Σαν να μην…πέρασε ένας μήνας επιδημιολογικά για την Ελλάδα: παρά το lockdown των τεσσάρων εβδομάδων η χώρα κουβαλά το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχε και στις αρχές του Νοεμβρίου, ενώ το σύστημα υγείας βρίσκεται σε πολύ πιο δυσχερή θέση από εκείνη που είχε στις αρχές του περασμένου μήνα.
Αυτό υπογράμμισαν χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να μην αποθαρρύνονται και να συνεχίζουν στην επίπονη και μακρά πορεία τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα. Η κρισιμότητα της πορείας που διανύει η χώρα είναι προφανής, μια πορεία που μοιάζει να γίνεται σε τεντωμένο σκοινί, μια αδιάκοπη άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομία, και στην οποία θα αποτελέσει σημαντικός σταθμός η υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος τον Ιανουάριο, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό των φαρμακευτικών εταιριών και της ΕΕ.
Υπό αυτές τις συνθήκες ελήφθησαν και ανακοινώθηκαν οι κυβερνητικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες έως τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια, οι αθλητικές δραστηριότητες, τα χιονοδρομικά κέντρα. Νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τις εκκλησίες, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στο τέλος της εβδομάδας, και αφού αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών, ωςτόςο τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.
Δραματικά αργή η επιδημιολογική συρρίκνωση
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.251 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 250 να καταγράφονται στην Αττική και τα 243 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ήταν 600, ενώ 89 άνθρωποι κατέληξαν.
“Παρατηρούμε μία σταθερή πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, χωρίς μεγάλες αλλαγές από την προηγούμενη εβδομάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο τόπος ακόμα «βράζει»” είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
“Επί του παρόντος, λοιπόν, το επιδημιολογικό φορτίο συνολικά βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου. Ωστόσο, το φορτίο που υπάρχει στο σύστημα Υγείας μας δεν βρίσκεται σε αντίστοιχα επίπεδα” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Στις 2 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 1.678 νέα περιστατικά – το “φράγμα” των 1.000 κρουσμάτων είχε σπάσει την Τρίτη 27 Οκτωβρίου και χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ημέρες για να “σπάσει” και το φράγμα των 2.000 κρουσμάτων, το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου οπότε είχαν σημειωθεί 2.056 περιστατικά.
Ωστόσο, στο ΕΣΥ νοσηλεύονταν περίπου το 1/3 των ασθενών που νοσηλεύονται σήμερα: στα δημόσια νοσοκομεία ήταν 1.340 ασθενείς, από τους οποίους οι 175 διασωληνωμένοι. Σήμερα οι διασωληνωμένοι είναι υπερτριπλάσιοι.
Την ίδια ημέρα του Νοεμβρίου είχαν γίνει 211 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία και χθες έγιναν 270.
“Καμπανάκι” από τους ειδικούς για τυχόν χαλάρωση
“Ο ιός εξακολουθεί να μας αφορά όλους. Είμαστε κουρασμένοι. Θέλουμε επιτέλους να προχωρήσουμε, να ζήσουμε όπως είχαμε συνηθίσει, αλλά ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Η χαλάρωση εφαρμογής μέτρων σε αυτή την φάση θα μπορούσε όμως να οδηγήσει σε υπερβολική πίεση στο σύστημα Υγείας που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο” είπε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας μάλιστα πως “η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή και το κουρασμένο σύστημα Υγείας που έχουμε αυτή τη στιγμή από ένα πλήρους πίεσης επιδημικό κύμα, δεν θα μπορέσει να αντέξει εάν και εφόσον ξαναπεράσουμε σε μία εκρηκτική φάση”.
Ο ειδικός εξήγησε πως η βελτίωση ενός πλήρους έντασης κύματος της COVID-19 στα μέσα του χειμώνα είναι εξαιρετικά πιο επίπονη και αργή διαδικασία από ότι την άνοιξη. “Η δυσκολία με την οποία όμως συρρικνώνεται δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει” τόνισε.
Από την πλευρά της η κυρία Παπαευαγγέλου, τόνισε ενόψει των γιορτινών ημερών και της απόλυτα κατανοητής ανάγκης όλων να βρίσκονται με τους αγαπημένους τους ανθρώπους, ότι ένας ασυμπτωματικός αρκεί για να διασπείρει τον ιό σε μία παρέα. “Αυτά τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι τα καλύτερα της ζωής μας, ευρισκόμενοι με την οικογένεια μας ή με τους στενούς μας φίλους. Ας απολαύσουμε τις γιορτές μας λίγο διαφορετικά, πιο κλειστά και πιο οικογενειακά” ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και κάλεσε τους πολίτες να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους.
Η επίπτωση ανά ηλικιακές ομάδες
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η συρρίκνωση των ενεργών κρουσμάτων είναι μικρότερη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει για πρώτη φορά ταχύτερο ρυθμό πτώσης της επιδημιολογικής καμπύλης, σε σχέςη με την Αττική, παρόλο που το συνολικό επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλότερο. Η μείωση στα δύο αστικά κέντρα είναι 7-8% για την Αττική και 25% για τη Θεσσαλονίκη. Ο επίκουρος καθηγητής επανέλαβε το ενεργά κρούσματα διατηρούνται και στις δύο περιοχές κάτω από 1 όσον αφορά στον δείκτη μετάδοσης Rt.
Τέλος, η επίπτωση της επιδημίας παραμένει υψηλή στις ηλικιακές ομάδες 40-64 χρόνων και 65 χρόνων και άνω. Οι 600 διασωληνωμένοι μαρτυρούν την πίεση που έχει υποστεί και θα συνεχίσει να υφίσταται το συστημα υγείας. Το 54% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω. Το 43,5%, δηλαδή 261 ασθενεις, είναι ηλικίας 39-64 χρόνων. Ενώ έχει αυξηθεί σε σχέση με την περασμενη εβδομάδα ο αριθμός των διασωληνωμένων ηλικίας 18-39 χρόνων, καθώς ήταν 13 και πλέον είναι 17.
Οι 289 διασωληνωμένοι βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και οι 171 σε εκείνα της Αττικής. Μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων βρίσκεται και στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Συνολικά, χθες οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού σε όλη τη χώρα ήταν 3.924 και μερικές δεκάδες νοσηλεύονταν στο ιδιωτικό κέντρο Αρωγή στη Θεσσαλονίκη.
πηγή: protothema.gr