Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΛύσεις για Κονιδέϊκα και Ποτόκι προωθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος...

Λύσεις για Κονιδέϊκα και Ποτόκι προωθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα

Στο επίκεντρο τα μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα σε Αμαλιάδα και Πύργο 

*Χρηματοδότηση 200.000€ για την μεταφορά 35.000 τόνων δεματοποιημένων  απορριμμάτων από τα Κονιδέϊκά στην Τριανταφυλλιά

**Περισσότερες από 970.000€ απαιτούνται για την μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων από το Ποτόκι του Δήμου Πύργου

Τέλος στα μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα, στα  Κονιδέϊκα του δήμου Ήλιδας και στο Ποτόκι του δήμου Πύργου καλούνται να βάλουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας. Όπως επεσήμανε χθες από το βήμα της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός  Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η άμεση χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ την μεταφορά 35.000 τόνων δεματοποιημένων  απορριμμάτων από την περιοχή των Κονιδεΐκων του Δήμου Ήλιδας ενώ όπως επεσήμανε ο Στ. Πέτσας για το Ποτόκι απαιτείται ποσό ύψους 970.160 ευρώ με σκοπό την μεταφορά του τεράστιου όγκου δεματοποιημένων απορριμμάτων που έχει συγκεντρωθεί στη περιοχή που βρίσκεται δίπλα στον Αλφειό ποταμό.

Το Ποτόκι αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο μνημείο Περιβαλλοντική καταστροφής, σε ολόκληρη την Ηλεία με 100.000 δέματα να παραμένουν στον χώρο εδώ και χρόνια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι φορείς έχουν κρούσει τον «κώδωνα κινδύνου» καθώς εάν στο συγκεκριμένο σημείο ξεσπάσει φωτιά τότε το τοξικό νέφος που θα δημιουργηθεί θα απειλήσει άμεσα τους κατοίκους του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής.

Ο δεματοποιητής σκουπιδιών στο Ποτόκι ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009, με τη διαβεβαίωση ότι σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο θα φτιαχνόταν το εργοστάσιο διαχείρισης στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, όπου εκεί θα κατέληγαν τα δέματα. Αυτό όμως δεν εφαρμόστηκε καθώς το εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά καθυστέρησε σημαντικά να λειτουργήσει, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα στον χώρο του Ποτοκίου να δημιουργηθεί ένα «βουνό» από δεματοποιημένα απορρίμματα τα οποία παραμένουν στο σημείο για περισσότερο από μία δεκαετία.

Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου – Βουλευτής ΝΔ Ηλείας

 Χρηματοδότηση 200.000 ευρώ για τη διαχείριση

των ιστορικών αποβλήτων Κονιδέϊκων και πρόσθετη χρηματοδότηση για το Ποτόκι

*Επίσκεψη Πέτσα στην Ηλεία και συνάντηση φορέων για τα ιστορικά απόβλητα εντός Νοεμβρίου με συντονισμό της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

Μετά από συστηματικές συναντήσεις και την εισήγηση της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κας Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, για τη διευθέτηση του σοβαρού περιβαλλοντικού ζητήματος των ιστορικών αποβλήτων στην περιοχή Ποτοκίου Αλφειού του Δήμου Πύργου και Κονιδέϊκών Δήμου Ήλιδος και σε συνέχεια διυπουργικής συνεννόησης, η οποία έλαβε χώρα μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υπουργείου Εσωτερικών, ήδη ανακοινώνονται τα πρώτα κονδύλια τα οποία η Κυβέρνηση θέτει προς διάθεση για την επίλυση του ζητήματος. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει το ποσό των 200.000 ευρώ  για τη μεταφορά των ιστορικών αποβλήτων από τη θέση Κονιδέϊκα Δήμου Ήλιδος στη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά, ενώ πρόσθετα κονδύλια θα πρέπει να διατεθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Πράσινο Ταμείο και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση και την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της υποβαθμισμένης μέχρι σήμερα περιοχής του Ποτοκίου Αλφειού.

Τα δεματοποιημένα απόβλητα, τα οποία έχουν εναποτεθεί στις περιοχές Ποτοκίου και Κονιδέϊκων και παραμένουν χωρίς αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση άνω της δεκαετίας, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα του Νομού μας. Σύμφωνα με έρευνα της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κας Αυγερινοπούλου, ανάλογα ζητήματα διαχείρισης δεματοποιημένων αποβλήτων παρουσιάζονται και σε άλλους δήμους της χώρας και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Εξ αυτών το μεγαλύτερο ζήτημα αφορά στην περιοχή Ποτόκι, στο οποίο βρίσκονται εναποθημένα απόβλητα σε ποσότητα που αγγίζει τους 100.000 τόνους. Η δε μακρά ενάποθεσή τους και η έως σήμερα φθορά του πλαστικού τους περιτυλίγματος θέτει σε κίνδυνο τόσο την προστασία του περιβάλλοντος σε περιοχή που είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας Natura 2000, ιδίως δε του θαλασσίου περιβάλλοντος, καθώς γειτνιάζουν τόσο της κοίτης του ποταμού Αλφειού, όσο και του παραλιακού μετώπου, αλλά και εγείρει ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πρόκειται για μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα την ανάγκη επίλυσης του οποίου η κα Αυγερινοπούλου έχει θέσει μετ’ επιτάσεως τόσο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώπιον του Υπουργού κ. Κ. Σκρέκα, του Υφυπ. κ. Γ. Αμυρά, του Γ. Γ. Αποβλήτων, κ. Μ. Γραφάκου, του Γ. Γ. Περιβάλλοντος κ. Π. Βαρελίδη, του τ. Γ.Γ. Περιβάλλοντος, κ. Κ. Αραβώση και του Προέδρου του Πρασίνου Ταμείου, κ. Στ. Σταθόπουλου, όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώπιον του Υπ. Μ. Βορίδη και του Υφυπ. κ. Στ. Πέτσα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις για την εύρεση της καταλληλότερης περιβαλλοντικής διαχείρισης με την Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος, το Δήμο Στοκχόλμης στη Σουηδία, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Κοινοπραξία J.P. Άβαξ ΑΕ Μεσόγειος, με στόχο την ανεύρεση καλών πρακτικών και χρηματοδότησης για την επίλυσή του ζητήματος.

Το εν λόγω ζήτημα μεταφέρθηκε στον Πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, γνωστό τόσο για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες όσο και γνώσεις περί του θέματος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε την ορθή κατεύθυνση και προτεραιοποίησε την επίλυσή του.  Η κα Αυγερινοπούλου ευχαριστεί θερμά  τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, για την ανάληψη της καίριας πρωτοβουλίας του, όσο και την πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων για τον επιτυχή συντονισμό τους ως προς την ως προς την εύρεση λύσης για το μείζον αυτό περιβαλλοντικό ζήτημα. Αναμένεται και η σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλά και η διενέργεια σχετικού συνεδρίου στις 25 και 26 Νοεμβρίου στο Νομό Ηλείας με τη συμμετοχή των συναρμοδίων Υπουργείων και φορέων υπό την αιγίδα και της Επιτροπής.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ ΣΤΟΝ

ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τη μεταφορά

απορριμμάτων από Ποτόκι και Κονιδέικα

ΠΟΣΟ 200.000 ΕΥΡΩ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Χρηματοδοτήσεις που θα δώσουν λύση για την μεταφορά των δεματοποιημένων σκουπιδιών από το Ποτόκι και τα Κονιδέικα των Δήμων Πύργου και Ήλιδας αντίστοιχα, στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς δρομολογούνται και μάλιστα σύντομα, όπως απάντησε χθες στη Βουλή ο Αναπλ. Υπουργός  Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ειδικότερα ο κυβερνητικός παράγοντας χαρακτηρίζοντας πιο «ώριμο» το αίτημα για τα Κονιδέικα, ανακοίνωσε στον βουλευτή της ΝΔ ότι είναι σε εξέλιξη άμεση χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ σε πρώτη φάση, και αναμένεται να υπογραφεί την ερχ. Εβδομάδα για την μεταφορά 35.000 τόνωνδεματοποιημένων  απορριμμάτων από την συγκεκριμένη περιοχή.

Για το θέμα του Ποτοκίου, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην απαίτηση μιας μεγαλύτερης και ευρύτερης προσπάθειας για προϋπολογισμό ύψους 970.160 ευρώ με σκοπό την μεταφορά ενός πράγματι μεγάλου όγκου απορριμμάτων από μια πανέμορφη όπως είπε φυσική τοποθεσία.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ

ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι υπάρχει ζήτημα καθυστέρησης πολλών ετών με αποτέλεσμα ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα να εξελίσσεται σε θέμα δημόσιας υγείας αλλά και κινδύνου πρόκληση πυρκαγιάς. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο  βρίσκεται σε συνεννόηση και με την Γραμματεία  του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ώστε να υπάρξει σίγουρα παρέμβαση.

«Καταλαβαίνω  ότι για το Ποτόκι έχουν απογοητευθεί και πικραθεί οι πολίτες με τις υποσχέσεις που άκουσαν στο παρελθόν, αλλά εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι ότι εντός του μηνός θα έχουμε λύση το πρόβλημα σε συνεννόηση με τον κ. Γραφάκο (Γεν. Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων) για να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια συνεκτική πολιτική για την διαχείριση των απορριμμάτων και την μεταφορά αυτών από μια περιοχή που είναι «κόσμημα» σε περιοχή Naturaκαι δεν μπορεί να είναι χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών γιατί κάποιους μπορεί να βόλευε εκείνη την χρονική συγκυρία. Άρα η δέσμευσή μας για σαφές χρονοδιάγραμμα που ζητάτε είναι η επόμενη εβδομάδα για την θέση Κονιδέικα και εντός του μήνα για το ζήτημα που αφορά στο Ποτόκι»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΤΟΥ ΗΛΕΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Νωρίτερα στην ερώτησή του ο κ. Νικολακόπουλος έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα» 100.000 τόνων σκουπιδιών δίπλα από την Εθνική Οδό Πύργου – Κυπαρισσίας κοντά σε κατοικημένες περιοχές του Πύργου αλλά και εντός προστατευόμενης ζώνης Natura με το πρόβλημα στο Ποτόκι να υφίσταται εδώ και δεκαπέντε χρόνια!

Όσον αφορά στα Κονιδέικα ενημέρωσε ότι βρίσκονται κοντά στον οικιστικό ιστό της Αμαλιάδας με τα σκουπίδια να είναι τοποθετημένα εκεί από την περίοδο 2014 – 2016. Τόνισε παράλληλα ότι και στις δύο περιπτώσεις τα δεματοποιημένα απορρίμματα αποτελούν πηγή ρύπανσης και απειλή για τη δημόσια υγεία ενώ από τα δέματα που καταστρέφονται αναδύεται έντονη δυσοσμία.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ

ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΞΗ….

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός υπενθύμισε ακόμη στην δευτερολογία του ότι οι πολίτες του Πύργου και της Αμαλιάδας  είναι επιφυλακτικοί πλέον ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα αφού στο παρελθόν είχαν ακούσει υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίσκεψη στην Ηλεία  το 2018  του τότε Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Φάμελου, που είχε υποσχεθεί την διάθεση ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου προκειμένου να απομακρυνθούν αυτά τα απορρίμματα και από τις δύο περιοχές. Όμως αυτό ποτέ δεν υλοποιήθηκε και τα σκουπίδια παραμένουν στην ίδια θέση.

Σε άλλο σημείο ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε εφόσον προχωρά η διαδικασία να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς αλλά και το κόστος διαχείρισης στη Μονάδα που είναι και αυτό απαραίτητο. Πρόσθεσε ακόμη να εξετασθεί και το θέμα της αποκατάστασης των δύο θέσεων μετά την απομάκρυνση των δεμάτων αφού έχει γίνει ήδη κυρίως περιβαλλοντική ζημιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ