Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑγρότες: Αύριο στη Νίκαια της Λάρισας η πανελλαδική σύσκεψη μετά τα νέα...

Αγρότες: Αύριο στη Νίκαια της Λάρισας η πανελλαδική σύσκεψη μετά τα νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση

Στις 5 σήμερα συνεδριάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας – Το πακέτο της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση – Η μπάλα στα μπλόκα και το… ΚΚΕ

Στη Νίκαια της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί τελικά αύριο, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι η κρίσιμη πανελλαδική συνέδριαση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε με την 15μελη επιτροπή των αγροτών με το κλίμα να είναι υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι οι αγρότες από τη Μακεδονία αν και έχουν προσκληθεί, θα συνεδριάσουν χωριστά την ίδια ώρα στα Κουφάλια.

Χθες, από το μπλόκο του Πλατυκάμπου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Γιάννης Κουκούτσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πραγματοποίηση νέας πανελλαδικής σύσκεψης, όπου οι αγρότες θα μελετήσουν τα μέτρα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός κι αντίστοιχα θα αποφασίσουν για κλιμάκωση ή όχι του αγώνα τους.

Σήμερα, στις 17.00 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στον Πλατύκαμπο, όπου και θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση, από τα μέλη της επιτροπής που βρέθηκαν στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του πάντως χθες, το μέλος Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, σημείωσε ότι, «πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

Κατεβαίνουμε με τρακτέρ στην Αθήνα λένε από το μπλόκο των Μαλγάρων

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του μπλόκου των Μαλγάρων, Κωνσταντίνος Ρούζιος, είπε ότι «μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. πρωθυπουργό μείναμε πολύ δυσαρεστημένοι που μιλούσε συνέχεια για τον πάτο του βαρελιού, αλλά αυτό το βαρέλι δεν έχει πάτο. Μας έδωσε μια κλωτσιά και πήγαμε στα τάρταρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «κλιμακώνουμε με αποκλεισμό για πολλές ώρες της εθνικής οδού ενώ θα γίνει σίγουρα κάθοδος στην Αθήνα. Σήμερα θα αποφασίσουμε και θα βγάλουμε ένα πόρισμα»

«Η χθεσινή συνάνηση πήγε άπατη, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Θα απαιτήσουμε λύσεις και απαντήσεις. Η κυβέρνηση είχε μια εβδομάδα τα αιτήματά μας και το μόνο που έκανε ήταν να τα παπαγαλίζει» είπε στον ΑΝΤ1 άλλος αγρότης από το μπλόκο των Μαλγάρων.

Το πακέτο της κυβέρνησης

Ένα ουσιαστικό βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης με τους αγρότες και εν γενεί τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου ότι έγινε στον απόηχο του ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους 15 αγροτικών μπλόκων χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, πηγές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το μέτωπο των αγροτών επιβεβαιώνουν ότι κυριάρχησαν οι χαμηλοί τόνοι και ότι η συζήτηση που έγινε ήταν ουσιαστική. Η κυβέρνηση επεχείρησε μια ρελάνς, με μια γενναία ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα σε βάθος χρόνου, αλλά και με μια συνολική παρέμβαση για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και πλέον η μπάλα περνά στα αγροτικά μπλόκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε και τους 15 εκπροσώπους, ενώ στη συνέχεια άφησε τους παριστάμενους υπουργούς (Λευτέρης Αυγενάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θάνος Πετραλιάς, Χρήστος Τριαντόπουλος κ.α) να επεξηγήσουν τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται. Αυτό που στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι έκανε διαφορά είναι η ρύθμιση για το ρεύμα, η οποία συμφωνήθηκε με τη ΔΕΗ εντός του Σαββατοκύριακου. Πρακτικά, για τα επόμενα δύο χρόνια η τιμή της κιλοβατώρας «κλειδώνει» κάτω από τα 10 λεπτά για τους συνεπείς και τους συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ αυτοί που έχουν οφειλές θα έχουν μια τιμή στα 11 λεπτά, κάτω από τις τιμές αγοράς. Και για τα 8 χρόνια μετά τα πρώτα 2, θα υπάρξει νέα συμφωνία με τους παρόχους, με το 1/3 της τιμής να «κλειδώνει» στα 9 λεπτά/κιλοβατώρα.

Στο παιχνίδι θα μπουν άμεσα και βουλευτές της ΝΔ στην περιφέρεια, οι οποίοι θα επιχειρηματολογήσουν για το γεγονός ότι η μείωση στο αγροτικό ρεύμα ανέρχεται στην περιοχή του 40%, κάτι που συνιστά ουσιαστική ανακούφιση, ιδίως ως προς τους συνεπείς παραγωγούς.

Το άλλο «κλειδί» για την προοπτική αποκλιμάκωσης είναι η διπλή παρέμβαση για τον ΕΦΚ. Πρακτικά, η κυβέρνηση ως το τέλος Μαρτίου θα πληρώσει τον μισό ΕΦΚ ύψους 40 εκ.ευρώ και ο υπόλοιπος θα εξοφληθεί στο τέλος του έτους, με βάση τις δηλώσεις των παραγωγών. Όσο για το 2025, η επιστροφή του ΕΦΚ βαίνει προς μονιμοποίηση, αν και τη σχετική φόρμουλα θα συνδιαμορφώσουν οι αγρότες με τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η κυβέρνηση μελετά έναν νέο τρόπο πληρωμής, με βάση τα τιμολόγια των παραγωγών, αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες ακόμα δεν είναι σαφείς.

Η εκτίμηση στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, πάντως, είναι ότι η συζήτηση πήγε καλά και οι αγρότες έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου με ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα τους. Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά της περιθώρια, με την ακόμα πιο γενναία του αναμενομένου εμπροσθοβαρή καταβολή του ΕΦΚ στο τέλος Μαρτίου, ενώ στην περίπτωση του ρεύματος αναζητήθηκαν δημοσιονομικά ουδέτερες λύσεις. Συνεπώς, άλλες παροχές δεν προβλέπονται, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη είναι αντιμέτωπα και με τον «ηθικό κίνδυνο» άλλες κοινωνικές ομάδες να αντιδράσουν ως «αδικημένες».

Αποκλιμάκωση σε δύο φάσεις

Η μπάλα περνά πλέον στους αγρότες, οι οποίοι έμειναν χθες για μισή ώρα εντός του Μεγάρου Μαξίμου μετά το ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφασίσουν για μια κοινή στάση ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων που περίμεναν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Στα αγροτικά μπλόκα οι διεργασίες θα είναι πυκνές αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν αρκετοί αγρότες που δεν είναι αρνητικοί απέναντι στο κυβερνητικό πακέτο. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι δεδομένες ενστάσεις, ιδίως των αγροτών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, όπως ο Ρίζος Μαρούδας από το μπλόκο του Πλατυκάμπου που πήρε και χθες τον λόγο απέναντι στον πρωθυπουργό.

Για σήμερα Τετάρτη, οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τον δρόμο στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων και στις 5:30 το απόγευμα τον Ε65 στην Καρδίτσα.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να επέλθει σε δύο φάσεις. Σε αρκετά μπλόκα, όπου η παρουσία του ΚΚΕ δεν είναι ισχυρή, εκτιμάται ότι σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση, με δεδομένη τη συνειδητοποίηση και αρκετών αγροτών ότι αφενός το πακέτο που θα πάρουν δεν είναι αμελητέο αφετέρου ότι δεν έχουν λαμβάνειν πολλά περισσότερα. Ως προς την περίπτωση μπλόκων, όπου το ΚΚΕ επικρατεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει…κλιμάκωση πριν την αποκλιμάκωση. Για παράδειγμα, μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να υπάρξει κάθοδος με τρακτέρ προς την Αθήνα ή εν πάσει περιπτώσει κάποια μηχανοκίνητη πορεία τις επόμενες μέρες. Μένει να φανεί, όμως, πόση διάρκεια θα έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις.

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ