Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΝα ηγηθεί η ΠΔΕ της Μακροπεριφέρειας Μεσογείου

Να ηγηθεί η ΠΔΕ της Μακροπεριφέρειας Μεσογείου

Συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Υπουργείο Εξωτερικών

«Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε και να συντονίσουμε όλους τους φορείς, από την Ευρώπη και την Ελλάδα, ώστε να τεθούμε επικεφαλής της δημιουργίας ενός μόνιμου οργάνου διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων στην Μεσόγειο. Είμαστε  βέβαιοι πως μέσα από τη δημιουργία της Μακροπεριφέρειας της Μεσογείου, τα  θετικά αποτελέσματα θα είναι πολλά για τον τόπο μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες Δευτέρα 15 Μάϊου 2023 για την προοπτική συγκρότησης της Μακροπεριφέρειας της Μεσογείου, στην οποία θα μετέχουν όλες οι Περιφέρειες που «βρέχονται» από τη Μεσόγειο είτε είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε όχι.

Όπως είπε ο κ. Φαρμάκης, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει την στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και την ανέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαϊμής ως Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να ενισχύσειτην εξωστρέφειά της κάτι που όπως είπε ο κ. Φαρμάκης, υπηρετείται από πολλές άλλες δράσεις, όπως τη νέα τουριστική καμπάνια με επίκεντρο την Ολυμπιακή Γη, τις διμερείς συνεργασίες με Περιφέρειες του εξωτερικού και εσωτερικού, κλπ.

«Για περισσότερο από 10 χρόνια η Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR υποστηρίζει τη δημιουργία μιας μακροπεριφερειακής στρατηγικής για τη  Μεσόγειο. Νομίζουμε πως ήρθε η ώρα να γίνει πράξη» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης κι επεσήμανε ότι «οι περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Και ένα παράδειγμα είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της. Ξέρουμε πως έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές προσδοκίες. Γιατί η Μεσόγειος, από τους πιο αρχαίους χρόνους υπήρξε μία θάλασσα μεταφοράς εμπορευμάτων, ιδεών και ανθρώπων». 

Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης εστίασε στην ιδιαίτερη σημασία του εγχειρήματος τονίζοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει δομήσει τη στρατηγική του σε τριμερή σχήματα, όπως Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος , ή Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ , αλλά και Ελλάδα- Κύπρος – Αρμενία, για την οποία  έγινε στην Πάτρα η πρώτη τριμερής συνάντηση εκτός Αθηνών.   «Η Περιφέρειά μας τα τελευταία χρόνια έχει δείξει μια έντονη εξωστρέφεια. Η πόρτα ήταν ανοικτή όχι από υποχρέωση, αλλά από έμπρακτο ενδιαφέρον για συμμετοχή» παρατήρησε ο κ. Κατσανιώτης και αναφερόμενος στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανέφερε:  «Είναι σημαντικό να δούμε και να βρούμε τους δρόμους ώστε μέσα από τη δουλειά που έχει γίνει  από τη δράση του κ. Ζαϊμη και από τα δίκτυα του υπουργείου Εξωτερικών,  η Δυτική Ελλάδα να ηγηθεί σε αυτήν την προσπάθεια, όχι για λόγους επικοινωνίας, αλλά για λόγους ουσίας. Με τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους σχήματα έχουμε όλοι μας να κερδίσουμε. Θα είμαστε αρωγοί και μετά τις εκλογές σε αυτήν την προσπάθεια, είναι μια εθνική προσπάθεια. Είμαι πραγματικά σίγουροςότι ανοίγει μια πόρτα. Η πύλη της Ευρώπης δεν θα πρέπει να είναι μόνο πύλη εισόδου, αλλά και εξόδου. Η εξωστρέφεια είναι το μέλλον μας. Αυτή η πόλη μεγαλούργησε όταν έβλεπε την Ευρώπη και όχι όταν της γυρνούσε την πλάτη».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαϊμης, αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την εμπιστοσύνη που του δείχνει, αναθέτοντάς του τις διεθνείς σχέσεις της Περιφέρειας και τον υφυπουργό Εξωτερικών για την υποστήριξη, εξειδίκευσε στα οφέλη που θα προκύψουν μέσα από την συγκρότηση Μακροπεριφέρειας της Μεσογείου, τονίζοντας ότι στη Μεσόγειο υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα πρέπει να δούμε από κοινού. Ως παράδειγμα έφερε την αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή της Μεσογείου που, όπως είπε, είναι 20% ταχύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο,«στοιχείο θα πρέπει να μας ενεργοποιήσει ώστε να βρούμε από κοινού Περιφέρειες Δήμοι και Κράτη να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που απορρέουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» παρατήρησε και συμπλήρωσε ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν αφορούν μόνο το διπλωματικό πλαίσιο, αλλά θα πρέπει να διασυνδέονται και με τις τοπικές κοινωνίες.

«Ο βασικός λόγος που προχωράμε σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι να αναπτυχθεί στενή συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, Δήμων και Περιφερειών, να γνωρίζουμε τα κοινά μας προβλήματα να έχουμε συζητήσει και ωριμάσει τις λύσεις ώστε να μπορούμε να  προχωράμε σε διεθνείς συνεργασίες μέσα από διακρατικά προγράμματα» εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ