Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει τη σχολή Γεωπονίας από την Αμαλιάδα»
«Εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για να παρέμβουμε δραστικά στην εικόνα της πόλης, της Κουρούτας και όλης της Πηνείας»
«Λειτουργεί πλέον το διυλιστήριο ενώ παραδόθηκε η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου και παλεύουμε για τη στελέχωση του ιδρύματος»
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης του Νομού, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης. Aναφέρθηκε στο σημαντικό, όπως επεσήμανε, έργο που έχει υλοποιηθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο και θα βελτιώσει δραστικά την εικόνα όλου του Δήμου, λύνοντας παράλληλα όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους.
Ο κ. Λυμπέρης, στη συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι πολίτες δεν θα «επιτρέψουν σε κανέναν να υφαρπάξει τη σχολή Γεωπονίας από την Αμαλιάδα» Eπιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή η οποία, όπως είπε «πανηγύριζε τη στιγμή που η τότε Κυβέρνηση άφηνε ένα «ορφανό» τμήμα στην πόλη, μεταφέροντας την έδρα της σχολής στην Αιτωλοακαρνανία».
Από τότε, είπε ο Δήμαρχος «φωνάζαμε και δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε από την τότε δημοτική αρχή, πως θα μας κλείσουν». Μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Λέγοντας «εμείς καταφέραμε να παραδώσουμε τη νέα πτέρυγα ενώ παλεύουμε για τη στελέχωσή του με γιατρούς». Ανακοίνωσε πως έχουν εγκριθεί σημαντικά έργα εκατομμυρίων ευρώ που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Όπως πεζοδρόμηση, δημιουργία γραμμικού πάρκου στη Σοχιά, ολική επισκευή του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου και του κτιρίου της Βιβλιοθήκης κ.α.
Αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που υλοποιήθηκε προκειμένου να λειτουργήσει το διυλιστήριο στο φράγμα του Πηνειού και να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις για την αντικατάσταση του «σαθρού αγωγού ύδρευσης». Τέλος ο κ. Λυμπέρης ανακοίνωσε το μεγάλο έργο ύψους 6,5 εκ ευρώ. Που λύνει επιτέλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Πηνείας και όλων των τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Αμαλιάδας.
«Έχουμε ζήσει σε αυτή τη θητεία, την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής μας»
Ξεκινώντας τη συνέντευξής του στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Αμαλιάδας, ο Δήμαρχος Ήλιδας είπε:
«Έχουμε ζήσει σε αυτή τη θητεία, την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής μας. Με την πανδημία του κορονοϊού, ήρθαμε να αντιμετωπίσουμε σωρεία προβλημάτων που εκτέθηκαν, περιγράφηκαν. Σε ότι αφορά την δική μας παράταξη, έγιναν αποδεκτά από το Λαό, ο οποίος μας τίμησε με την ψήφο του. Αναφέρομαι στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, στην ουσιαστική κατάργηση της σχολής Γεωπονίας, τα μεγάλα έργα εκατομμυρίων που απεντάχθηκαν. Όπως η κατασκευή του δεύτερου κτιρίου του ΑΕΙ-,παράκτια προστασία της Κουρούτας και βέβαια η στασιμότητα των υποδομών που καταγράφηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με χαρακτηριστικά παραδείγματα:
τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Αμαλιάδας, όπου δεν μπήκε ούτε ένα καρφί,
το κολυμβητήριο που διαλύθηκε
και βέβαια το κτίριο στο οποίο σήμερα βρισκόμαστε και δεν είχε παραληφθεί».
« Θα είμαστε ξανά εκ των πρωταγωνιστών των έργων στη Δυτική Ελλάδα»
Πριν λίγο καιρό, είπε ο κ. Λυμπέρης : «όταν στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν οι … ειδήσεις παραιτήσεων των δυο αντιδημάρχων μου, είχα δηλώσει πως εμείς, ως Δημοτική Αρχή, δουλεύουμε όλο αυτό το διάστημα εντατικά και προχωράμε. Με μοναδικό στόχο να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι των κατοίκων όλου του Δήμου Ήλιδας. Σήμερα είμαστε στη θέση να πούμε πως θα είμαστε ξανά εκ των πρωταγωνιστών των έργων στη Δυτική Ελλάδα».
Εμείς, συνέχισε : «παραδώσαμε τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Για να υλοποιηθεί όμως μια τέτοια κίνηση χρειάστηκε μεθοδική δουλειά από όλους μας και προσήλωση στον κοινό στόχο. Παράλληλα ασκήσαμε και ασκούμε πιέσεις για να προσληφθεί ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Δυστυχώς, αυτή η απόφαση δεν είναι δική μας, αλλά του εκάστοτε Υπουργού Υγείας και των Διοικήσεων. Ως Δήμαρχος φώναζα –και με την ιδιότητα του γιατρού – πως ήταν μεγάλο λάθος να αποψιλώνονται τα νοσοκομεία. Δεν εισακούστηκα και τα αποτελέσματα τα ζούμε στην Ηλεία. Αποκαμωμένοι γιατροί υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και σήμερα ο νομός δεν διαθέτει παθολογικό τομέα. Ας δουν την κατάσταση οι διοικήσεις, τόσο σε επίπεδο νομού, περιφέρειας όσο και η κεντρική στο Υπουργείο Υγείας».
Ως πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ, τόνισε, «έχω κατεβάσει συγκεκριμένη πρόταση. Σύμφωνα με την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει και πρέπει να διαδραματίζει ρόλο σε θέματα υγείας».
«Από το 2019 επισημάναμε τον κίνδυνο για τη σχολή Γεωπονίας»
Μιλώντας για τη θέμα της σχολής Γεωπονίας, ο κ Λυμπέρης επεσήμανε: «Μέχρι το Μάιο του 2019 μας έλεγαν λαϊκιστές όταν φωνάζαμε πως θα καταστραφεί το τμήμα της Αμαλιάδας. Λέγαμε από τότε πως, με ένα «ορφανό» τμήμα στην πόλη που άφησαν «για να κοροϊδέψουν τους ιθαγενείς». Μαθηματικά οδηγούμαστε στο κλείσιμο της σχολής και τη μεταφορά της στην Αιτωλοακαρνανία όπου δημιουργήθηκε campus και μάλιστα η μια κατεύθυνσή του επικάλυπτε την Αμαλιάδα». Τους κατηγόρησα τότε, συνέχισε, «με βαριές κουβέντες πως «εάν έχουν συνειδητοποιήσει τι κάνουν τότε είναι προδότες» . Προφανώς και δεν τους θεωρώ «προδότες», εάν δεν το είχαν καταλάβει. Εάν όμως άφησαν να προχωρήσει μια τέτοια κατάσταση σε βάρος της πόλης, απλά και μόνο για να ξαναγίνουν Δήμαρχοι. Τότε μιλάμε για τον ορισμό της λέξης «προδοσία».
Τώρα τι λένε όλοι; Ένα τμήμα που υπάρχει και στο Μεσολόγγι, όπου είναι η έδρα της σχολής, δεν έχει νόημα ύπαρξης».
«Λοιπόν κύριοι, αυτό δεν θα περάσει », ανέφερε με έμφαση ο Δήμαρχος για να συνεχίσει λέγοντας: «Όποιο έλλειμμα και να έχει ο νομός Ηλείας στα πολιτικά λόμπι. Δεν θα μας αποτρέψει να ακολουθήσουμε το δρόμο του αγώνα. Όπως δηλαδή κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Με αγώνα πριν 20 χρόνια καταφέραμε να έρθουν οι σχολές και μεγαλύτερο αγώνα θα κάνουμε τώρα για να παραμείνουν. Αυτός ο τόπος έχει δυο συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων είμαστε πρωτοπόροι στη χώρα ενώ για τον πολιτισμό μόνο ο όρος Αρχαία Ολυμπία τα λέει όλα.
Εμείς θα ξαναφέρουμε πίσω τα 7 εκ ευρώ που «πέταξαν στα σκουπίδια» για να κατασκευαστούν τα κτίρια που απαιτούνται. Στη συνέχεια θα επεκταθούμε στο ΕΘΙΑΓΕ του Κοροίβου. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη – με όλες τις κατευθύνσεις – σχολή Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα».
«Ούτε και εγώ θυμάμαι πόσες φορές, σύμφωνα με τους … «αρουραίους» έχω μπει στη φυλακή»
Ακολούθως ο Δήμαρχος είπε «Μόλις προχθές εντάχθηκε, με το ποσό των 2,380 εκ ευρώ η κατασκευή του Περιφερειακού Δρόμου της πόλης. Ένας σχεδιασμός που ξεκίνησε το 2000 όταν αναθέσαμε τις μελέτες. Γι’ αυτές τις μελέτες ο προκάτοχός μου πήγε και ζήτησε ελέγχους. Δηλαδή εάν οι μελέτες, όπως και οι πληρωμές ήταν νόμιμες. Δεν είπε όμως όλη την αλήθεια».
Δεν είπε, τόνισε «πως αυτός τους έστειλε να πάνε δικαστικά και τώρα να προχωρούν σε κατασχέσεις σε βάρος του Δήμου Ήλιδας. Ξέχασε να πει πως οι έλεγχοι έγιναν το 2015 και προχώρησε σε καταγγελία το 2018. Και δεν είπε πως πρόεδρος της επιτροπής που θα επέλεγε κάποιο μελετητικό γραφείο ήταν ο ίδιος. Δεν είπε πως αυτός που συνέταξε – υπέγραψε το πρακτικό για να ανατεθούν οι μελέτες στο συγκεκριμένο γραφείο ήταν ο ίδιος. Είπε ψέματα, αφού αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στο διάστημα 2008 – 2009 ήταν ο ίδιος και παραλάμβανε τα τεχνικά δελτία. Τα υπέγραφε και τα έδινε στην Οικονομική επιτροπή, για να πληρωθεί το συγκεκριμένο γραφείο.
Είπε ψέματα γιατί τη νομιμότητα των πληρωμών ενέκρινε το Ελεγκτικό Συμβούλιο και ο επίτροπος που υπέγραφε τα εντάλματα για τις μελέτες των τόσο μεγάλων έργων που υλοποιούνταν. Αυτός ο κύριος πήγε και κατήγγειλε τον εαυτό του για να δημιουργήσει μια εικόνα στον κόσμο. Πως ο Λυμπέρης έκανε το ένα ή το άλλο. Από την προηγούμενη πενταετία που δεν ήμουν δήμαρχος μέχρι και σήμερα. Ούτε και εγώ θυμάμαι πόσες φορές έχω μπει στη φυλακή. Ή μάλλον πόσες φορές ανακοινώνουν οι … «αρουραίοι» πως θα μπω. Εγώ δεν προχωρώ σε μηνύσεις εναντίων των γνωστών … «αρουραίων». Απλά η κοινωνία να ξέρει ποιοι είναι».
«Το διυλιστήριο πλέον λειτουργεί. Αυτοί οι κάποιοι πάλι εξέθεσαν τον εαυτό τους»
Είχα δεσμευτεί, ανέφερε ο Δήμαρχος Ήλιδας : «πως το διυλιστήριο θα λειτουργήσει. Ώστε για τα επόμενα 50 χρόνια όλη η Βόρεια Ηλεία να πίνει καθαρό νερό από ένα έργο που κόστισε 20 εκ ευρώ. Το διυλιστήριο λειτουργεί πλέον. Στην πενταετία που πέρασε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και πάλι είχε λειτουργήσει με υπογραφή του Προέδρου του Συνδέσμου «ΠΗΝΕΙΟΣ». Λες και δεν είναι ιδιοκτησία και κυριότητα του Δήμου Ήλιδας. Και πάλι … κάποιοι έστειλαν ανώνυμη επιστολή με αποτέλεσμα να μας γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η μοναδική παρατήρηση που μας έγινε ήταν γιατί λειτούργησε τότε με απόφαση του ΠΗΝΕΙΟΥ. Κι όχι του Δήμου Ήλιδας στον οποίο ανήκει το έργο. Αυτοί οι κάποιοι πάλι εξέθεσαν τον εαυτό τους».
Τα προβλήματα, ωστόσο στη διανομή του νερού από το διυλιστήριο υπάρχουν και είναι πολλά, είπε στη συνέχεια : « Συνεχείς βλάβες και σπασίματα από τη φθορά ενός παλιού αγωγού. Με αποτέλεσμα τα γνωστά φαινόμενα με το χώμα.
Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 5,5 εκ ευρώ για να αντικαταστήσουμε 10 χιλιόμετρα αυτού του σαθρού αγωγού. Παράλληλα ετοιμάζουμε το μεγάλο εγχείρημα: να καταργήσουμε τις γεωτρήσεις με τα συχνά προβλήματα που κάθε λίγο και λιγάκι παρουσιάζονται. Δεν θα περάσει αυτή η θητεία χωρίς να έχει λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που κράτησα μόνος μου τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Και για να μην λένε πως δεν αναγνωρίζω τα σωστά έργα του προκατόχου μου. Να πω ότι δημοπρατείται με το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ η κατασκευή του αγωγού από τη δεξαμενή του Γερακίου έως αυτή της Αμαλιάδας».
«Πόλη της καρδιάς μου η Αμαλιάδα»
Αναφορικά με το σχέδιο του για την αλλαγή της εικόνας της Αμαλιάδας, ο κ. Λυμπέρης είπε : «Ο κόσμος μας ψήφισε πολλές φορές γιατί έβλεπε πως δεν κοροϊδεύουμε. Υλοποιούμε έργο και δεν υφαρπάζουμε την ψήφο του με παρουσία στα μνημόσυνα και στα πανηγύρια.
Δημιουργήσαμε υποδομές, όπως δημαρχείο, ο ραδιοφωνικός σταθμός, το κτίριο Τατάνη. Το καλύτερο δημοτικό θέατρο της Δυτικής Ελλάδας και βέβαια η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων όπως το 2ο ΕΠΑΛ, το 2ο Λύκειο. Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Το κτίριο που σήμερα βρισκόμαστε από το 1990 χαρακτηρίζεται στο σχέδιο πόλης Αμαλιάδας, ως Διοικητήριο. Η πρόταση που καταθέσαμε και οσονούπω εγκρίνεται είναι η κατασκευή επιπλέον 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Στα οποία θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 5 εκ ευρώ -3,5 για το Λαζαράκειο και 1,5 για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Προκειμένου να γίνουν έργα που θα τα μετατρέψουν σε κτίρια αντάξια της πόλης και των κατοίκων που ζουν σε αυτή.
Παράλληλα προχωράμε στην υλοποίηση μιας σειράς έργων που θα αλλάξουν οριστικά την εικόνα της πόλης. Όπως η ένταξη του Κέντρου εμπορίου που πεζοδρομεί το κέντρο της πόλης. Κυρίως όμως στο χώρο της Σοχιάς θα υλοποιηθεί ανάπλαση τριών χιλιομέτρων. Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα από τα καλύτερα γραμμικά πάρκα της χώρας. Σε μια έκταση 300 στρεμμάτων θα υπάρχουν πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι, δέντρα. Ενώ θα έχουν δημιουργηθεί οι απαιτούμενες υποδομές για να υπάρχει συνεχής ροή νερού, που συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας. Αυτά που μόλις ανακοίνωσα είναι έργα που γίνονται».
Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα που λέγεται πράξη εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης Αμαλιάδας, συνέχισε ο Δήμαρχος : «Λέω σήμερα ότι θα λυθούν τα θέματα που δημιουργούσε στους πολίτες η εφαρμογή του. Δηλαδή ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις ιδιοκτησίες ή κτίρια που κόβονταν και δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να μεταβιβάσουν ή να πωλήσουν. Η δέσμευση περιουσιών για κοινωφελή έργα λύνεται, τα οικόπεδα θα επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες. Άρα λοιπόν δουλέψαμε και εντός της θητείας μας θα λυθεί οριστικά το θέμα του σχεδίου πόλης της Αμαλιάδας». Ακολούθως ο κ. Λυμπέρης ανέφερε: «Το Αθλητικό Κέντρο είναι μια διαφήμιση για την πόλη μας. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή εξασφάλισε μια χρηματοδότηση 2,5 εκ ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού, κάτι που σημαίνει πως τα μεγάλα κόστη που καταβάλλαμε για την λειτουργία τους, μειώνονται. Εμείς προχωράμε όμως σε μια αναβάθμιση – σκούπα όλων των δομών του, προκειμένου να έχουμε ένα σύγχρονο κέντρο».
«Η Κουρούτα που όλοι ονειρευόμαστε»
Μιλώντας για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της Κουρούτας ο κ. Λυμπέρης είπε : «Δημοπρατείται πάλι το έργο που είχε χαθεί, αυτό της παράκτιας προστασίας. Σ’ αυτό τώρα προστίθενται και οι τοπικές κοινότητες των Σαβαλίων και του Αμπελόκαμπου μαζί με τις αποστραγγιστικές τάφρους. Παράλληλα η Κουρούτα αποκτά δρόμους και πεζόδρομους προκειμένου να δημιουργηθεί ένας παραλιακός πανέμορφος οικισμός. Καλώ τους κατοίκους της περιοχής να επισπεύσουν τη διαδικασία συνδέσεων με τα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης αφού δεν είναι δυνατό να ξηλώνουμε τις υποδομές για όσους … ξεχάστηκαν. Διαχρονικός μας στόχος είναι η Κουρούτα να είναι τουριστικός προορισμός και να συμβάλει στην τοπική οικονομία».
«6,5 εκ ευρώ για έργα στις τοπικές κοινότητες της Πηνείας και της Αμαλιάδας»
Στην Πηνεία και την Αμαλιάδα, συνέχισε, «έρχεται ένα τεράστιο πρόγραμμα ύψους 6,5 εκ ευρώ που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των υποδομών στην ύπαιθρο. Θα υλοποιηθεί όμως συστηματικά, αφού θα πρέπει πρώτα να κατασκευαστούν τα γεφύρια και μετά να στρωθεί η άσφαλτος. Θα πάμε λοιπόν βήμα – βήμα για να λύσουμε όλα τα προβλήματα των ανθρώπων της περιφέρειας. Παράλληλα θα επεκτείνουμε το Δημοτικό φωτισμό εκεί που πρέπει. Ήταν ένα έργο που υποσχεθήκαμε και υλοποιούμε».
Καταλήγοντας ο κ. Λυμπέρης είπε «Καθυστέρησα τις ανακοινώσεις γιατί περίμενα να περάσει η πανδημία αλλά δυστυχώς το ένα κύμα της έρχεται μετά το άλλο. Όμως σήμερα θέλησα να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους συμπατριώτες μου και να τους διαβεβαιώσω πως εργαζόμαστε συστηματικά και εντατικά και ό,τι έχουμε υποσχεθεί, το υλοποιούμε».
ΣΕ ΡΑΣΤΕΡ
Γιατί οι κυβερνήσεις δεν σέβονται διαχρονικά την Ηλεία
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας, η «ΠΡΩΤΗ» έθεσε στον Γιάννη Λυμπέρη το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων των Ηλείων: Για ποιον λόγο δεν σέβονται την Ηλεία διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις;
Η απάντηση του Δημάρχου Ήλιδας ήταν ειλικρινής και ξεκάθαρη: «Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός που να υλοποιείται ανεξαρτήτως κυβέρνησης, παράταξης, κόμματος. Γιατί στην Ελλάδα, δυστυχώς, ο λαός έβγαλε το «όποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη», το οποίο ισχύει ακόμα και σήμερα. Γιατί δεν θα υπήρχε Σχολής Γεωπονικής με έδρα το Μεσολόγγι εάν δεν υπήρχε ο κ. Βαρεμένος, βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής τότε.
Πιθανόν να μην υπήρχε και Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα εάν δεν υπήρχε και ο Λυμπέρης. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Γιατί η απάντηση στην ερώτηση είναι πως ανεξαρτήτως του «μπάρμπα από την Κορώνη», του Μεσολογγίου, της Αμαλιάδας, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός που να αφορά τα χιλιάδες αρδευόμενα στρέμματα με τις μεγάλες παραγωγές και την διασύνδεσή τους με την καινοτομία και τη γνώση. Δεν υπήρξε ποτέ αυτή η λογική στην Ελλάδα. Εάν υπήρχε πιθανώς η Γεωπονική Σχολή να μην βρισκόταν πλέον στην Αθήνα και να είχε εξακτινωθεί. Επομένως, όσο πιο ισχυρό από πλευράς προσωπικότητας είναι το πολιτικό δυναμικό του κάθε τόπου, αναλόγως προχωράνε και τα πράγματα. Άρα αυτό που μας μένει είναι να παλέψουμε όλοι μαζί για να κρατήσουμε αυτά που έχουμε και να πετύχουμε ότι καλύτερο μπορούμε».