Συναγερμός για τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων – Πολλές και οι τοπικές «εκρήξεις» – Το 52% των νέων εισαγωγών καταγράφηκε στην Αττική – 205 τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών
Στα μελανά στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου έχει επιστρέψει επιδημιολογικά η χώρα μας, με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί και για την πορεία των περιοριστικών μέτρων που θα ληφθούν για να στοχεύσουν στη συρρίκνωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Με την «κόκκινη» Αττική σε συνεχή έξαρση, τη Θεσσαλονίκη να εμφανίζει αίφνης ασταθή επιδημιολογική πορεία, τις τοπικές «εκρήξεις» της διασποράς να πληθαίνουν στην επικράτεια, τα νοσοκομεία να υποδέχονται συνεχώς περισσότερους ασθενείς και τις βρετανικές προς το παρόν μεταλλάξεις να ταυτοποιούνται με συνεχή ρυθμό η επιδημιολογική εικόνα χαρακτηρίζεται πια μόνο από μεγάλες ρωγμές.
Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζουν στην καθιερωμένη τακτική τους συνεδρίαση οι επιδημιολόγοι της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για να αποτιμήσουν την επιδημιολογικη εικόνα.
Ο αριθμός των 1.261 θετικών κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρέπεμψε στις τελευταίες δύσκολες ημέρες του περασμένου έτους, όταν είχαν ανακοινωθεί στις 29 Δεκεμβρίου 1.046 κρούσματα. Έκτοτε και μέχρι χθες δεν είχε καταγραφεί τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.
Ουδείς μπορεί να πει με ακρίβεια εάν η αύξηση που παρατηρείται και όπως φαίνεται «οδηγεί» στο τρίτο επιδημικό κύμα οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού ή και στην κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών. Πάντως, έχουν επιβεβαιωθεί πλέον 205 κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, με το ένα να αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και τα άλλα τη βρετανική.
Επιστροφή στις ημέρες επιδημίας του Δεκεμβρίου είχε καταγραφεί πριν από μερικές ημέρες και σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες του λεκανοπεδίου, καθώς όπως έγραψε το protothema.gr, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη covid-19 ξεπέρασε τους 500 την περασμένη Παρασκευή, παραπέμποντας στις πιεστικές συνθήκες του ΕΣΥ στην Αττική προ διμήνου.
Το μόνο θετικό σε αυτή τη δυσοίωνη επιδημιολογική κατάσταση φαίνεται -προς το παρόν- να είναι οι σκληροί δείκτες των διασωληνωμένων που υποχωρούν αργά αλλά σταθερά (χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 244) και των θανάτων που επίσης βρίσκονται σε καθοδική πορεία (χθες αναφέρθηκαν 22 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 5.851).
Επιπλέον, ο αριθμός των κρουσμάτων χθες ήταν διπλάσιος από εκείνον της περασμένης Δευτέρας (είχαν αναφερθεί 543 κρούσματα) στην επικράτεια και υπερδιπλάσιος στην «κόκκινη» Αττική, όπου από 265 που ήταν προχθές τα κρούσματα εκτινάχθηκαν χθες στα 625. «Κόκκινο» χτύπησε το Κέντρο με 180 νέα κρούσματα, 68 καταγράφηκαν στην Ανατολική Αττική, 36 στη Δυτική, 79 στον Βόρειο και 84 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 97 στον Πειραιά ενώ τα 105 στο Δυτικό Τομέα Αθηνών συνοδεύτηκαν από μια υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στα 21,44.
Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής
Πάντως, η πορεία δεκάδων από τα 1.261 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες είναι προδιαγεγραμμένη και θα ολοκληρωθεί στα νοσοκομείο, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες το 15% των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων θα εκδηλώσει σοβαρή νόσηση και θα χρειαστεί νοσηλεία μέσα σε διάστημα 10-15 ημερών. Αυτό θα σήμαινε έως και 189 ασθενείς που θα χρειάζονταν νοσηλεία το επόμενο διάστημα μόνο από τα χθεσινά κρούσματα, και με τον αριθμό να αυξάνεται δραματικά με βάση ανάλογους ή και υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
Παρόλο που το σύστημα υγείας έχει ακόμη εφεδρείες, επιστημονικές και υγειονομικές αρχές (ανα)γνωρίζουν πως τυχόν επερχόμενη ισχυρή πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα είναι καταστροφική για όλη τη χώρα. Η ανησυχία είναι έντονη για την έκβαση της επιδημίας, ειδικά για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, όπου νοσηλεύονται οι μισοί από τους ασθενείς λόγω κορωνοϊού της χώρας στις απλές κλίνες και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID-19 της Αττικής.
Συγκεκριμένα, χθες στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν 724 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 από τους 1.562 που νοσηλεύονταν σε όλη τη χώρα.
Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν χθες και οι εισαγωγές νέων ασθενών με λοίμωξη covid-19 σε όλη τη χώρα, αλλά ιδίως στην Αττική, καθώς στην τελευταία έγινε το52% των εισαγωγών της επικράτειας.Ειδικότερα, σε σύνολο 176 εισαγωγών στις κλινικές κορωνοϊού, οι 93 έγιναν στην Αττική. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών από την αρχή του έτους.
Μία εβδομάδα νωρίτερα, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 150 εισαγωγές στην επικράτεια εκ των οποίων οι 77 στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Καταγράφηκε δηλαδή μια ανησυχητική αύξηση στις νοσηλείες κατά 20% την τελευταία εβδομάδα.
Ωστόσο, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από δύο εβδομάδες, ο ρυθμός εισαγωγών ασθενών – άρα και της επιδημίας, των κρουσμάτων στην κοινότητα- βρισκόταν σε τελείως διαφορετική, σε χαμηλή ταχύτητα. Είχαν γίνει 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκ των οποίων μόλις οι 35 στην Αττική. Μέσα σε δύο εβδομάδες ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στο ΕΣΥ λόγω κορωνοϊού σχεδόν τριπλασιάστηκε, με τους ειδικούς να γνωρίζουν πως αυτός ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες μέτρων για να ελεγχθεί και να αναχαιτιστεί.
Πολλές και οι τοπικές «εκρήξεις»
Θεσσαλονίκη και Αχαΐα εκτοξεύουν την αγωνία με το επιβαρυμένο επιδημιολογικό τους φορτίο και με τον εντοπισμό πολλών μεταλλαγμένων στελεχών στα κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε μετά από εβδομάδες ανοδική πορεία, καταγράφοντας 126 νέες διαγνώσεις. Οι εξελίξεις οδηγούν στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Πέμπτης τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, με σκοπό την έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την τοπική διασπορά και την αντιμετώπισή της, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης.
Στον πυρετό της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται από χθες η Αχαΐα, με 64 νέα κρούσματα και 20,63 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων. Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς είχε κρούσει το καμπανάκι για τον Δήμο Πατρέων.
Υψηλά νούμερα κρουσμάτων σημείωσαν χθες οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας (16), Κοζάνης (19), Κορινθίας (19), Λάρισας (39), ενώ ανησυχητικό είναι το ιικό φορτίο σε Λακωνία (15,71 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Λασίθι (30,51), Μύκονο (39,47), Ζάκυνθο (12,27), Θήρα (26,48) και Χαλκιδική(35,88) όπου καταγράφονται και 38 νέες μολύνσεις.
Πηγη:protothema.gr