Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΑποκαλύφθηκαν οκτώ τάφοι στο Αυγείο Ήλιδας

Αποκαλύφθηκαν οκτώ τάφοι στο Αυγείο Ήλιδας

Πλήρη επιβεβαίωση της αποκάλυψης της «ΠΡΩΤΗΣ» για μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη στο Αυγείο του Δήμου Ήλιδας είχαμε χθες, δια «στόματος» του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή του:

«Οκτώ τάφοι διαφόρων τύπων αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης σωστικής ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη θέση «Ντρουμπές ή Παλιάμπελα» εντός της Τ.Κ. Αυγείου, Δήμου Ήλιδος, Π.Ε. Ηλείας. Οι τάφοι χρονολογούνται, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των κτερισμάτων τους, από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Πιο αναλυτικά εντοπίστηκαν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος. Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, από την οποία έχουν μέχρι σήμερα ανασκαφεί πάνω από 200 τάφοι χρονολογούμενοι στην ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα του ταφικού πίθου 1 μεταξύ των οποίων μία χάλκινη τεφροδόχος υδρία με τη βάση της, η οποία φέρει ανθεμωτή διακόσμηση στις λαβές και λεοντοκεφαλές στο σημείο ένωσης των λαβών με το χείλος και ένα χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο. Από την πρώτη εκτίμηση των κτερισμάτων του, ο ταφικός πίθος χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ. Πέρα από το μεγάλο αριθμό των αγγείων της ελληνιστικής εποχής κυρίως, από τα ευρήματα των υπόλοιπων τάφων ξεχωρίζει μαρμάρινη επιτύμβια στήλη  με αετωματική επίστεψη».

Η αποκάλυψη της «ΠΡΩΤΗΣ»

Υπενθυμίζουμε πως η «ΠΡΩΤΗ» από τις 26 Σεπτεμβρίου είχε αποκαλύψει πως κατά τη διάρκεια  εκτέλεσης χωματουργικών εργασιών σε οικόπεδο του Αυγείου προκειμένου να ξεκινήσει η ανέγερση μονάδας συσκευαστηρίου, οι εργαζόμενοι και ο φύλακας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας «σταμάτησαν» επάνω σε αγγεία και οστά. Το πρώτο εύρημα ήταν ένας αρχαίος πίθος, και στη συνέχεια ήρθαν στην επιφάνεια οστά και άλλα αγγεία. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αρχαίο νεκροταφείο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων συνέχισε τις ανασκαφές και χθες είχαμε και την επίσημη ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ