Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, Εμπορικών Συλλόγων, Επιχειρηματικών Συλλόγων και Σωματείων Εστίασης πραγματοποίησαν την Παρασκευή το μεσημέρι, ο Βουλευτής Ηλείας και Αν. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτής Ηρακλείου, Χ. Μαμουλάκης, ο Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γ. Σαρακιώτης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Σκορίνης και ο Συντονιστής της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας Παναγιώτης Φλεβοτόμος.
Στη σύσκεψη, από την πλευρά των φορέων, συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος και Κωνσταντίνος Λάμπρος αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) Γιώργος Βαγενάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, Νίκος Καρυώτης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Νικόλαος Σιαψάλης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων, Αναστάσιος Καρνάρος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Νικόλαος Ζαροκώστας, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας Διονύσιος Μαράκας, ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας Γεώργιος Μαραγκός, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης «Διόνυσος» Πύργου, Νίκος Τζαμαλής και το μέλος του Συντονιστικού Καταστημάτων Εστίασης Αμαλιάδας Βασίλης Νιπεργιάλης.
Οι εκπρόσωποι των φορέων περιέγραψαν την αρνητικά διαμορφωμένη κατάσταση, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία και τους έντονους προβληματισμούς τους.
Η εστίαση βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, ο τουρισμός έχει καταποντιστεί, το λιανεμπόριο υπολειτουργεί.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Νικολούτσος επεσήμανε ότι ελάχιστες ηλειακές επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ διαχρονικό πρόβλημα του νομού παραμένουν τα πυρόπληκτα δάνεια.
Στη συζήτηση τέθηκε το ακανθώδες πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις της Ηλείας, μην επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση τους στη δανειοδότηση.
Κοινή διαπίστωση ήταν η ελλιπής, μέχρι στιγμής, χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, τονίστηκε το κρίσιμο ζήτημα των επιταγών, η μείωση της φορολογίας, η θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου, η ανάγκη για γενναία μείωση στο ποσό της επιστρεπτέας που θα πρέπει να επιστραφεί, η απόσυρση του πτωχευτικού νόμου, η θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επιπλέον, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που δεν κατάφερε να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπήρχαν στην αγορά.
Επίσης, αναφέρθηκε η έλλειψη υποδομών στο νομό, με ιδιαίτερη αναφορά στον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα-Πύργος».
Από την πλευρά του, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η έλλειψη ρευστότητας έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας και οικονομικού «στραγγαλισμού» σε χιλιάδες πληττόμενες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή τα έσοδα μηδενίζονται, τα χρέη συσσωρεύονται και εκτοξεύονται, η ύφεση παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Παράλληλα, η εφαρμοζόμενη πολιτική από την κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία και την κοινωνία ξανά σε αδιέξοδο. Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, καθώς υπάρχουν οι πόροι και το πλαίσιο για μια διαφορετική πολιτική. Υπάρχει το «μαξιλάρι» των 37 δις, μέρος του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά και διαθέσιμοι Ευρωπαϊκοί πόροι. Εκτός αυτού, το χρέος της χώρας έχει ρυθμιστεί από το 2018 για τα επόμενα δέκα χρόνια και δεν υπάρχει υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς το σύμφωνο σταθερότητας έχει αρθεί. Επιπλέον, υπάρχει η παρότρυνση από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμα και από το σκληρό και άκαμπτο ΔΝΤ, να γίνουν δαπάνες για να συγκρατηθεί και να ελεγχθεί η ύφεση. Η κατάσταση στην Ηλεία είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πάρα πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τα πυρόπληκτα και άλλα δάνεια, από προηγούμενες καταστροφές, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Εξάλλου, ο νέος πτωχευτικός νόμος θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα αν εφαρμοστεί, για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα να ακυρωθεί. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι θα συνεχίσει να αναδεικνύει και να στηρίζει έμπρακτα με ερωτήσεις και παρεμβάσεις τα δίκαια αιτήματά των πληττόμενων κλάδων, πιέζοντας για άμεσα, ουσιαστικά και γενναία μέτρα στήριξης.
Ο κ. Χαρίτσης κατέδειξε ως μείζον εμπόδιο στην αναπτυξιακή προοπτική του νομού, την παύση των εργασιών στο «Πάτρα-Πύργος». Παράλληλα, σημείωσε ότι η αναστολή κάποιων υποχρεώσεων και ο δανεισμός δεν μπορεί να είναι η επιδιωκόμενη λύση στα τεράστια προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα μετατίθεται. Πρόσθεσε, δε, ότι τα προγράμματα των Περιφερειών δεν σχεδιάστηκαν ορθά. Εκτίμησή του είναι ότι εντός της κρίσης εξελίσσεται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να θεωρούνται «βαρίδι». Παράλληλα δημιουργείται ένα πλαίσιο ανισότητας, αθέμιτου ανταγωνισμού και επιχειρήσεων πολλών ταχυτήτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και στην απομείωση της βασικής οφειλής και στην αναγκαιότητα να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία.
Ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε ότι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έμειναν εκτός χρηματοδότησης, ενώ υπήρχαν οι δυνατότητες για την ουσιαστική στήριξή τους, την ίδια στιγμή που στην Έκθεση Πισσαρίδη ανάγονται ως «πρόβλημα». Υπάρχει, λοιπόν, μια ανηλεής στοχοποίηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αποδίδοντάς τους μάλιστα αντιαναπτυξιακό πρόσημο. Εξάλλου, τόνισε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αναπτυξιακό μέτρο η επιβολή πρόσθετου φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, όπως επίσης και ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Υποστήριξε ότι η εκπόνηση ενός μεγάλου προγράμματος εσωτερικού κοινωνικού τουρισμού θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα, όμως κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε. Πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική η συζήτηση για το «κούρεμα» του χρέους, κάτι που η κυβέρνηση αποφεύγει επιμελώς.
Ο κ. Σκορίνης επεσήμανε ότι οι τράπεζες πρέπει να δανειοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προχωρήσει η διαγραφή του χρέους και η θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.