Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗ χιονισμένη Αθήνα το 1982 σε ένα βίντεο: «Ένας εκτεταμένος χιονιάς έφτασε...

Η χιονισμένη Αθήνα το 1982 σε ένα βίντεο: «Ένας εκτεταμένος χιονιάς έφτασε στην πρωτεύουσα»

Αρχειακό, έγχρωμο υλικό μας ταξιδεύει σε μια μέρα στην πόλη σαν τη σημερινή, σαράντα χρόνια πριν.

πό τα αρχεία της Aylon Films ανασύρθηκε ένα βίντεο που παρουσιάζει την Αθήνα του 1982 χιονισμένη, όπως σπάνια τη βλέπουμε, σε μια ημέρα σαν τη σημερινή, που επελαύνει η «Ελπίς» ντύνοντας όλη την πρωτεύουσα στα λευκά.

Όπως γράφει στην επεξήγηση στο YouTube: «Βρισκόμαστε στην Αθήνα, στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, το 1982 οπότε και ένας εκτεταμένος σ’ όλη την Ελλάδα χιονιάς έφτασε στην πρωτεύουσα, στη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας.

»Βλέπουμε έναν άντρα, ο οποίος προσπαθεί να καθαρίσει το σκεπασμένο από χιόνι αυτοκίνητο του. Γενικά πλάνα της περιοχής όπου το χιόνι πέφτει καλύπτοντας δέντρα, σπίτια, οχήματα. Ο άντρας ξεπαρκάρει το αυτοκίνητο του, μια γυναίκα επιβιβάζεται σ’ αυτό και ξεκινούν για μια βόλτα στην χιονισμένη Αθήνα, καιρικό φαινόμενο σπάνιο για την πόλη.

»Στη διαδρομή βλέπουμε ελάχιστα αυτοκίνητα να κινούνται, το υπέροχο χιονισμένο τοπίο και τη λίγο πιο αυξημένη κίνηση στη Λεωφόρο Κηφισίας, στην κατεύθυνση προς το κέντρο.

»Ξεχωρίζουμε το εμβληματικό καφεζαχαροπλαστείο Floca, γύρω μας λεωφορεία, τρόλεϊ, Ι.Χ. και μπροστά μας ορθώνεται ο Πύργος Αθηνών, με την Τράπεζα Πίστεως στο ισόγειο του, στο ύψος των Αμπελόκηπων, στην αρχή της Λεωφόρου Μεσογείων.

«Ξεχωρίζουμε το εμβληματικό καφεζαχαροπλαστείο Floca, γύρω μας λεωφορεία, τρόλεϊ, Ι.Χ. και μπροστά μας ορθώνεται ο Πύργος Αθηνών, με την Τράπεζα Πίστεως στο ισόγειο του, στο ύψος των Αμπελόκηπων, στην αρχή της Λεωφόρου Μεσογείων».

»Στο βάθος διακρίνουμε το κτίριο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Η διαδρομή συνεχίζεται επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, στο χιονισμένο Πάρκο Ελευθερίας η σύνθεση με τα σκαλιά και το ορειχάλκινο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

»Γενικό, πανοραμικό πλάνο του ξενοδοχείου Hilton. Ένα περίπτερο λίγο πριν στρίψουμε στην οδό Ηρώδου του Αττικού, στα δεξιά μας ο Εθνικός Κήπος, τα φυλάκια των φρουρών των πολιτικών ηγετών που κατοικούν εκεί, πολίτες που έχουν βγει για να απολαύσουν το θέμα του χιονιού, που συνεχίζει να πέφτει μαλακό.

»Στο τέλος του δρόμου το άγαλμα Δισκοβόλος του γλύπτη Κωνσταντίνου Δημητριάδη, αντίγραφο του ομώνυμου έργου του αρχαίου καλλιτέχνη Μύρωνα. Απέναντι το Παναθηναϊκό Στάδιο ή Καλλιμάρμαρο και τέλος, σ’ ένα ξέφωτο του Ζαππείου, το άγαλμα του γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη “ο ξυλοθραύστης”».

Δείτε το βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ