Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗλεία: Αδιέξοδο λόγω χρεών για την διαχείριση των απορριμμάτων

Ηλεία: Αδιέξοδο λόγω χρεών για την διαχείριση των απορριμμάτων

4 εκατ. ευρώ  είναι οι οφειλές του ΦΟΔΣΑ προς την Κοινοπραξία που διαχειρίζεται τη ΜΕΑ στην Τριανταφυλλιά

Έκτακτο δάνειο από τον Σκυλακάκη πρότεινε ο Γιάννης Λυμπέρης

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές του ΦΟΔΣΑ Ηλείας προς την Κοινοπραξία  «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ – ΑΒΑΞ ΑΕ» που διαχειρίζεται τη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας και  ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. κ. Διονύσιος Γεωργόπουλος προς τους Δημάρχους του Νομού κατά την χθεσινή ειδική συνεδρίαση στο Συνεδριακό Κέντρο της Αμαλιάδας.

Μάλιστα, το ποσό των 4 εκατ. ευρώ είχε σωρευτεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 και όπως έγινε σαφές στην χθεσινή συνεδρίαση το πιθανότερο είναι οι οφειλές των Δήμων να μεγαλώσουν κι άλλο φέτος.

Ο κ. Γεωργόπουλος πρότεινε την αναβάθμιση της ανακύκλωσης ως τρόπο μείωσης των τόνων που χρεώνονται στο εργοστάσιο και ως αναπόφευκτη  λύση στα χρέη την αύξηση των δημοτικών τελών. Ωστόσο όπως τόνισαν οι Δήμαρχοι η εισπραξιμότητα των ανταποδοτικών τελών είναι στο ναδίρ. Επίσης, εκφράστηκαν προβληματισμοί στο κατά πόσο πιθανός δανεισμός κάθε Δήμο θα μπορούσε να αποτελέσει βιώσιμη λύση. Με λίγα λόγια αδιέξοδο…

Πάντως, στο τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης πρότεινε να ζητήσει από τον Αναπληρωτή Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη έκτακτο δάνειο για τις οφειλές του ΦΟΔΣΑ, σε συνάντηση που θα έχει μαζί του την προσεχή εβδομάδα.

Στην συνεδρίαση επίσης υπήρξε έντονη συζήτηση για την μεταφορά απορριμμάτων από Δήμους εκτός Ηλείας. Όπως αναφέρθηκε οι επτά Δήμοι της Ηλείας συγκεντρώνουν 55.000 τόνους απορρίμματα τα οποία χρεώνονται με 64 ευρώ τον τόνο. Ωστόσο από τους 60.000 τόνους και πάνω η χρέωση πέφτει στα 38 ευρώ βάσει σύμβασης.

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας  εξέφρασε τον προβληματισμό του για μεγάλες χρεώσεις στον Δήμο του, ενώ έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από τον Αναπληρωτή Δήμαρχο Πύργου Γιάννη Αργυρόπουλου που εκπροσώπησε μαζί τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστα Νικολούτσο τον Δήμο Πύργου. «Εμείς και ο Δήμος Πύργου πληρώνουμε τα μισά χρέη του ΦΟΔΣΑ. Είμαστε οι Άτλαντες της Ηλείας δηλαδή;», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λέντζας.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του να μην βρεθεί η Ηλεία ξανά σε αδιέξοδο με τα σκουπίδια. Ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος τόνισε πως η ανακύκλωση είναι μονόδρομος και πως πρέπει να εφαρμοστεί ενιαία πολιτική. Ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος αναφέρθηκε στο πρόβλημα εισπραξιμότητας που υπάρχει στα ανταποδοτικά τέλη μέσω των παρόχων ενέργειας και πρότεινε να υπάρξει παρέμβαση από την κυβέρνηση ώστε η είσπραξη να γίνεται μέσω της Εφορίας.

Στην χθεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ο Γιάννης Δάγκαρης ως εκπρόσωπος του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ο Πρόεδρος του ΔΣ Πηνειού Σπύρος Βασιλείου, ο Αντιδήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Παναγιώτης Βαγγελάκος, ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Λύσσανδρος Παναγόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Ήλιδας Ευγένιος Αστερής και Βαγγέλης Χριστοφόρου, η Γ.Γ. του Δήμου Ήλιδας Νίκη Κοκκαλιάρη, ο Πρόεδρος του «Ηλείου» Γιώργος Μπακέλλας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας Χρήστος Νικολόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ