Νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ το Σάββατο. Πλέον, οι ασθενείς που δίνουν μάχη στις ΜΕΘ έφτασαν τους 728 αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Που τις τελευταίες ημέρες «παλεύει» να σταθεί όρθιο και να ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με το τρίτο κύμα της πανδημίας ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ θα φτάσει μέχρι τους 800 και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Ο οποίος εκτίμησε επίσης ότι ο αριθμός των θανάτων μέχρι το τέλος του Απρίλη θα φτάσει τους 9.000.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις για σταθεροποίηση της κατάστασης βασίζονται κυρίως στη μείωση του αριθμού των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας. Εξέλιξη η οποία αν συνεχιστεί, θα δώσει επιτέλους και το πράσινο φως για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Καθώς και το άνοιγμα ορισμένων κλάδων όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός.
Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 371 εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν ότι η τάση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. Για να αποσυμπιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι ΜΕΘ που είναι γεμάτες.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία από τις εισαγωγές καταδεικνύουν ότι υπάρχει μία μικρή μείωση. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής κινήθηκαν ως εξής:
291 στις 20 Μαρτίου
265 στις 23 Μαρτίου
169 στις 25 Μαρτίου
175 στις 26 Μαρτίου
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και τα στοιχεία από τις εισαγωγές στην επικράτεια είναι αισιόδοξα. Καθώς χθες έγιναν 17% λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Γώγος: Πιθανή αλλαγή στρατηγικής με σύμμαχο καιρό, τεστ
«Παράθυρο» για αλλαγή στρατηγικής όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα άφησε ανοιχτό ο Χαράλαμπος Γώγος. Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας στρατηγικής, με βάση τον καιρό και τα τεστ, επισήμανε ότι ο καιρός είναι σύμμαχος. Καθώς στρέφουμε τον κόσμο από τα σπίτια, από τους κλειστούς χώρους, έξω. Γιατί στους εξωτερικούς χώρους ο κόσμος κολλάει πολύ λιγότερο.
«Με ταυτόχρονη χρήση πολλών τεστ και των self tests και τους εμβολιασμούς έρχονται πολύ περισσότερα εμβόλια, ελαττώνεται ο επίνοσος πληθυσμός και αυξάνεται ο άνοσος, αυτά είναι πολύ σοβαρά εργαλεία με βάση πάντα και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σίγουρα όμως τα όπλα που έχουμε μας οδηγούν σε πιο χαλαρή προσέγγιση στο θέμα αυτό θα τα δούμε» τόνισε ο κ. Γώγος.
Ελπίζω, συνέχισε ο καθηγητής, «αυτά τα θετικούτσικα σημεία με τα εξιτήρια τις εισαγωγές κλπ να συνεχίσουν για να μπορέσουμε στο τέλος της εβδομάδας να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προχωρήσουμε σε κάποιες άρσεις».
«Κοιτάμε αυτά τα θέματα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα τα δούμε, και ελπίζω να καταφέρουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε κάποια μικρή άρση περιορισμών στις 5 Απριλίου και να δούμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα. Θα δούμε σαφώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο» διευκρίνισε.
πηγή: dete.gr