Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΣτην Ηλεία: Μειωμένη η παραγωγή πατάτας λόγω παγετού

Στην Ηλεία: Μειωμένη η παραγωγή πατάτας λόγω παγετού

Με χαμηλούς ρυθμούς η συγκομιδή υπερπρώιμης πατάτας στη γειτονική Μεσσηνία

Μειωμένες αποδόσεις λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν  το Μάρτιο  από τον παγετό, αναμένεται να  έχει η παραγωγή της πατάτας και στην Ηλεία, η συγκομιδή της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του ερχόμενου μήνα Μάη.

Χαρακτηριστικά όπως τόνισε  στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλιαρης, μεγάλος παραγωγός στην περιοχή που έχει και συσκευαστήριο, «ο παγετός δημιούργησε πρόβλημα στην καλλιέργεια. Οι αποδόσεις αναμένεται να είναι μειωμένες και η συγκομιδή θα καθυστερήσει. Στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει μετά τα μέσα Μαΐου».

Ωστόσο με πολύ μικρές ποσότητες έχει ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα η συγκομιδή υπερπρώιμης πατάτας στη Μεσσηνία, όπου όπως δήλωσε  στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Δούβας, παραγωγός πατάτας και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, «εδώ και περίπου επτά ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή υπερπρώιμης πατάτας στην περιοχή της Μεσσηνίας. Οι ποσότητες είναι μικρές και η ζήτηση αυξημένη λόγω και των ημερών του Πάσχα. Οι καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν σαν αποτέλεσμα να πάει πίσω φέτος η συγκομιδή. Στην Λαχαναγορά της Αθήνας δεν φάνηκαν οι πατάτες από την περιοχή. Περιμένουμε το επόμενο διάστημα όταν αυξηθούν οι ποσότητες να δούμε την πορεία των φετινών τιμών».   

Εξάλλου  όπως επεσήμανε το μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης και πατατοπαραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν την καλλιέργια φέτος. Η συγκομιδή πήγε πίσω και οι αποδόσεις σε κιλά είναι μειωμένες. Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε δειλά η συγκομιδή αλλά οι ποσότητες είναι ακόμη μικρές και η ζήτηση καλή. Η τιμή παραγωγού αυτή την εποχή είναι στα 60 λεπτά το κιλό αλλά το κόστος καλλιέργειας είναι αυξημένο. Ελπίζουμε να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα η ζήτηση και όταν ξεκινήσει η συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων μετά τα μέσα Μαΐου».

Ο τυποποιητής – εξαγωγέας και πρόεδρος της AGREXPO, Γιώργος Γκούμας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή συγκομίζονται πατάτες ποικιλίας Voyager και Spunta, που φυτεύτηκαν το Νοέμβριο. Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη. Το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ υψηλό και η πολιτεία δεν έχει βοηθήσει τους παραγωγούς. Λόγω των καιρικών συνθηκών η παραγωγή πατάτας στη Μεσσηνία έχει οψίμιση και αναμένεται η συγκομιδή της να ενταθεί μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η τιμή παραγωγού για τα μεγάλα μεγέθη πατάτας είναι στα 60 λεπτά το κιλό. Από την άλλη η ζήτηση είναι η υψηλότερη των τελευταίων δεκαετιών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ