Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤι είναι ο καιρός της «ψυχρής λίμνης» που φέρνει μπόρες και τοπικές...

Τι είναι ο καιρός της «ψυχρής λίμνης» που φέρνει μπόρες και τοπικές καταιγίδες – Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο

«Ψυχρή λίμνη» αναμένεται στη χώρα μας το Σαββατοκύριακο και αλλάζει τον καιρό μετά από αρκετές ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη. Μετεωρολόγοι εξηγούν τι αναμένεται τις επόμενες ημέρες, αλλά και τι είναι το συγκεκριμένο φαινόμενο.

«Στη χώρα μας θα έχουμε κάποια αστάθεια τις επόμενες ημέρες, θα περάσουν κάποιες «ψυχρές λίμνες» όπως λέμε στη μετεωρολογία», εξήγησε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αύριο Πέμπτη ο περισσότερο άστατος καιρός θα εστιάζεται στα βορειοανατολικά, δηλαδή προς την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, προς το ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Εκεί θα συναντήσουμε μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά μπορεί να εξελίσσονται κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών. Όταν βλέπουμε την ανάπτυξη αυτών των φαινομένων, απομακρυνόμαστε οπωσδήποτε από τις θάλασσες γιατί είναι μια εποχή που οι κεραυνοί είναι αρκετά επικίνδυνοι.

Την Παρασκευή αναμένεται λίγο πιο περιορισμένη αστάθεια στα πιο βόρεια και πάλι τμήματα, στην περιοχή της Μακεδονίας, δυτική, κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν και προς το βόρειο Αιγαίο.

Το Σάββατο θα υπάρξει μια έξαρση της αστάθειας προς τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια – δηλαδή μέσα στο Ιόνιο, η δυτική ηπειρωτική Ελλάδα, τα κεντρικά ηπειρωτικά και προς την περιοχή της βόρειας χώρας, ιδιαίτερα Ήπειρος και Μακεδονία. Κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Ένα ανάλογο καιρικό μοτίβο θα ζήσουμε και την Κυριακή. Η αστάθεια θα εστιάζεται στον ηπειρωτικό κορμό, αργά το απόγευμα. Ο υδράργυρος σε καλές τιμές. Έτσι θα ξεκινήσει και η νέα εβδομάδα, με αστάθεια.

Τι είναι ο καιρός της «ψυχρής λίμνης»
Σε ανάρτησή του στο Χ, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρεται στο φαινόμενο «ψυχρή λίμνη» και εξηγεί:

«Κάποιες φορές, όταν πρόκειται να αλλάξει ο καιρός οι μετεωρολόγοι δίνουν εξηγήσεις για τα φαινόμενα που θα επηρεάσουν μια περιοχή. Ορισμένοι για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών , των ακροατών ή των τηλεθεατών, κάνουν αναφορά σε αυτές τις αλλαγές με τούς ειδικούς όρους των φαινομένων ή των τύπων καιρού, όπως πχ γίνονται αναφορές για την “ψυχρή λίμνη”, το Rex Blocking, το Ωμέγα Blocking κτλ.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει ακόμη η ζέστη και η σκόνη και ήδη στη ζωή μας μπήκε στους τίτλους των ΜΜΕ ο “καιρός της Ψυχρής Λίμνης ” που έρχεται από το Σαββατοκύριακο για να μας τα κάνει απλά -όπως πάντα- …μούσκεμα!

Σήμερα θα εξηγήσουμε με λίγα λόγια γιατί από τo Σαββατοκύριακο και μετά θα έχουμε άστατο καιρό και τι είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης. Ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή, αλλά και η δυναμική του χαμηλού θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu, CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά. Αυτός είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης».

https://www.youtube.com/watch?v=LXEa_ND0a0I&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2F&source_ve_path=OTY3MTQ&feature=emb_imp_woyt

newsbeast.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ