Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑγρότες: Οι αποκλεισμοί δεν βοηθούν, πολλά από τα αιτήματα ήδη δρομολογούνται, λένε...

Αγρότες: Οι αποκλεισμοί δεν βοηθούν, πολλά από τα αιτήματα ήδη δρομολογούνται, λένε από την κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Μητσοτάκη και η έλλειψη κεντρικής εκπροσώπησης των αγροτών

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν στην κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην σύσκεψη της Νίκαιας στη Λάρισα.

Κατά πληροφορίες το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι αρνητικό στο ενδεχόμενο συνάντησης με τους αγρότες, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως προς το παρόν απουσιάζει από την πλευρά των αγροτών μία οργανωμένη μορφή εκπροσώπησης. Αναφορικά, επίσης με το ενδεχόμενο συνάντησης αγροτών με τον πρωθυπουργό, στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει προς το παρόν προγραμματισμένο να μεταβεί σε κάποιο από τα μπλόκα, όπως είχε συμβεί κατά την επίσκεψή του στη Βόνιτσα.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται από ώρα σε ώρα απάντηση της κυβέρνησης στους αγρότες για τα όσα αποφάσισαν, χωρίς πάντως να έχει διασαφηνιστεί προς το παρόν εάν αυτές θα προέρχονται από το αρμόδιο υπουργείο ή υπό την μορφή πηγών. Στην παρούσα φάση και κατά πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που διαφαίνεται είναι πως πολλά από τα αιτήματα των αγροτών ήδη δρομολογούνται ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ικανοποιηθούν κατά περίπτωση κι άλλα, στο μέτρο του δυνατού, δίχως ωστόσο να υπάρχει λογική οικονομικής πλειοδοσίας πέραν από τις δυνάμεις της Οικονομίας.

Αυτό που επισημαίνεται κατά τις ίδιες πηγές είναι πως οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών δεν θα βοηθήσουν στον διάλογο, ούτε θα λύσουν τα ζητήματα.

Τα αιτήματα των αγροτών

Νωρίτερα, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με ταυτόχρονους αποκλεισμούς εθνικών οδών και τελωνείων από αύριο και παράλληλα συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών κατά την κρίσιμη σύσκεψή τους στη Νίκαια της Λάρισας.

Για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδερόπουλος: «Ευχαριστούμε όλα τα μπλόκα, όλη την Ελλάδα που σήμερα ήταν εδώ στη Νίκαια. Είμαστε ενωμένοι, έχουμε αιτήματα, είναι η ώρα του πρωθυπουργού αλλά με απαντήσεις. Εμείς θα είμαστε στην Εθνική, θα κάνουμε τις κινητοποιήσεις, όπως αποφασίστηκε. Ο αγώνας συνεχίζεται, ούτε βήμα πίσω».

ιτήματα, τα οποία είναι κοινά για όλους και θεωρούν κρίσιμη την ικανοποίησή τους. Ειδικότερα ζητούν:
-Αφορολογητό αγροτικό πετρέλαιο
-7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
-Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Τα επί μέρους αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας που αφορούν την αποκατάσταση των καταστροφών από τον Ντάνιελ θα παρατεθούν σε παράρτημα των βασικών τους αιτημάτων. Οι αγρότες, μετά από δυόμιση ώρες συνεδρίαση αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με τρεις βασικούς τρόπους:

  • Να κλείνουμε την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία στην εθνική, επαρχιακή και τελωνεία με τρακτέρ από αύριο.
  • Το κάθε μπλόκο να κάνει δράσεις και μέσα στην πόλη.
  • Την επόμενη εβδομάδα συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση οι αγρότες κατευθύνθηκαν στην εθνική οδό και απέκλεισαν για μισή ώρα την κυκλοφορία στον κόμβο της Λάρισας, ενώ απέναντί τους είχαν παραταχθεί δυνάμεις της αστυνομίας.

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ