Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ κλιματική αλλαγή απειλεί τις παράκτιες περιοχές: Πώς η θάλασσα θα «καταπιεί»...

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις παράκτιες περιοχές: Πώς η θάλασσα θα «καταπιεί» την Ηλεία

Ότι κάνει μοναδική ως χώρα την Ελλάδα, θα απειληθεί με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Στην Ανταρκτική η απώλεια πάγου μέσα στο 2023 ήταν έκτασης διπλάσιας της Γαλλίας. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στη Γροιλανδία, με την κλιματική αλλαγή να έχει εξελιχθεί δεδομένα σε κλιματική κρίση και τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως έως το 2050 θα απειληθούν οι ζωές 300.000.000 ανθρώπων. Είναι αυτοί που ζουν σε παράκτιες περιοχές, που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας ή κάτω από αυτό.

Πώς; Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σε παλαιότερη μελέτη είχε εκτιμηθεί πως έως το τέλος του αιώνα η στάθμη θα έχει ανέβει κατά 91 εκατοστά.

Οι τελευταίες καταγραφές προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, με την επιστημονική κοινότητα να έχει απελπιστεί από την αδιαφορία των κυβερνήσεων και να οδηγείται πρόσφατα στο «η ζωή στον πλανήτη είναι υπό πολιορκία. Έχουμε ακόμα έξι χρόνια κανονικής ζωής» -μήπως και γίνει κάτι.

Πάμε τώρα και στο προκείμενο: την εικόνα που θα έχει η Ηλεία εάν η στάθμη ανέβει από 1 έως 60 εκατοστά. Από την εφαρμογή Flood Fire Tree, το οποίο προσφέρει η NASA, μπορείτε να δείτε δύο προσομοιώσεις για τον Νομό μας. Η μία για άνοδο στάθμης 6 εκατοστών και η άλλη για άνοδο στάθμης 60 εκατοστών. Όπως βλέπετε, ολόκληρες πόλεις όπως ο Πύργος, η Αμαλιάδα, η Αρχαία Ολυμπία, η Ζαχάρω και η Γαστούνη θα εξαφανιστούν στην περίπτωση των 60 εκατοστών ανόδου της στάθμης. Αλλά, ακόμα και στην άνοδο των μόλις 6 εκατοστών ένα πολύ μεγάλο κομμάτι χερσαίας έκτασης της Ηλείας θα εξαφανιστεί με την θάλασσα να «καταπίνει» πόλεις και χωριά.

anodos 6cm: Προσομοίωση ανόδου στάθμης 6 εκατοστών.

anodos 60cm: Προσομοίωση ανόδου στάθμης 60 εκατοστών.

Ο χάρτης τρωτότητας

Σε έκθεση της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπάρχει ο χάρτης τρωτότητας, όπου επίσης η Ηλεία εμφανίζει υψηλή τρωτότητα.

Με πράσινο χρώμα είναι οι παράκτιες ζώνες μέτριας τρωτότητας. Με κόκκινο χρώμα η υψηλής τρωτότητας. Οι υπόλοιπες είναι χαμηλής -αποτελούν συνήθως βραχώδεις και υψηλού υψομέτρου παράκτιες περιοχές.

Η μελέτη ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι σε συνολικά ακτογραμμή μήκους 6938 χιλιομέτρων, το 25.2% είναι υπό διάβρωση.

Στο Βόρειο Αιγαίο, το μήκος της ακτογραμμής είναι 1311 χιλιόμετρα. Το μήκος της υπό διάβρωση ακτογραμμής είναι 231 χιλιόμετρα (17.6%). Η έκταση των οικοσυστημάτων που απειλούνται είναι 349 χιλιόμετρα.

Στο Νότιο Αιγαίο, το μήκος της ακτογραμμής είναι 3423 χιλιόμετρα. Το μήκος της υπό διάβρωση ακτογραμμής είναι 503 χιλιόμετρα (14.7%). Η έκταση των οικοσυστημάτων που απειλούνται είναι 929 χιλιόμετρα.

Στο Ιόνιο, το μήκος της ακτογραμμής είναι 1056 χιλιόμετρα. Το μήκος της υπό διάβρωση ακτογραμμής είναι 260 χιλιόμετρα (24.6%). Η έκταση των οικοσυστημάτων που απειλούνται είναι 356 χιλιόμετρα.

Στην Κρήτη, το μήκος της ακτογραμμής είναι 1148 χιλιόμετρα. Το μήκος της υπό διάβρωση ακτογραμμής είναι 756 χιλιόμετρα (65.8%). Η έκταση των οικοσυστημάτων που απειλούνται είναι 335 χιλιόμετρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ