Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗΛΕΙΑ: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή των Εθνικών Εκλογών...

ΗΛΕΙΑ: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου 2023

Ολοκληρώθηκε χθες το πρώτο βασικό κομμάτι της προετοιμασίας

Β. Γιαννόπουλος: Με υποδειγματικό τρόπο η λειτουργιά του εκλογικού συνεργείου της Π.Ε. Ηλείας

   Με την παράδοση και παραλαβή των εκλογικών σάκων από τα εκλογικά συνεργεία των επτά δήμων της Ηλείας, ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη 18 Μάιου, το πρώτο βασικό κομμάτι της προετοιμασίας, από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, η οποία έχει την ευθύνη διεξαγωγής των Εθνικών Εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου 2023.

   Τις τελευταίες εβδομάδες, το εκλογικό συνεργείο της Π.Ε. Ηλείας, αποτελούμενο από 42 υπηρεσιακά στελέχη και υπαλλήλους διαφόρων Διευθύνσεων και Τμημάτων, εργάστηκε πυρετωδώς και με υποδειγματικό τρόπο – καθημερινά μέχρι αργά το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα –  για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή των εκλογών. Όλες οι προβλεπόμενες εργασίες – σύμφωνα με τις οδηγίες και τα χρονοδιαγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών – περατώθηκαν έγκαιρα.

   Το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαΐου 2023, ολοκληρώθηκε η προετοιμασία των εκλογικών σάκων, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, ο οποίος όλες αυτές τις ημέρες παρακολουθούσε από κοντά το έργο του εκλογικού συνεργείου, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και διεξαγωγή των εκλογών.

   «Οι επτά δήμοι της Ηλείας παρέλαβαν σήμερα τους σάκους με το εκλογικό υλικό και μαζί παραδόθηκαν και τα τάμπλετ που χρειάζεται να έχουν στα χέρια τους οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι, καθώς η μετάδοση των αποτελεσμάτων φέτος θα γίνει αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης σε κάθε Εκλογικό Τμήμα. Η πληροφόρηση που έχουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πως, με αυτή τη διαδικασία, γύρω στις 9:00 το βράδυ θα έχουμε μεγάλο ποσοστό ενσωμάτωσης     και ασφαλή εκτίμηση των αποτελεσμάτων», σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος.

   Με την ολοκλήρωση της παράδοσης του υλικού, τα μέλη του εκλογικού συνεργείου συνεχίζουν την διοικητική δουλειά, σε συνεργασία και επικοινωνία με τους δήμους και το Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η 2η Γενική Δοκιμή μετάδοσης των αποτελεσμάτων. «Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλα τα στελέχη και τους υπαλλήλους της Π.Ε. Ηλείας για την μέχρι τώρα άψογη προετοιμασία, η οποία, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και φυσικά κατά την ημέρα των εκλογών», κατέληξε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.

Οι εκλογές σε αριθμούς

   Το σύνολο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της Π.Ε. Ηλείας είναι 165.379, οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα 411 εκλογικά τμήματα της Ηλείας, συμπεριλαμβανομένου και του Εκλογικού Τμήματος Ετεροδημοτών, το οποίο θα λειτουργήσει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου.

   Να σημειωθεί τέλος ότι στον χώρο του Συνεργατικού Κόμβου Creative Hub, στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Π.Ε Ηλείας, θα λειτουργήσει Κέντρο Τύπου, με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο,  για τη φιλοξενία των Δημοσιογράφων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την αναμετάδοση των αποτελεσμάτων και να ενημερώνουν τους πολίτες, από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί και θα λειτουργήσουν συνολικά 1.596 Εκλογικά Τμήματα και 5 Ειδικά Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών, στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 691.887 εκλογείς της Δυτικής Ελλάδας.

  • Στην Π.Ε. Ηλείας οι 165.379 εκλογείς θα ψηφίσουν σε 410 εκλογικά τμήματα.
  • Στην Π.Ε. Αχαΐας το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 280.114 εκλογείς και τα εκλογικά τμήματα είναι 632.
  • Στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας το εκλογικό σώμα αποτελείται από 231.222 εκλογείς και τα εκλογικά τμήματα είναι 554.

Επίσης, 15.172 ετεροδημότες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις περιοχές όπου διαμένουν και σε 50 Ειδικά Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα.

Η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα ενδέχεται να έχει διαφοροποιηθεί συγκριτικά με τις εκλογικές διαδικασίες του 2019.Γι’ αυτό ο κάθε πολίτης θα πρέπει να ενημερωθεί από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://www.ypes.gr) που έχει επικαιροποιηθεί και περιλαμβάνει όλες τις νεότερες μεταβολές.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα και από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, έχει κατανεμηθεί σε συνεργεία για την έγκαιρη κατανομή του εκλογικού υλικού (κάλπες, σάκους με εκλογικό υλικό και ψηφοδέλτια) αλλά και το συντονισμό της διαδικασίας έως και τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα γίνει και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) με τη χρήση ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος.

Με το Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα, τα αποτελέσματα σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία και συγκεντρωτικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα μεταδίδονται στο εσωτερικό δίκτυο των κτιρίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στο διαδίκτυο (Internet) χωρίς χρονική καθυστέρηση από την ειδική σελίδα https://ekloges2023.pde.gov.gr/ της Π.Δ.Ε. και μέσω του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ.

Τα αποτελέσματα των κομμάτων θα συλλέγονται μέσω του συστήματος ΙΡΙΔΑ 2.0 του Υπουργείου Εσωτερικών και θα καταχωρούνται στο «Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικών Εκλογών 2023».

Οι βασικές λειτουργίες που θα παρέχει το Πληροφοριακό Σύστημα είναι οι ακόλουθες:

  • καταχώρηση των στοιχείων της ψηφοφορίας (εκλογείς, ψηφίσαντες, άκυρα, λευκά, έγκυρα, ψήφοι που έλαβαν τα κόμματα) ανά Εκλογικό Τμήμα,
  • αυτόματος έλεγχος ορθότητας των καταχωρημένων στοιχείων,
  • επεξεργασία των αποτελεσμάτων (συμμετοχή, λευκά, άκυρα, ψήφοι και ποσοστά Κομμάτων) και εκτύπωση αυτών (αναλυτικά και συγκεντρωτικά) σε επίπεδο Εκλογικού Τμήματος, Δημοτικού Διαμερίσματος, Δημοτικής Ενότητας, Δήμου, Περιφερειακής Ενότητας (Νομού) και Περιφέρειας,
  • σύγκριση των αποτελεσμάτων σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος, Δημοτικής Ενότητας, Δήμου, Περιφερειακής Ενότητας (Νομού) και Περιφέρειας με τα αντίστοιχα του 2019,
  • δημιουργία ψηφιακών αρχείων (csv) με τα πλήρη και αναλυτικά αποτελέσματα,
  • μετάδοση των αποτελεσμάτων ζωντανά στο διαδίκτυο μέσω της ειδικής σελίδας https://ekloges2023.pde.gov.gr/, αλλά και της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (www.pde.gov.gr).

Τα στοιχεία που θα υπολογίζει και εκδίδει το Πληροφοριακό Σύστημα είναι ψήφοι και ποσοστά κομμάτων ανά Εκλογικό Τμήμα, Δημοτικό Διαμέρισμα, Δημοτική Ενότητα, Δήμο, Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) και στην Περιφέρεια.

Στις εκλογές αυτές αξιοποιούνται υποδομές του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ και του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) του Δήμου Πατρέων (1Gbps), οι κρατικές υποδομές νέφους (Gcloud) της Γ.Γ.Π.Σ., το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0 του Υπουργείου Εσωτερικών και υπάρχει άμεση συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Διαχείρισης Περιστατικών Ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών για την ασφαλή έναντι ηλεκτρονικών επιθέσεων μετάδοση των αποτελεσμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ