Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης: «Το 2030 τα F-35 στην Ανδραβίδα»

Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης: «Το 2030 τα F-35 στην Ανδραβίδα»

*«Το αεροδρόμιο της 117 Πτέρυγας Μάχης πρέπει να γίνει ένα καινούργιο αεροδρόμιο», τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΑ στην Ανδραβίδα

*«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και διατήρησης της ειρήνης σε ολόκληρη την Ανοτιοανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης από την 117 Π.Μ.

*Σε εξέλιξη η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2024»

«Η χώρα μας είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και διατήρησης της ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και βεβαίως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως έχει πει και ο υπουργός Νίκος Δένδιας, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου η αμυντική θωράκιση της χώρας να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της πατρίδας μας σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως να μπορέσουμε να παρέχουμε στο προσωπικό αυτά τα οποία κατά καιρούς έχει ζητήσει».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε δηλώσεις που έκανε χθες στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2024».
Παράλληλα, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι «σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον όπου είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο, ασκήσεις όπως ο “Ηνίοχος”, όπου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν μαζί με εταίρους και συμμάχους, ενισχύουν τη μαχητική ικανότητα, την συνεργασία και βεβαίως την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η άσκηση πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία αμφισβητήσεων από την γείτονα χώρα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: «Πράγματι κάθε χρόνο ο “Ηνίοχος”, όπως και οι άλλες ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι ένοπλες δυνάμεις και διοργανώνουν με μία απόλυτη επιτυχία, στην ουσία στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει τέτοια αποτρεπτική ισχύ, έτσι ώστε όποιος επιβουλεύεται τα δικαιώματα της πατρίδας μας θα το σκεφθεί διπλά, προκειμένου να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση».
«Με την ευκαιρία», συνέχισε, «θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες στην άσκηση και κυρίως τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης και βεβαίως να ευχηθώ σε όλους όσους συμμετέχουν καλές πτήσεις και είμαι βέβαιος ότι απήλαυσαν τις ασκήσεις όλες αυτές τις ημέρες, όπου πραγματικά συμμετείχαν ανάμεσα στην παγκόσμια ελίτ, όσον αφορά τουλάχιστον τις αεροπορικές δυνάμεις».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, για τον αν η Ελλάδα θα έχει επόμενα χρόνια και τα αεροπλάνα F35 στην άσκηση “Ηνίοχος”, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Πράγματι, τις προηγούμενες ημέρες λάβαμε και το αντίστοιχο γράμμα από την αμερικανική πλευρά και ήδη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις. Ο σχεδιασμός προχωράει κανονικά. Εντάσσονται στο οπλοστάσιο της πολεμικής αεροπορίας συνεχώς και τα νέα αναβαθμισμένα F16 Viber, όπως επίσης και τα νέα αεροσκάφη F35, τα οποία θα παραλάβουμε τα επόμενα χρόνια. Ο στόλος λοιπόν για τις επόμενες δεκαετίες θα αρκετά ενισχυμένος, ακριβώς για να μπορούμε να προασπίζουμε καθημερινά την εθνική ανεξαρτησία και τα δίκαια της πατρίδας μας».
Νωρίτερα, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ισχυρό υποστηρικτή της ειρήνης και της ασφάλειας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» και πρόσθεσε: «Ειδικότερα και επ’ αυτού του πλαισίου, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν μια καλά εδραιωμένη στρατιωτική συνεργασία με συμμάχους και εταίρους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Οι δε πολυάριθμες δράσεις που προγραμματίζουμε κάθε χρόνο, επιβεβαιώνουν τον εποικοδομητικό ρόλο μας που αντανακλά τη στρατηγική θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τη στενή συνεργασία με σκοπό την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της ειρήνης».
Επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «Χωρίς αμφιβολία, στις μέρες μας έχουν εμφανιστεί ή αναβιώνουν νέες προκλήσεις, θέτοντας απειλές τόσο για την περιοχή μας όσο και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, διαμορφώνοντας το σημερινό εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον. Σε αυτό το επιχειρησιακό περιβάλλον, ασκήσεις μεταξύ συμμάχων και εταίρων δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για την ενίσχυση των μαχητικών ικανοτήτων, την κοινή ετοιμότητα, τη διαλειτουργικότητά και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας».
«Οφείλουμε», συνέχισε, «να είμαστε προετοιμασμένοι και πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και βεβαίως στην πρόληψη καταστάσεων. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της».

Α/ΓΕΕΘΑ:
«Στο μέγιστο επίπεδο ετοιμότητας η εθνική μας άμυνα»
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας, σημειώνοντας ότι «και σε αυτή την συνεργασία το πεδίον δόξης είναι λαμπρό», ενώ πρόσθεσε ότι «μας υπολογίζουν σαν χώρα σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό, επενδύοντας σε αυτή την συνεργασία». Επίσης, ο Δημήτριος Χούπης τόνισε ότι «οι Έλληνες πολίτες να είναι βέβαιοι ότι η εθνική άμυνα κάθε στιγμή και κάθε ώρα είναι στο μέγιστο επίπεδο ετοιμότητας».

Α/ΓΕΑ:
«Πρέπει να γίνει ένα καινούργιο αεροδρόμιο η 117 Π.Μ.»
Σε δηλώσεις που έκανε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην απόκτηση και την εγκατάσταση των μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. «Να κινηθούμε πολύ γρήγορα, αυτό είναι το μότο μου», ανέφερε και τόνισε πως μέσα στο καλοκαίρι θα υπογραφεί η LOA, και η επιτελική επεξεργασία θα είναι πολύ σύντομη. «Ήδη έχουμε υποβάλει τις απαιτήσεις μας σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ανδραβίδα», πρόσθεσε. «Το αεροδρόμιο της 117 Πτέρυγας Μάχης πρέπει να γίνει ένα καινούργιο αεροδρόμιο, με καινούργιους διαδρόμους και εγκαταστάσεις με βάση όσα μας έχουν δώσει οι Αμερικανοί για τις προδιαγραφές ασφαλείας. Υπάρχουν όμως αρκετές διαδικασίες, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να τρέξουμε. Θέλουμε να είναι όλα έτοιμα πριν έρθουν τα αεροσκάφη», σημείωσε. Η παραλαβή στις ΗΠΑ θα γίνει το 2028, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Εκεί θα εκπαιδευτούν 16 ιπτάμενοι της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκ των οποίων οι 6 θα είναι εκπαιδευτές. «Αν όχι το 2029, τότε το 2030 τα F-35 θα προσγειωθούν στην Ανδραβίδα», είπε ο Αντιπτέραρχος.
Στην 117 ΠΜ παραβρέθηκαν επίσης χθες ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης και ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος.

Η άσκηση
Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2024» διεξάγεται από τις 8 Απριλίου στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα οι παρακάτω χώρες:
*Η Γαλλία με αεροσκάφη RAFALE και αεροσκάφος AEW Ε-3F
*Το Ηνωμένο Βασίλειο με αεροσκάφη TYPHOON
*Οι ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9
*Η Ισπανία με αεροσκάφη F-18
*Το Κατάρ με αεροσκάφη RAFALE
*Η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW-139
*Το Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414
*Η Ρουμανία με αεροσκάφη F-16
*Η Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη TYPHOON
Επίσης, η Αυστρία και η Πορτογαλία συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό πληροφοριών και ειδικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία έχει αποστείλει ομάδα παρατηρητών.
Όσον αφορά την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, συμμετέχει στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και με ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.


Ακόμη, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, «το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που διακρίνει το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και η ικανότητά του να οργανώνει και να διεξάγει ρεαλιστικές ασκήσεις, σε μια μεγάλη περιοχή με ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, καθιστούν την άσκηση “Ηνίοχος” ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής». Παράλληλα, τονίζεται ότι, «η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση “Ηνίοχος 2024” είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX».


Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Δημήτριος Χούπης.

Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ


Warning: Undefined array key 0 in /home/protinews/public_html/wp-content/plugins/text-to-audio/includes/TTA_Helper.php on line 336

Warning: Undefined array key 0 in /home/protinews/public_html/wp-content/plugins/text-to-audio/includes/TTA_Helper.php on line 336