Δ.Ε.Ε.Π – ΝΟ.Δ.Ε Ν.Δ ΗΛΕΙΑΣ
Πολιτεία και πολίτες καλούμαστε να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου από τη μία και στην κοινωνία δικαίου από την άλλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε φαινόμενα κακοποίησης.
Η σιωπή έσπασε και έφθασε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και από κοινού να αγωνιστούμε για να ξεριζώσουμε φαινόμενα βίας από την κοινωνία μας.
Το δρόμο έδειξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία του ίδιου, όπου αναδείχθηκαν τρία βασικά θέματα και ανακοινώθηκαν νομοθετικές και ευρύτερες πρωτοβουλίες.
Στην πατρίδα μας ο κύκλος της σιωπής για τα φαινόμενα κακοποίησης έσπασε όταν η γενναία μαρτυρία στις 16 Ιανουαρίου της Ολυμπιονίκης Σοφίας Μπεκατώρου σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αγκαλιάστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ως κυβέρνηση υπήρξαν βουβοί και άπραγοι στο θέμα της κακοποίησης ,χρησιμοποίησαν χυδαία υπονοούμενα προκειμένου να ασκήσουν κριτική.
Σε μία υπόθεση που το Υπουργείο Πολιτισμού ενήργησε χωρίς χρονοτριβή και η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το ζήτημα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια και του εκβιασμού της Πολιτείας από έναν καταδικασμένο για 11 δολοφονίες, αποδεικνύει σε ένα ακόμη ζήτημα ότι αδυνατεί να εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και καθοδηγείται από θέσεις του περιθωρίου.
Όσο και να προσπαθούν όμως, δεν υπάρχει πισωγύρισμα και την απάντηση την δίνει η ίδια η κοινωνία και η κυβέρνηση.
Στοχευμένες ενέργειες
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην ανακοίνωση νομοθετικών αλλά και ευρύτερων πρωτοβουλιών που ενισχύουν τις πολιτικές ενθάρρυνσης και ισχυροποιούν το πλαίσιο αποτροπής αλλά και τιμωρίας τέτοιων φαινομένων.
Πιο συγκεκριμένα, και εκεί πρέπει να εστιάσουμε και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια:
-Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και σε ό,τι δε αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια.
-Συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.
-Εγκαινιάζεται η κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr. Όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα. Ταυτόχρονα θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.
-Δημιουργείται ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες. Οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. Το μητρώο αυτό θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την ΕΛ.ΑΣ.
-Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας.
-Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO. Για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.
-Σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, συντάσσονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση. Με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν.
-Προβλέπεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης.
-Στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας. Εισάγεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
-Επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά.
Φαινόμενα εξουσιαστικής βίας έναντι οποιουδήποτε δεν έχουν σχέση με τις αξίες μας και πρέπει όλοι μαζί να τα ξεριζώσουμε από την ελληνική κοινωνία.