Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑγρότες: Σήμερα οι αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Αγρότες: Σήμερα οι αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σχεδιάζουν οι αγρότες οι οποίοι σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στη Νίκαια της Λάρισας όπου εκπρόσωποι από τα μπλόκα σε όλη τη χώρα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους.

Θα κατέβουν στην Αθήνα οι αγρότες;

Σχετικά με το αν σκοπεύουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και να φτάσουν έως την Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης όπου οι επαγγελματίες της γης έχουν φτάσει μέχρι τις πρωτεύουσες των χωρών, αγρότες εξήγησαν στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στην πανελλαδική επιτροπή στη Νίκαια της Λάρισας και θεωρούν δεδομένο ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με το ενδεχόμενο για κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα και διαδήλωση έξω από τη Βουλή να παραμένει ανοιχτό.

Επιπλέον, στις προτάσεις των αγροτών βρίσκεται και ο αποκλεισμός των εθνικών οδών και του Ισθμού της Κορίνθου, κλείσιμο μεγάλων τελωνείων, καθώς και παρεμβάσεις με αγροτικά μηχανήματα στα κέντρα μεγάλων πόλεων της χώρας.

Κορυφαίο ζήτημα η τιμή του ρεύματος
Παράλληλα εξήγησαν ότι ζητούν πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, καθώς το κόστος για τα χωράφια τους έχει υπερδιπλασιαστεί.

Τονίζουν ότι ζητούν πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας στα 0,07 ευρώ τη στιγμή που οι τιμές στο ρεύμα έχουν πέσει σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Σημειώνουν επίσης ότι με τα «pass» που δίνονται από την κυβέρνηση δεν μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα.

Πώς απαντά η κυβέρνηση

Δεδομένο είναι πως το αγροτικό αποτελεί το βασικό πρόβλημα που καλείται σ’ αυτή τη συγκυρία να αντιμετωπίσει το Μαξίμου και στο τραπέζι είναι εναλλακτικά σενάρια. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοιχτές, ενώ οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από το τι θα αποφασίσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να οδηγηθούν σε μετωπική με τους αγρότες, που αποτελούν ένα κοινό με το οποίο η Νέα Δημοκρατία διατηρεί στενούς δεσμούς (όπως φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές). Ωστόσο πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα και επομένως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι κοστολογημένες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα είχε συναντηθεί με αγρότες στα μπλόκα, άκουσε τα αιτήματά τους και συζήτησε μαζί τους.

Από την κυβέρνηση σε αυτή τη χρονική συγκυρία εστιάζουν στην άμεση υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί και στην επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων προκειμένου να εισπράξουν ζεστό χρήμα οι αγρότες. Επισήμως το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα και το θέμα θα μπορούσε να επανεξεταστεί μετά το Σεπτέμβριο.

Πάντως – με δεδομένη την πρόθεση των αγροτών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις- στην κυβέρνηση εξετάζουν με προσοχή ποιες πρόσθετες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν προκειμένου να αποφευχθεί μια οριστική ρήξη. Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα πάρουν σήμερα οι αγρότες και τις κινήσεις που θα κάνουν τις επόμενες ημέρες.

Η ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος
Έμφαση δίνεται από την κυβέρνηση και στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Προφανώς υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά αιτήματα που ξεπερνούν αυτό που λέμε παρεμβάσεις με δημοσιονομικό κόστος, όπως είναι η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση ή τροποποίηση ή, τέλος πάντων, μια πιο ήπια προσαρμογή της ΚΑΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Για να προσθέσει πως «σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός και εκτός συνόρων»

Μάλιστα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος», ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειωθήκαν για άλλες χώρες. «Προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση. Ήταν το ΕΛΚ που κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των πράσινων και των σοσιαλιστών. Για όλα αυτά τα οποία εν πολλοίς διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή» σημείωσε.

Τα πολιτικά μηνύματα στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές
Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι κάλπες που προσφέρονται για αποστολή ανέξοδων μηνυμάτων διαμαρτυρίας». Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να υπάρξει μια ψήφος διαμαρτυρίας στην αναμέτρηση του καλοκαιριού και στόχος είναι να αυξηθεί η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων.

Στο δρόμο προς τις κάλπες θα τονίζεται διαρκώς από την Πειραιώς η ανάγκη να επιβεβαιωθεί εκ νέου η καθαρή υπέροχη της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό προκειμένου να τρέξουν μια σειρά κομβικών μεταρρυθμίσεων. Να σημειωθεί πως την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εκδηλώσεις για το ρόλο του Ταμείου Aνάκαμψης στην οικονομία αλλά και γενικότερα στην κοινωνική συνοχή και μάλιστα στους ομιλητές θα είναι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ.

ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ