Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016 αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Στη μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, σε σύνολο 288 ψηφισάντων υπέρ της σύστασης της επιτροπής ψήφισαν 187, κατά 85. Ενώ «παρών» δήλωσαν 16 βουλευτές. Από τα κόμματα, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση υπερψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και το ΜέΡΑ25 απείχε ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, στην ψηφοφορία δεν μετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.
ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση είχαν ταχθεί «υπέρ» της πρότασης για τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Ν. Παππά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει την πρόταση ενώ το ΚΚΕ ότι θα ταχθεί με το “παρών» . Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης είχε αναγγείλει την αποχή του κόμματος από την ψηφοφορία όσο και από τις εργασίες της Επιτροπής .
Σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών»). Σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016. Και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του:
1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και
2) Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).
Στόχος της προανακριτικής είναι να ελέγξει τον βουλευτή της αντιπολίτευσης για το κακούργημα της δωροληψία κρατικού υπαλλήλου. Καθώς και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Αν μάλιστα το τελικό της πόρισμα είναι παραπεμπτικό. Τότε η διαδικασία στην Ολομέλεια θα επαναληφθεί με διακύβευμα την παραπομπή ή μη του κ. Παππά σε ειδικό δικαστήριο.
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας πρότεινε και αποφασίσθηκε η προανακριτική επιτροπή να έχει 19 μέλη ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δόθηκε προθεσμία δύο μηνών στην Επιτροπή για την ολοκλήρωση των εργασιών της και την κατάθεση του πορίσματος στην Ολομέλεια. Τις επόμενες μέρες τα κόμματα θα δώσουν τη λίστα με τους βουλευτές που θα στελεχώσουν την επιτροπή. Η οποία στη συνέχεια θα εκλέξει το προεδρείο της και θα οριοθετήσει τις εργασίες της. Που δεν μπορούν σε χρόνο να ξεπεράσουν το τέλος της παρούσας κοινοβουλευτικής συνόδου (το αργότερο μέχρι αρχές φθινοπώρου).
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη το πρωί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής θα εξεταστεί η υπόθεση που αφορά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος αναφέρεται στη δικογραφία που αφορά την υπόθεση της Folli Follie. Η επιτροπή αναμένεται να ακούσει τις αιτιάσεις του βουλευτή και να προτείνει στη συνέχεια την άρση ή μη της ασυλίας του προς την Ολομέλεια, η οποία θα λάβει με ψηφοφορία, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, και την τελική απόφαση.
Πηγή: iefimerida.gr