Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚυριάκος Μητσοτάκης στο Politico: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον...

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά είναι σημαντικό το πώς το κάνει

Στην ανθρωπιστική διάσκεψη στη Γαλλία για τη Γάζα ο Μητσοτάκης – Τα μηνύματα που θα στείλει

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι σύμμαχοι του Ισραήλ πρέπει να πουν «σκληρές αλήθειες» για την «επιθετική» στρατιωτική του απάντηση κατά της Χαμάς, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν αυξανόμενη ανησυχία για την «αναλογικότητα» των αντιποίνων στη Γάζα.

«Αν και αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το πώς το κάνει αυτό είναι πραγματικά σημαντικό και έχει μεγάλη σημασία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο podcast του Politico «Power Play» αυτή την εβδομάδα.  Ενώ η ΕΕ στηρίζει το Ισραήλ από την αρχή της αντεπίθεσής της μετά τη βίαιη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου —η οποία σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους— τα κράτη μέλη εξέφρασαν «μια αυξημένη ανησυχία για τα δεινά των αθώων πολιτών και για τις φρικιαστικές σκηνές που ακολούθησαν έξω από τη Γάζα», είπε ο Μητσοτάκης.

«Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει με αυτήν την πολύ, πολύ επιθετική στρατιωτική εκστρατεία, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία για την αναλογικότητα της ισραηλινής απάντησης», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Μιλάω ως φίλος του Ισραήλ», πρόσθεσε. «Και νομίζω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να πουν σκληρές αλήθειες σε φίλους».

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ έχει πολιορκήσει ολοκληρωτικά τη Γάζα και, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές που ελέγχονται από τη Χαμάς, σκότωσε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους σε αεροπορικές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αμάχων.Οι χώρες της ΕΕ — συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας — πίεσαν για τις λεγόμενες ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί στους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην πυκνοκατοικημένη παράκτια λωρίδα να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Χωρίς να υπονομεύουμε τον «στρατηγικό στόχο να νικήσουμε τη Χαμάς», είναι σημαντικό να σκεφτούμε την «επόμενη μέρα» και πώς θα βρούμε μια πολιτική λύση στη σύγκρουση, είπε ο Μητσοτάκης. «Στο τέλος της ημέρας, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να νικήσει τη Χαμάς», πρόσθεσε.

Σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Σε εσωτερικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια «σκληρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική, η οποία συνέβαλε στη μείωση των παράνομων διελεύσεων από τις τουρκικές ακτές. Επανέλαβε επίσης το δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της και την ανάγκη για συνεχή οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, εν μέσω ορισμένων διεθνών επικρίσεων για την Ελλάδα που απωθεί τους μετανάστες στη θάλασσα.

«Λαμβάνουμε πολλή ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό αυτή η ευρωπαϊκή βοήθεια να μην στερέψει τα επόμενα χρόνια», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι προσβλέπει στη βελτίωση της σχέσης της Ελλάδας με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι έχει ήδη υπάρξει μια «αλλαγή ύφους» τους τελευταίους μήνες. Παρά τις επίμονες διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας —ιδίως τη συνεχιζόμενη διαμάχη για τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο— ο Μητσοτάκης είπε ότι ελπίζει ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεργαστούν.

«Ήμουν πάντα ανοιχτός υποστηρικτής του ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες», είπε. «Υπάρχουν win-win τομείς που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί».

Στη διεθνή σκηνή, ο Μητσοτάκης δήλωσε περήφανος για το πώς η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα της. Μετά από «αρκετές διεθνείς επιθέσεις» κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η Ελλάδα τελικά δεν είναι πλέον το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης, είπε.

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ