφημερίδας «Δίαυλος» του σωματείου «Αυτοεκροσώπηση» των Ληπτών. Συνεργάστηκε ως σχολιαστής το 2015 με τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΤ και Blue Sky και είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο Πορτοκαλί ραδιόφωνο. Με τον συνθέτη Φίλιππο Περιστέρη είχαν την εκπομπή «902 παραστάσεις» στο ραδιόφωνο «902 Αριστερά στα FM» παρουσιάζοντας τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις και συνέχισαν με την εκπομπή «Το Παρασκήνιο στο Προσκήνιο» στην ΕrtOpen και στο metadeftero στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων για το άνοιγμα της ΕΡΤ. Αρθρογραφεί τακτικά στην «Ελευθερία» Καλαμάτας.
Ως συγγραφέας μετρά πάνω από 30 έργα τα οποία αφορούν κατά βάση ποίηση, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, παραμύθια και θεατρικά.

Έλενα Κακολύρη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ