Κορωνοϊός – AstraZeneca: Προς έγκριση η χορήγηση του εμβολίου για τους άνω των 65 και στην Ελλάδα

«Πράσινο φως» αναμένεται να δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Το εμβόλιο της AstraZeneca είχε απαγορευτεί για τους άνω των 65 λόγω έλλειψης στοιχείων για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Η Γερμανία ενέκρινε επίσης τη χρήση του εμβολίου για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες

Ένα βήμα πριν την έγκριση της χρήσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca για τους πολίτες που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 βρίσκονται οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι:

«με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί την διενέργεια εμβολιασμών. Με το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα».

Την απόφαση έγκρισης είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας,. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας και την κατάσταση του ΕΣΥ. 

«Το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών και στη χώρα μας», είχε αναφέρει.

Το εμβόλιο της AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είχε αποφασιστεί σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών να χορηγείται μόνον σε άτομα κάτω των 65 ετών. Κάτι τέτοιο οφειλόταν στην έλλειψη επαρκών δεδομένων για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, η στάση των αρμόδιων αρχών έχει αρχίσει να αλλάζει. Μετά τα αποτελέσματα νέων μελετών από τη Γερμανία που καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο εμφανίζει υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση σε πολίτες άνω των 65 ετών σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία. Που χορηγείται σε πολίτες 65-74 ετών με υποκείμενα νοσήματα και στην Αυστρία

Η Γερμανία ενέκρινε τη χορήγηση στους άνω των 65

«Ναι» στη χρήση του εμβολίου για τους άνω των 65 και από τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού της Γερμανίας (StiKo). Που αναθεώρησε προηγούμενη αξιολόγησή τους.

Η Επιτροπή επικαλείται νέες μελέτες, βάσει των οποίων το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα για τους πιο ηλικιωμένους οι οποίοι περιμένουν να εμβολιαστούν. Καθώς τώρα θα έρθει η σειρά τους πιο γρήγορα». Δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

πηγη: prorothema.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ