Δικαιοσύνη : Καθυστερήσεις και ψηφιακά άλματα

0
626

Η πανδημία επιβράδυνε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς λειτουργίας των δικαστηρίων. Αλλά έδωσε ώθηση στην ψηφιοποίηση των δικαστικών υπηρεσιών

ΗΔικαιοσύνη, που εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί «ο μεγάλος ασθενής», λόγω της καθυστέρησης στον χρόνο απονομής της. Στην εποχή της πανδημίας του κοροναϊού επιχειρεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χιλιάδων πολιτών. Οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μήνες ή και χρόνια για να βρουν το δίκιο τους.

Τον τελευταίο χρόνο, λόγω του επανειλημμένου lockdown, και της επιβεβλημένης για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων. Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Διαδικασίες μισθωτικής φύσης και οικογενειακού δικαίου ανήκουν σε εκείνο το κεφάλαιο της δικαστηριακής ύλης που σημειώνει τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα όπου αγωγή διατροφής ανηλίκου που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2017 προσδιορίστηκε να συζητηθεί τον Φεβρουάριο του 2019. Κατά την ημερομηνία εκείνη, πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας, η δίκη αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2020 με την ελπίδα να τα βρουν μεταξύ τους οι διάδικοι, Αποτέλεσμα; Οχι μόνο δεν κατάφεραν εξωδικαστικά να βρουν κάποια λύση, αλλά ακόμη περιμένουν να δικαστεί η υπόθεσή τους. Κι αυτό γιατί εκείνη η δικάσιμος συνέπεσε με το πρώτο κλείσιμο των δικαστηρίων και οίκοθεν το δικαστήριο επαναπροσδιόρισε τη δίκη για τον Ιανουάριο του 2021. Και σε αυτή την ημερομηνία όμως, που όταν δόθηκε εκ των πραγμάτων ήταν άγνωστος «Χ» ο παράγοντας της λειτουργίας των δικαστηρίων, η υπόθεση δεν εκδικάστηκε. Ετσι τώρα οι διάδικοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Και αυτή φυσικά δεν είναι η μόνη τέτοια υπόθεση. Καθώς και σε άλλες περιπτώσεις οι πολίτες μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν έναν και πλέον χρόνο για να εκδικαστεί μια μισθωτική διαφορά. Κι άλλο τόσο για να εκδικαστεί στο Τμήμα Εκουσίας Δικαιοδοσίας άδεια αποποίησης κληρονομιάς για ανήλικο.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι έχουν προσφύγει και δικαστικά διατυπώνοντας την άποψη ότι θα έπρεπε να λειτουργούν κανονικά. Με όλα βέβαια τα αναγκαία πρωτόκολλα και μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους εν μέσω COVID-19.

Θετικές επιπτώσεις

Η πανδημία ωστόσο, όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, είχε και θετικές επιπτώσεις στη Δικαιοσύνη, καθώς τους μήνες που μεσολάβησαν έγιναν «άλματα» στον τομέα της ψηφιοποίησης των δικαστικών υπηρεσιών. Στο θετικό ισοζύγιο καταγράφεται και η πολύ μεγάλη αύξηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Τώρα πια με ένα «κλικ» οι πολίτες μπορούν να παραλαμβάνουν μία σειρά από πιστοποιητικά αναγκαία για διάφορες εργασίες. Κι οι δικηγόροι να καταθέτουν ηλεκτρονικά δικόγραφα και να παραλαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο χιλιάδες αποφάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο αριθμός των ηλεκτρονικών δικογράφων στους μήνες της πανδημίας αυξήθηκε κατά 828%(!) στα πολιτικά-αστικά δικαστήρια. Καθώς, και κατά 132% στα διοικητικά δικαστήρια.

Η πλειονότητα των πιστοποιητικών (διαθηκών, αποποιήσεων, ενδίκων μέσων, πτωχεύσεων, δικαστικής συμπαράστασης, λύσεως γάμου, γενικής φύσεως) είναι πλέον διαθέσιμη μέσω Διαδικτύου.

Με αυτόν τον τρόπο εκδόθηκαν: Από το Πρωτοδικείο Αθηνών, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, 180.000 πιστοποιητικά, από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, το ίδιο διάστημα, 123.000 πιστοποιητικά.

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών σκαναρίστηκαν και διατέθηκαν στους πληρεξούσιους δικηγόρους, μέσω Διαδικτύου και με ψηφιακή υπογραφή, περισσότερες από 44.000 πολιτικές αποφάσεις. Το ίδιο συνέβη και με 37.000 αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε περιορισμένο χρόνο ζητήθηκαν πολλές δεκάδες χιλιάδες πιστοποιητικά αποποιήσεων και διαθηκών. Για την καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας Σωτήρης Τριπολιτσιώτης, «μέσα σε αυτό το δύσκολο διάστημα κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια. Για να επιτελέσουν υπεύθυνα το έργο που τους έχει ανατεθεί από την πολιτεία. Παρά το γεγονός ότι εργάζονται σε υπηρεσίες στις οποίες οι κενές θέσεις ξεπερνούν το 30% των οργανικών θέσεων. Κι ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στην πρόκληση της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία απονομής της δικαιοσύνης».

πηγη: tanea.gr