Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗλεία: «Καλπάζει» η «τριδημία» ιώσεων-γρίπης-κορωνοϊού

Ηλεία: «Καλπάζει» η «τριδημία» ιώσεων-γρίπης-κορωνοϊού

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών στο Νομό νοσούν

Παιδίατροι: «Πρωτόγνωρη για την εποχή έξαρση-Ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμός»

Ζητούν επαναφορά μάσκας στα σχολεία

Ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών: «Τα παιδιά πρέπει να έχουν αναρρώσει πλήρως, κατά την επιστροφή τους στα σχολεία»

Της Μάντως Ρέβελου

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές και στα νοσοκομεία παίδων όλης της χώρας  για την  «τριδημία» ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού που  προσβάλλει κυρίως τα παιδιά σε συνδυασμό με την έναρξη των σχολείων αλλά και τις ελλείψεις φαρμάκων.

Αιτία του νέου κύματος που καταγράφεται σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η απουσία ανοσίας στον παιδικό πληθυσμό, καθώς τα περασμένα χρόνια οι καραντίνες λειτούργησαν ως «προστατευτική γυάλα», κάνοντας το ανοσοποιητικό  σύστημα των παιδιών να πέσει σε λήθαργο.

Σύμφωνα με την Υπουργό παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων , και επισημαίνει  πως το υπουργείο έχει απευθύνει σύσταση στους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο όταν έχουν συμπτώματα, ενώ λόγω της εποχικής γρίπης εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος που προβλέπει ότι από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες έως και πέντε ημερών, μετά από βεβαίωση γιατρού.   Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ δηλώνει έτοιμο να πάρει επιπλέον μέτρα αν διαπιστώσει έξαρση των κρουσμάτων στα σχολεία, δηλώνει όμως κατηγορηματικά ότι δεν θα κλείσουν ολόκληρες τάξεις όπως τον πρώτο καιρό της πανδημίας.

Προβληματισμένοι είναι όμως οι ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών, αλλά και οι παιδίατροι της Ηλείας, αφού καθημερινά δεκάδες παιδιά στο Νομό νοσούν από  γρίπη, ιώσεις, κορωνοϊό και από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που νοσούν, σε συνδυασμό με την έλλειψη φαρμάκων (εισπνεόμενα, αντιβιώσεως, αντιπυρετικά), κάνει τους παιδιάτρους της Ηλείας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, και συνιστούν στους γονείς, ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμό, χρήση μάσκας στο σχολείο, καλό πλύσιμο των χεριών, καλή διατροφή, να αποφεύγουν τον συνωστισμό σε κλειστούς  χώρους  και πλήρης ανάρρωση για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο. 

Γιώργος Ρήγας, «Πρότυπη προσχολική αγωγή ΡΗΓΑΣ», Παιδικός σταθμός

«Την περίοδο αμέσως μετά την επιστροφή στα σχολεία παρατηρήθηκε μια απόχη της τάξεως του 50% στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί υπάρχει μια πληθώρα ιώσεων που “κυκλοφορούν” πάντα αυτή την περίοδο, είτε γιατί οι γονείς ευαισθητοποιημένοι και ανήσυχοι από την έλλειψη φαρμάκων, προτιμούν να “κρατούν” τα παιδάκια στο σπίτι. Θα μπορούσαμε αυτή την περίοδο να εφαρμόσουμε στα παιδιά του νηπιαγωγείου προαιρετικά και πάντα με την σύμφωνη γνώμη των γονέων την χρήση μάσκας έως ότου περάσει η δύσκολη περίοδος. Θα μπορούσαμε επίσης να αξιολογήσουμε πιο σωστά τα πρώιμα σημάδια μιας ίωσης και να προστατεύσουμε το παιδάκι, κρατώντας το στο σπίτι, προστατεύοντας έτσι και τους συμμαθητές τους και να θερμομετρούμε το πρωί κάθε παιδί στο σπίτι πριν την προσέλευση στο σχολείο. Με την σωστή συνεργασία σχολείου – οικογένειας και ιατρών, θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση στοχεύοντας σε μια πιο ευτυχισμένη και κοινωνική χρονιά».

Διονύσης Κανελλόπουλος,  «Μικρόκοσμος», Παιδικός σταθμός

«Υπάρχει μία μεγάλη έξαρση των ιώσεων. Πρέπει να τα παιδιά να έχουν αναρρώσει πλήρως  για να επιστρέψουν στα σχολεία και να μην κολλάνε τα υπόλοιπα. Οι γονείς σε εμάς συνεργάζονται και δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα. Τα παιδιά πρέπει αυτήν την περίοδο να φορούν τη μάσκα τους, όπως και κάνουν στο σχολείο μας για να μη μεταφέρουν σε άλλους ιώσεις».

Πανταζοπούλου  Ιωάννα , «Μαριέττα Νέα Εποχή», Παιδικός σταθμός

«Υπάρχει μία έξαρση των ιώσεων, και της γρίπης και του κορωνοϊού. Θεωρώ ότι οι γονείς πρέπει πλέον να προσέχουν. Τα παιδάκια στο προνήπιο και το νηπιαγωγείο πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα και το προσωπικό και να γίνεται και το self test. Πρέπει να επιστρέψουν τα μέτρα που είχαμε και παλιά. Διότι απ΄ ότι ακούμε, αν αυτή τη στιγμή επικρατεί μία Α΄ κατάσταση, σε δύο εβδομάδες θα γίνει το μεγάλο «μπαμ». Πρέπει δηλαδή και εμείς να προνοήσουμε όλοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, να λάβουμε κάποια μέτρα. Να φοράμε μάσκες, να κάνουμε απολυμάνσεις, να μη συνωστιζόμαστε. Οι γονείς προσπαθούν να τηρούν τα μέτρα και να φέρνουν τα παιδάκια στο σχολείο όταν έχουν αναρρώσει πλήρως, αλλά υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν το καταλαβαίνουν και δεν είναι τόσο ευσυνείδητοι όσο θα έπρεπε. Και αυτό το καταλαβαίνεις εν μέρει εάν οι γονείς εργάζονται. Εάν όμως δεν εργάζονται, δεν μπορείς να το κατανοήσεις. Δεν καταλαβαίνουν ότι πρώτα απ΄ όλα προστατεύουν τα παιδιά τους και έπειτα τα υπόλοιπα παιδιά. Πρέπει τα μέτρα να επιστρέψουν. Τα παιδιά μας νοσούν. Χρήση μάσκας, self test και εμείς να θερμομετρούμε τα παιδιά κατά την είσοδό τους στο σχολείο».

Χρήστος Γιαννικούλης , Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

«Είναι γεγονός ότι τον φετινό χειμώνα παρατηρείται έξαρση των ιώσεων, και στους ενήλικες βεβαίως, πρωτίστως όμως στα παιδιά. Τα κρούσματα COVID 19 δεν απουσιάζουν μεν χωρίς όμως να αποτελούν πλέον την πλειονότητα των περιστατικών. Αντίθετα τα περισσότερα περιστατικά είναι κρούσματα εποχιακής γρίπης ή λοιμώξεις από αδενοϊούς οι οποίοι επίσης προκαλούν συμπτώματα από το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό ή ακόμη και από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό στα πολύ μικρά παιδιά. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους παραπάνω ιούς  μεταδίδονται με  παρόμοιο τρόπο με τον κορωνοϊό που προκαλεί την COVID 19, εύλογα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της COVID 19 επέτρεψε την διασπορά και των υπολοίπων ιώσεων,  ιδίως όσον αφορά ανθρώπινους οργανισμούς οι οποίοι έως τώρα δεν είχαν εκτεθεί σε αυτούς τους ιούς και συνεπώς δεν είχαν ανοσία σε αυτούς,  όπως τα  μικρά παιδιά.

Συνεπώς για την πρόληψη αυτών των ιώσεων απαιτείται ότι και για την COVID 19, δηλαδή αποφυγή συνωστισμού, χρήση μάσκας σε κλειστούς  χώρους –εκτός της οικείας φυσικά-εφόσον το παιδί έχει ηλικία που να του επιτρέπει να την ανεχθεί, καλό πλύσιμο και αντισηψία των χεριών. Επίσης οι γονείς μπορούν να ενημερωθούν από τον παιδίατρο αν το παιδί τους  έχει ένδειξη αντιγριπικού εμβολιασμού σε περίπτωση που υπάρχει συγκεκριμένο συνοδό νόσημα. Ως προς την θεραπεία  δε των ιώσεων αυτών, οι γονείς καλούνται να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο για να λάβουν οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του παιδιού από αυτόν εάν χρειάζεται, ενώ σε κάθε περίπτωση καλούνται να αποφύγουν την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με δική τους πρωτοβουλία  χωρίς την αντίστοιχη ιατρική σύσταση από τον παιδίατρό τους».

Σπύρος  Λιατσής, Παιδίατρος – Πύργος

«Υπάρχει πρωτόγνωρη για την εποχή νοσηρότητα.  Αυτό οφείλεται στο ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα, τα παιδιά δεν ήρθαν σε επαφή με ιώσεις, δεν ανέπτυξαν ανοσία και έτσι τη φετινή χρονιά η μετάδοση των ιώσεων είναι πολύ ευκολότερη. O ιός της γρίπης κάνει θραύση και ακολουθούν αδενοιοί,  εντεροιοί ,σε βρέφη κυρίως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και τέλος ο κορωνοϊός. Είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα σε σχέση με άλλες χρονιές περιστατικά μικροβιακών πνευμονιών συνήθως από πνευμονιόκοκκο που ακολουθούν τις ιώσεις. Επίσης πολλά παιδιά μετά την αποδρομή της ίωσης υποτροπιάζουν. Οι γονείς πρέπει να είναι σε επαφή με τον παιδίατρο τους ο οποίος θα αξιολογήσει σωστά τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τη χρονική τους διάρκεια, θα κρίνει αν πρέπει να εξετάσει το παιδί και θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Τα συμπτώματα που συνήθως συναντάμε είναι πυρετός, βήχας επίμονος, καταρροή, κεφαλαλγία, πονόλαιμος ή ακόμα και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως εμετοί και διάρροιες. Σε παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός.  Θεωρώ ότι η μάσκα στο σχολείο αυτή την εποχή σε όποιο παιδί μπορεί να την «ανεχθεί», σαφώς  προστατεύει σημαντικά. Βοηθούν επίσης το πλύσιμο των χεριών, η σωστή διατροφή και η αποφυγή του συνωστισμού, όσο αυτό είναι εφικτό. Δεν χρειάζεται πανικός από τους γονείς, αλλά ούτε πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, γιατί η φετινή χρονιά είναι εντελώς διαφορετική από ότι μέχρι τώρα έχουμε βιώσει. Τέλος να τονίσω ότι για να επιστρέψει το παιδί που ανάρρωσε στο σχολείο του, πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μέρες απύρετο, χωρίς θορυβώδη συμπτώματα και τις πρώτες ημέρες μετά την επιστροφή του, κατά τη γνώμη μου καλό είναι να φοράει μάσκα».

Κατσάκου  Άννα, Παιδίατρος – Λεχαινά

«Με μία λέξη, γίνεται πανικός. Είναι τεράστια η νοσηρότητα. Πολλά κρούσματα γρίπης και των άλλων ιώσεων και του κορωνοϊού, αλλά η γρίπη πολύ περισσότερο και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Οπωσδήποτε πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά και όλη η οικογένεια με το αντιγριπικό εμβόλιο. Από 6 μηνών και μετά πρέπει όλοι να εμβολιαστούν εναντίον της γρίπης, χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει. Στην Πάτρα που μιλάω, γιατί αναγκάζομαι να στέλνω παιδάκια, είναι γεμάτα, στις εφημερίες γίνεται πανικός. Τα μέτρα των προηγούμενων 2-3 χρόνων, που ήμασταν με τις μάσκες, προκάλεσαν τη μείωση της άμυνας του οργανισμού, του αμυντικού συστήματός μας, και εκεί που ήμασταν αρκετά προστατευμένοι 80%, τώρα είμαστε εκτεθειμένοι 100% σε όλα, με άμυνα μηδέν. Οπότε είμαστε ευάλωτοι. Ανέκαθεν βέβαια υπήρχαν εξάρσεις στη γρίπη ανά περιόδους και πριν το 2019, αλλά επιδεινώθηκε η κατάσταση φέτος και βασικό ρόλο παίζει το διάστημα της καραντίνας. Το αμυντικό σύστημα «κοιμήθηκε», «ξέχασε», δεν κρατάει μνήμες. Πρέπει να το βομβαρδίζεις συνέχεια για να δημιουργεί κύτταρα αμυντικά, με μνήμη. Μας βρίσκει όλους με ένα αμυντικό σύστημα βρέφους. Τόσο μεγάλη νοσηρότητα, είναι πρωτοφανής. Οι γονείς δεν πρέπει όσο είναι δυνατόν, να συνωστίζονται, να μη κάνουν αυτήν την εποχή πάρτι σε κλειστούς χώρους με πολλά παιδάκια μαζί, να μη στέλνουν τα παιδάκια τους από την ανάρρωση αμέσως στο σχολείο, να πλένουν καλά τα χεράκια τους, να είναι σε εγρήγορση και να κάνουν υπομονή. Η χρήση της μάσκας πρέπει να επανέλθει. Τουλάχιστον τώρα. Δεν έχουμε άλλα όπλα. Σε συνδυασμό με την έλλειψη φαρμάκων το οποίο είναι τραγικό εν έτη 2023 να μην υπάρχει επάρκεια φαρμάκων. Να μην έχουμε εισπνεόμενα; Τι θα κάνουμε; Θα στέλνουμε τα παιδιά μας στα νοσοκομεία; Θα καταρρεύσει το σύστημα. Πόσα παιδιά να αντέξει; Παιδιά που θα μπορούσαν να μείνουν στο σπίτι τους με φαρμακευτική αγωγή, και δεν έχω τίποτα να τα βοηθήσω, τι θα κάνω»;

Μητσέλος  Χρήστος, Παιδίατρος – Πύργος

«Έχουμε μία έξαρση στην γρίπη Α, με επιπλοκές όπως είναι οι ωτίτιδες, όχι τόσο αναπνευστικά. Η γρίπη Α έχει μεγάλη καταρροή, η οποία αφήνει ως επιπλοκή την ωτίτιδα. Αυτή η εποχή δεν είναι συνηθισμένη στο να έχουμε τόσο πολλές ιώσεις. Συνιστώ τη χρήση μάσκας, πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και να αποφεύγεται ο συνωστισμός».

Στυλιανού Τασούλα, Παιδίατρος – Βάρδα

«Αυτήν τη στιγμή εκτός από τον κορονοιό και τη γρίπη υπάρχουν και ιώσεις οι οποίες συνδέονται με το αναπνευστικό. Είναι ο ιός (RSV) . Αυτός προκαλεί αναπνευστικά. Απ΄ ότι φαίνεται χρειάζεται οπωσδήποτε εισπνεόμενα για τη θεραπεία, τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε αυτή την στιγμή, δυσκολευόμαστε πολύ να τα βρούμε. Χρησιμοποιούμε αντίστοιχα σιρόπια τα οποία δεν είναι τόσο δραστικά όσο τα εισπνεόμενα και μαζί με χορήγηση κορτιζόνης και κάπως ξεπερνούμε το πρόβλημα, εάν δεν έχει ιδιαίτερα σοβαρό θέμα το παιδί. Γιατί αν μιλάμε ότι πάμε σε αναπνευστική δυσχέρεια, τότε σαφώς το σιρόπι δεν θα δουλέψει καθόλου. Είμαστε αρκετά ζορισμένοι αυτήν την εποχή. Τεράστιο πρόβλημα τα εισπνεόμενα. Είναι ότι καλύτερο έχουμε στην ιατρική, γιατί μπορεί να ανακουφιστεί άμεσα ένα παιδάκι και να μην χρειαστεί να νοσηλευτεί, όπως νοσηλεύονταν παλιά που δεν υπήρχαν τα εισπνεόμενα. Τέτοια έκρηξη των ιώσεων και τέτοιος πανικός δεν είχε υπάρξει ποτέ. Φυσικά πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε ο κορωνοϊός. Τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο και δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει καμία ίωση έξω. Τώρα όμως ξαφνικά, επέστρεψαν στα σχολεία χωρίς την μάσκα και έχουμε αυτό το έντονο πρόβλημα. Για μένα, θα έπρεπε οι ειδικοί να έχουν ζητήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας μετά την επιστροφή των Χριστουγέννων. Δεν έπρεπε τις ημέρες των εορτών να βρεθούμε σε κλειστούς χώρους πολλά άτομα μαζί. Να αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά. Συχνό πλύσιμο χεριών και πολύ σημαντικό, η σωστή διατροφή των παιδιών. Τα ελληνόπουλα δεν τρέφονται σωστά. Σαλάτες, φρούτα και λαχανικά πρέπει να υπάρχουν πάντα μέσα στο διατροφολόγιό τους, ώστε να χτίζουν ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα».

Κοτσώνη Παναγιώτα, Παιδίατρος – Κρέστενα

«Νωρίτερα φέτος και με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές έκαναν την εμφάνισή τους οι αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα. Η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός  και οι αδενοϊοί είναι ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου σε έξαρση στα παιδιά με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη πίεση τόσο στα παιδιατρικά ιατρεία όσο και στα νοσοκομεία. Σε αρκετές περιπτώσεις τις ιογενείς λοιμώξεις ακολουθούν και οι βακτηριακές με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτήν την περίοδο πολλά περιστατικά πνευμονίας. Πιθανολογείται ότι τα περιοριστικά μέτρα των δύο προηγούμενων ετών  δεν έδωσαν χώρο στις ιώσεις να κυκλοφορήσουν με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να μην έχει ανοσία και η μετάδοση να είναι ευκολότερη. Χρειάζεται καλή διατροφή, ενυδάτωση, επαρκής ξεκούραση και καλός ύπνος. Αν υπάρχει κάποια ίωση το παιδί το κρατάμε στο σπίτι έως ότου βελτιωθεί η υγεία του και να μην διασπείρει τον ιό τόσο στο σχολικό όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον του. Εάν ένα παιδί είναι ευαίσθητο ή παρουσιάσει κάποια επιπλοκή οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν τον παιδίατρο για την κατάλληλη αγωγή».

Ανδρέας Ηλιάδης

«Χάος» στις ΜΕΘ Παίδων στην Πάτρα

Για την «εφιαλτική» κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Πάτρας και ειδικότερα στις κλινικές Παίδων μίλησε στο κανάλι OPEN ο εντατικολόγος και διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης. Όπως είπε είναι τρομακτική η έλλειψη που υπάρχει σε διαθέσιμες κλίνες για τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

«Μπαίνει το ένα παιδί, βγαίνει το άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο υγειονομικός. «Στα πρώτης βρεφικής ηλικίας, αυτές οι ιώσεις συμπεριφέρονται πολύ πιο βαριά, με αποτέλεσμα να τα εισάγουμε στην εντατική και να τα βοηθάμε είτε με μη συμβατικό αερισμό είτε κάποιες φορές με αναπνευστήρες». Στην Πάτρα «αυτή την στιγμή έχουμε ένα κρεβάτι (δηλαδή αναπνευστήρα και ολόκληρη υλικοτεχνική υποστήριξη) που φυλάμε ως κόρη οφθαλμού, να το χρησιμοποιήσουμε για το παιδί που έχει ανάγκη».

«Δεν είναι το κρεβάτι ως κρεβάτι, τα παιδιά είναι ξεχωριστή ειδικότητα. Οι εντατικολόγοι παίδων δεν μπορούμε να δουλέψουμε σε ΜΕΘ ενηλίκων, ο παθολόγος δεν μπορεί να δουλέψει», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε πολύ λίγοι οι εντατικολόγοι παίδων».

Η χρήση μάσκας στα σχολεία

Γράφει η Κατερίνα Ψάρρη, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

Τα τελευταία χρόνια η χρήση μάσκας είναι μία εδραιωμένη κατάσταση και αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής καθημερινότητας. Η κατάσταση αυτή όμως ενέχει κάποιες δυσκολίες τόσο για τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς καθώς ενδέχεται να λειτουργεί ανασταλτικά στην αλληλεπίδραση μεταξύ τους επηρεάζοντας την αμεσότητα της συνδιαλλαγής και την πληροφορία που μπορεί να πάρει ο εκπαιδευτικός από την εξωλεκτική επικοινωνία με τον εκάστοτε μαθητή. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το περιβάλλον των παιδιών και των εφήβων οφείλει να ενεργοποιήσει  τις προσαρμοστικές ικανότητες τους, μέσω στοχευμένης πλαισίωσης, ενημέρωσης και συναισθηματικής ενδυνάμωσης. Υπό το «φως» των παραπάνω η χρήση της μάσκας κρίνεται απαραίτητη ώστε οι μαθητές να συνεχίσουν να φοιτούν στα σχολεία, να αποτελούν ενεργό μέλος στη μαθησιακή διαδικασία, να συμμετέχουν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες στη σχολική ζωή που προάγει τόσο τη γνωστική όσο και την ψυχοκοινωνική εξέλιξη τους. Συμπερασματικά η χρήση μάσκας διασφαλίζει την υγεία μας .

Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην άμυνα του οργανισμού των παιδιών κατά των ιώσεων

Γράφει η Δώρα Ρέβελου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κατά τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται έξαρση των παιδικών ιώσεων και των κρυωμάτων. Ειδικά φέτος, που παρατηρούμε ένα «κοκτέιλ» ιώσεων σε μία περίοδο που δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο. Το ότι ένα παιδί μπορεί να αρρωσταίνει πολύ εύκολα, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η κακή διατροφή που ακολουθεί. Τα ελληνόπουλα δυστυχώς σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν τρέφονται σωστά, με αποτέλεσμα να μη χτίζουν ένα σωστό ανοσοποιητικό σύστημα.

Από τις σημαντικότερες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην άμυνα του οργανισμού των παιδιών κατά των ιώσεων είναι οι εξής:

  1. Ψάρια: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα βακτήρια 2.
  2.  Λάχανο: Το λαχανικό αυτό είναι καλή πηγή γλουταμίνης, η οποία λειτουργεί ενισχυτικά για το ανοσοποιητικό σύστημα 3.
  3. Γιαούρτι: Η κατανάλωση γιαουρτιού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς τα προβιοτικά που περιέχει κρατούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς μακριά. Η βιταμίνη D αποτελεί ιδανικός σύμμαχος στη μάχη σας κατά των ιώσεων.
  4. 4. Ξηροί καρποί (όπως αμύγδαλα, ηλιόσποροι και καρύδια): Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Επιπροσθέτως, αυξάνεται τη δράση των αντισωμάτων
  5. 5. Μπρόκολο: Θεωρείται τέλειο λαχανικό προς κατανάλωση αν θέλετε να δημιουργήσετε μια ασπίδα ενάντια στα μικρόβια και τους ιούς
  6. 6. Σκόρδο: Προσθέστε το στο φαγητό, καθώς περιέχει αλλισίνη, η οποία καταπολεμά τα βακτήρια και σας προστατεύει από τις λοιμώξεις
  7. 7. Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία δυναμώνει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και κρυολογημάτων.
  8.  Πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το ποσό της ενέργειας που λαμβάνουμε μέσω των τροφών. Μελέτες δείχνουν ότι οι υποθερμική διατροφή  φθίνει την ανοσολογική λειτουργία και από την άλλη, ούτε η υψηλή ενεργειακή πρόσληψη βοηθά την άμυνα, καθώς η υπερκατανάλωση θερμίδων καθιστά τον οργανισμό ευπαθή στις μολύνσεις. Όσον αφορά το λίπος θα πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί στην ποιότητα και την ποσότητα που προσλαμβάνουν τα παιδιά. Αντικαταστήστε  στην διατροφής τους τα λιπαρά κρέατα ή τα αλλαντικά με άλλες άπαχες πρωτεΐνες (κοτόπουλο, γαλοπούλα), καθώς τα αμινοξέα που περιέχονται σε αυτές τις τροφές χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο των συστατικών του ανοσοποιητικού. Επίσης, τα άπαχα κρέατα είναι καλές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου, συστατικών που η έλλειψή τους μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η καλή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη κι όταν αρρωστήσουμε. Μην παραλείπετε στα παιδιά  γεύματα, γιατί το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να επανέλθει.

Τέλος, μερικά από τα τρόφιμα που είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια μιας ίωσης ή ενός κρυολογήματος είναι τα παρακάτω:

• Κοτόσουπα :Η κοτόσουπα περιέχει μια ουσία που ονομάζεται κυστείνη και προστατεύει κυρίως από μολύνσεις του λαιμού. Φροντίστε η σούπα σας να μην περιέχει πολύ αλάτι αλλά να είναι πλούσια σε λαχανικά.

Μανιτάρια: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μας χαρίζει προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

• Μέλι :Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Επίσης έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. • Σημαντικό ρόλο έχει επίσης  η πρόσληψη υγρών (τουλάχιστον 2 λίτρα ) ημερησίως ,απαραίτητη για την αποφυγή αφυδάτωσης καθώς και όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ