Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕκλογές 2023: Κρίση σε Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη – Χαμός...

Εκλογές 2023: Κρίση σε Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη – Χαμός με τις λίστες

Οργισμένες αντιδράσεις για τις αποφάσεις Βελόπουλου, Κωνσταντοπούλου και  Νατσιού  – Τι λένε οι κομμένοι από τις πρώτες θέσεις

Ισχυρούς κλυδωνισμούς στα θεμέλια της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ και της Πλεύσης Ελευθερίας προκαλούν οι δημοκρατικά άγαρμπες ανατροπές στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημήτρης Νατσιός με το «αόρατο» αλλά ισχυρό «βουλευτήριον» και η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεξαν να τοποθετήσουν επικεφαλής στις λίστες εκλογικών περιφερειών που ευελπιστούν να πάρουν βουλευτικές έδρες πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης «εκκαθαρίζοντας» όμως τους υποψηφίους που αναδείχθηκαν πρώτοι σε «σταυρούς» κατά την πρόσφατη αναμέτρηση του Μαΐου. 

Οι «αυτοκρατορικού» τύπου ενέργειες προκάλεσαν τις οργισμένες αντιδράσεις των υποψηφίων που καρατομήθηκαν αλλά και κύμα οργής στο οικοσύστημα των  social media με χιλιάδες χρήστες να κατηγορούν τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για υποκρισία, αυταρχισμό και αντιδημοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να προωθήσουν ημέτερους και αρεστούς.  
Οι νέες περιπέτειες του «αυτοκράτωρ» Βελόπουλου.

Ο Κυριακος Βελόπουλος «εκπαραθύρωσε» την πρώτη σε «σταυρούς» Νίκη Αγιοστρατίδου στον Νότιο τομέα Αθήνας που αποτελεί την μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας προκειμένου να βάλει πρώτο στην λίστα τον επικοινωνιολόγο Σωτήρη Τζούμα ο οποίος δεν ήταν καν υποψήφιος στην αναμέτρηση του Μαϊου.  Στην Α’ Θεσσαλονίκη αγνοείται ο δεύτερος σε «σταυρούς» Χρήστος Αμανατίδης μιας και τον αντικατέστησε ο Χαράλαμπος Παναγιωτίδης. 

Βέβαια, δεν είναι πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης συμπεριφέρεται σαν ιδιοκτήτης εταιρείας και όχι κόμματος καθώς λίγο πριν τις εκλογές του Μάιου είχε εξορίσει τρεις βουλευτές, τους Αντώνη Μυλωνάκη, Αικατερίνη Αλεξοπούλου και Απόστολο Αβδελά σε άσχετες περιφέρειες από αυτές που είχαν εκλεγεί το 2019 με την υποψία της αποστασίας.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος ισχυρίζεται πως ουδέποτε ο ίδιος έβγαλε υποψηφίους από τα ψηφοδέλτια και πως η κυρία Αγιοστρατίδου επέλεξε μόνη της θέση στο οργανωτικό του κόμματος αντι του αξιώματος του βουλευτή.

Πάντως, οι αλχημείες μπορεί να βοηθούν στην παρασκευή κηραλοιφών, δεν είναι  όμως βέβαιο ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τα ψηφοδέλτια του κόμματος ώστε να ανταπεξέλθει στον σκληρό ανταγωνισμό ενόψει των εκλογών του Ιουνίου. Οι ισορροπίες στην ακροδεξιά πολυκατοικία θα είναι πολύ δύσκολες για την Ελληνική Λύση καθώς αυτή την φορά θα βρει απέναντί της σχηματισμούς που είχαν κοπεί από την αναμέτρηση του Μαϊου. «Τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Τον Μάιο έμειναν δεξιότερα της ΝΔ μόνο ο Βελόπουλος και η ΝΙΚΗ. Τώρα θα έχουν Σπαρτιάτες, ΕμφιετζόγλουΛατινοπούλου και κάθε δεξιάς καρυδιάς καρύδι. Αρκεί να τους κόψει ο καθένας από 0,6 – 0,8% για να τους κάνει την ζημιά» αναφέρει χαρακτηριστικά πρόσωπο που γνωρίζει άριστα την διαμόρφωση του χώρου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Ελληνική Λύση δέχεται ασφυκτική πίεση από το κόμμα «ΝΙΚΗ» ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα που θεωρείται έδρα Βελόπουλου. Στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας φαίνεται πως έχει ισχυρά ερείσματα και ο «Πατριωτικός Συνασπισμός» των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου. Την ίδια στιγμή οι «Σπαρτιάτες» έλαβαν την δημόσια υποστήριξη του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη ενώ στις λίστες που κατέθεσαν στον Αρειο Πάγο φιγουράρουν πάνω απο 20 υποψήφιοι οι οποίοι προέρχονται απευθείας από το ακροδεξιό μόρφωνα  «Έλληνες».

 Άρχισαν τα όργανα και στη ΝΙΚΗ

Η απόφαση του Δημήτρη Νατσιού και του «Βουλευτηρίου» – του κορυφαίου απ ότι φαίνεται εσωκομματικού οργάνου της «ΝΙΚΗΣ» τα μέλη του οποίου κρατούν μυστική την ταυτότητά τους – να πετάξουν εκτός λίστας τους υποψηφίους που αναδείχθηκαν πρώτοι σε «σταυρούς» σε τουλάχιστον 8 περιφέρειες και να τους αντικαταστήσουν με αρεστούς, προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις και απογοήτευση στους φίλους του κόμματος. Πρόκειται για περιφέρειες στις οποίες το κόμμα θεωρεί ότι θα πάρει σίγουρα βουλευτικές έδρες εάν ξεπεράσει το 3%. Για παράδειγμα στην Λάρισα «αφορίστηκε» με συνοπτικές διαδικασίες η θεολόγος Βασιλική Ζιάκα. Η υποψήφια του κόμματος στις εκλογές του Μαϊου συγκέντρωσε 3.491 «σταυρούς», αναδείχθηκε πρώτη και βοήθησε τη «ΝΙΚΗ» να αποσπάσει ποσοστό 3,31% στην περιοχή. Για την αναμέτρηση του Ιουνίου όμως προτιμήθηκε να τοποθετηθεί πρώτος στην λίστα της Λάρισας ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Ρούντας ο οποίος στις εκλογές του Μαϊου βγήκε πρώτος σε σταυρούς στην Κόρινθο.  Να σημειωθεί πως οι πιθανότητες να πάρει έδρα το κόμμα στην 8εδρική Λάρισα είναι περισσότερες από αυτές που υπολογίζονται για την 5εδρική Κόρινθο.

Το κλίμα για την «ΝΙΚΗ» επιβαρύνεται και απο την αποκάλυψη της κυρίας Ζιάκα πως το περίφημο «Βουλευτήριον» προσπάθησε να εξαργυρώσει την αντίδρασή της αντιπροτείνοντας να διοριστεί επιστημονική συνεργάτης στο κόμμα εάν βέβαια καταφέρει να μπει στη Βουλή. Την ίδια στιγμή και οι εξηγήσεις του κόμματος για το μαγείρεμα των ψηφοδελτίων επιβεβαιώνει όσους μιλούν για αντιδημοκρατικές πρακτικές και παραβίαση της λαϊκής ετυμηγορίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΝΙΚΗΣ δεν μπορεί να καθορίζεται από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και την βούληση των πολιτών αλλά πρέπει να ορίζεται από μια κομματική οργάνωση που θα κρίνει «πρωτίστως, το ομαδικό και θυσιαστικό πνεύμα της ΝΙΚΗΣ, δεύτερον χαρακτηριστικά όπως γνωστικό υπόβαθρο, εμπειρία και εξειδίκευση και τέλος ασφαλώς, η σειρά σταυροδοσίας των τελευταίων εκλογών».

 Οι υπόλοιπες ανατροπές αφορούν το ψηφοδέλτιο επικρατείας όπου ο πρώτος κατά την αναμέτρηση του Μαϊου υπερπολύτεκνος Γιώργος Μπαϊραμίδης προσγειώθηκε στην τελευταία τιμητική και την θέση του πήρε ο συνταξιούχος αρεοπαγίτης Γιώργος Αποστολάκης. Στην Ανατολική Αττική πρώτος στην λίστα τοποθετήθηκε ο κ. Τάσος Οικονομόπουλος ο οποίος τον Μάιο τερμάτισε 2ος σε «σταυρούς» στο Νότιο τομέα. Η πρώτη σε «σταυρούς» στην Ανατολική Αττική Αρετή Αθανασίου  υποβιβάστηκε στην 3η θέση της λίστας. Στην Δυτική Αττική η πρώτη σε «σταυρούς» Ευανθία Αμπαδόγιαννη υποβιβάστηκε στην 4η θέση της λίστας ενώ πρώτος τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Παλαιτσάκης ο οποίος τον περασμένο Μάιο βγήκε δεύτερος σε «σταυρούς».

Στην Ροδόπη, όπου βέβαια το κόμμα δεν είχε καλή επίδοση, ο πρώτος σε «σταυρούς» Ανδρέας Μαρίνος βγήκε εκτός λίστας και την θέση του κατέλαβε ο κ. Αθανάσιος Ιωακειμίδης.
Ωστόσο στην πενταεδρική περιφέρεια Σερρών που το κόμμα πήρε 4,1% ο πρώτος σε «σταυρους» Ιωάννης Βαρώσης τοποθετήθηκε δεύτερος στην λίστα και πρώτος μπήκε ο κ. Ζώης Ζαρταλούδης ο οποίος τον Μάιο είχε βγει πρώτος σε σταυρούς στην Χαλκιδική η οποία όμως είναι 3δρική και πιθανότατα το κόμμα δεν θα πάρει έδρα.

Στη Χαλκιδική πρώτος στην λίστα τοποθετήθηκε ο κ. Πέτρος Παπαγεωργίου που ήταν 5ος σε σταυρούς στην Β Θεσσαλονίκης.

Στην Φθιώτιδα την πρώτη θέση στην λίστα πήρε ο τελευταίος σε σταυρούς Βασίλης Φάκος ενώ ο πρώτος σε σταυρούς τοποθετήθηκε τελευταίος στην λίστα της Κορίνθου.

Φουρτούνες και για την Πλεύση Ελευθερίας

Πιο θορυβώδεις είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Πλεύσης Ελευθερίας. Ήδη 4 υποψήφιες ανακοίνωσαν μέσω social media την αποχώρησή τους από το κόμμα καταγγέλλοντας τον υποβιβασμό τους από την πρώτη θέση της λίστας που θεωρούσαν ότι δικαιωματικά τους ανήκει μιας και συγκέντρωσαν τους περισσότερους «σταυρούς» στην αναμέτρηση του Μαΐου. Από την άλλη πλευρά η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει ότι οι πάντες είχαν ενημερωθεί από τα τέλη Μαϊου για τις αλλαγές που θα επέρχονταν στα ψηφοδέλτια.
Παράλληλά σημειώνει πως «ο αρχηγός είναι ο προπονητής της ομάδας, μπορεί κάποιους να τους αφήσει στον πάγκο, αλίμονο αν αυτοί επαναστατούσαν», ενώ προειδοποιεί: «Σε ό,τι αφορά όμως την Πλεύση Ελευθερίας και τους ανθρώπους που συκοφαντούνται και σπιλώνονται με ψέματα, ύβρεις, συκοφαντίες, χυδαιότητες και υπονοούμενα, θα φροντίσω να υπάρξουν νομικές ενέργειες και νομικές συνέπειες, όπως και για τις απειλές και τους εκβιασμούς»

Πιο αναλυτικά, η πρώτη σε ψήφους στη Β’ Θεσσαλονίκης, Νικολέττα Μπουραζάνη με ανάρτησή της σημειώνει πως «Αποσύρω την στήριξη μου στην Πλεύση Ελευθερίας και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου» για να προσθέσει πως ««Είχα την εντύπωση ότι υποστήριζα μια γυναίκα με αξίες και ηθική, η οποία όμως πράττει ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο, όπως φαίνεται. Παραβλέποντας εντελώς την στραυροδοσία των εκλογών της 21ης Μαϊου, εξέδωσε τις λίστες για τις επόμενες εκλογές, στην ουσία, «διορίζοντας ημέτερους». Αυτές οι πράξεις δεν συνάδουν με αυτά που προασπίζεται η διακήρυξη της Πλεύσης Ελευθερίας, περί δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ήθους και δικαιοσύνης».

Είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις των Μαργαρίτας Καζάκου, Όλγας Δάλλα και Χρύσας Διαμαντοπούλου με αντίστοιχες καταγγελίες και ισχυρισμούς για «φυτευτούς υποψηφίους».
Να σημειωθεί ότι η κυρία Δάλλα κατετάγη πρώτη στο Νότιο τομέα αλλά αντικαταστάθηκε από τον γνωστό ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα ο οποίος είχε τερματίσει 3ος στην Α Αθήνας. Η κυρία Διαμαντοπούλου τερμάτισε πρώτη στον Βόρειο τομέα Αθήνας αλλά την θέση της πήρε ο κ. Σπήλιος Ζαχαρόπουλος που ήταν τελευταίος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Επίσης, στην Α’ Αθήνας, 2ος στη λίστα κάτω από την επικεφαλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τοποθετήθηκε ο σύντροφός της Διαμαντής Καραναστάσης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές δεν ήταν υποψήφιος. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ