Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και των Δικηγόρων ανέδειξε στη Βουλή ο Διονύσης Καλαματιανός

0
749

«Επί ένα χρόνο δεν έχετε λάβει κανένα μέτρο προκειμένου να επανέλθει η λειτουργία των δικαστηρίων. Θα μπορούσατε να το κάνετε με συγκεκριμένους υγειονομικούς περιορισμούς και με μέτρα προστασίας. Αντιγράψτε πρακτικές άλλων κρατών της Ε.Ε. που παρά την πανδημία λειτουργούν τα δικαστήριά τους. Αδιαφορείτε, όμως και η αδιαφορία αυτή γεννά ερωτηματικά που πρέπει ν΄ απαντηθούν. Εξίσου, όμως, αδιαφορείτε και για τα αιτήματα των δικηγόρων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ως εισηγητής στη συζήτηση για την επεξεργασία και εξέταση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εστιάζοντας στην κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη, τόνισε ότι εδώ και ένα χρόνο ουσιαστικά αυτή βρίσκεται σε “καραντίνα”.

«Τα δικαστήρια υπολειτουργούν. Το ίδιο και τα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία. Η απονομή δικαιοσύνης αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας. Το τελικό καταφύγιο, το ultimum refugium κάθε πολίτη που νιώθει ότι αδικείται, υπολειτουργεί. Η τρίτη εξουσία με αποφάσεις της Κυβέρνησης έχει καταστεί σχεδόν ανενεργή. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση όχι μόνο με τις συνταγματικές επιταγές, αλλά και με κάθε έννοια ευνομούμενης πολιτείας και με το Κράτος Δικαίου».

Τόνισε, δε, ότι όταν λειτουργήσει με πληρότητα η Δικαιοσύνη, τα προβλήματα είναι σωρευμένα και θα γιγαντωθούν. Η αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστών είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για θέσεις Πρωτοδικών και Ειρηνοδικών, στους οποίους, εκτός των άλλων, έχει περιέλθει η αρμοδιότητα εκδίκασης των υποθέσεων του νέου πτωχευτικού νόμου και των αιτήσεων επίσπευσης του νόμου Κατσέλη.

Για τον κυβερνητικό εμπαιγμό που βιώνουν οι δικηγόροι, ο Βουλευτής επεσήμανε ότι το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραματικά, ενώ για κάποιους δεν υπάρχει καν εισόδημα.

«Επί ένα χρόνο, ενώ είναι σχεδόν κλειστή η δραστηριότητά τους, η μόνη οικονομική στήριξη που έλαβαν ήταν 600 ευρώ. Σα να μην έφτανε αυτό, οι επιστήμονες βίωσαν έναν ακόμα εμπαιγμό από την Κυβέρνηση. Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ. Τελικά δικαιούχοι είναι μόνο 44.248 επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Διατέθηκαν 17,7 εκατομμύρια ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που χρηματοδοτείται από τους ίδιους και έχει αποθεματικό πολύ υψηλότερο. Μεγάλοι χαμένοι οι νέοι επιστήμονες. Θυμίζω ότι πριν τις εκλογές είχατε σύνθημα το brain gain. Τώρα στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας τους ξεχάσατε. Ειδικά για τους δικηγόρους η κοροϊδία συνεχίζεται. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί τον Απρίλιο για 800 ευρώ. Τελικά μετά το φιάσκο του “σκοιλ ελικικού” τους δώσατε 600 ευρώ. Με τα περιοριστικά κριτήρια που θέσατε, η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων μένει εκτός από την ενίσχυση. Έκτοτε κωφεύετε εκκωφαντικά».

Κλείνοντας, απευθυνόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης, επισήμανε πως τα προβλήματα που απασχολούν τον δικηγορικό κλάδο είναι δικής του αρμοδιότητας και του Υπουργείου του, ιδίως όταν τίθενται ζητήματα επιβίωσης για την μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων.

«Με τις τακτικές σας απαξιώνετε τους δικηγόρους καθημερινά. Και αυτό είναι λυπηρό για ένα Κράτος Δικαίου που οι δικηγόροι είναι δημόσιοι λειτουργοί και συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης».