Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠανεπιστήμιο Πατρών: Τουλάχιστον 15 Τμήματα υπό κατάληψη – Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα...

Πανεπιστήμιο Πατρών: Τουλάχιστον 15 Τμήματα υπό κατάληψη – Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα για τα Ιδιωτικά ΑΕΙ

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Αυξάνεται ο αριθμός των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών που τελούν υπό κατάληψη. Χθες Τετάρτη 7/02/2024 έφτασαν τα 15 και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω όσο πλησιάζει ο χρόνος ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το μόνο θετικό είναι ότι αρκετά από τα Τμήματα ολοκλήρωσαν την εξεταστική του εξαμήνου και σε κάποια άλλα έχουν απομείνει 2-3 μαθήματα. Απόφαση για διαδικτυακές εξετάσεις έχουν πάρει μόλις τρία Τμήματα.

Τα μισά Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών είναι πλέον κλειστά. Ανάμεσα σε αυτά είναι της Ιατρικής, των Μηχανολόγων, της Νοσηλευτικής, των Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, των Αρχιτεκτόνων, των Θεατρικών Σπουδών.

«Δυστυχώς, όσο πλησιάζει ο καιρός της ψήφισης του νομοσχεδίου τόσο θα αυξάνονται. Ελπίζω να κάνω λάθος» μας είπε ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, προσθέτοντας ότι: «Το καλό είναι ότι έχουν απομείνει πλέον ελάχιστα μαθήματα για την εξεταστική του εξαμήνου. Μέχρι στιγμής, από τα 15 Τμήματα που τελούν υπό κατάληψη έχουν αποφασίσει διαδικτυακές εξετάσεις των Αρχιτεκτόνων και των Θεατρικών Σπουδών και χθες αποφάσισαν και οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ηλεκτρολόγοι να τις εφαρμόσουν στα μαθήματα επιλογής, όπου ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι αρκετά μικρός. Σήμερα θα συνεχιστούν οι συνελεύσεις και σε άλλα Τμήματα προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στις εξ αποστάσεως εξετάσεις».

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Εν τω μεταξύ, σήμερα διοργανώνεται Πανελλαδικό Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ώρα 12.00, στο οποίο θα συμμετάσχουν φοιτητές και διδάσκοντες από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΠΑΤΡΑΣ

«Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση» ζητάει από την κυβέρνηση το ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών και την καλεί «να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε να προκύψει η ουσιαστική αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών του, με την απαιτούμενη στελέχωση και χρηματοδότηση, με ενίσχυση των υποδομών του (κτιριακών, υλικοτεχνικών), προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού, και ριζική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και φοίτησης για τους φοιτητές/τριες».

Παράλληλα καταδικάζει «την κατεπείγουσα προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα κατά πάντων (διοικήσεων, φοιτητών/τριών, και μελών ΔΕΠ) καθώς και την τελευταία εισαγγελική παρέμβαση σχετικά με την άρνηση διενέργειας διαδικτυακών εξετάσεων. Τις απειλές κυβερνητικών στελεχών για διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και κατά ‘’παρανομούντων’’ λειτουργών μελών ΔΕΠ που δεν συμμορφώνονται ‘’με τας υποδείξεις’’. Την εκβιαστική απόπειρα επιβολής διενέργειας ηλεκτρονικών εξετάσεων, που οδηγεί σε ευτελισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητό τους και καταλύεται η αποκλειστική ακαδημαϊκή αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών δασκάλων».
Παράλληλα ο Σύλλογος πανεπιστημιακών της Πάτρας συμμετέχει στις κυλιόμενες στάσεις εργασίας από τις 09.00 έως τις 21.00 έως 16 Φεβρουαρίου «καλύπτοντας κάθε διδάσκοντα σε κάθε Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο επιχειρείται η επιβολή διαδικτυακών εξεταστικών διαδικασιών, που αναιρούν και καταστρατηγούν την αναφαίρετη αρμοδιότητα των μελών ΔΕΠ να καθορίζουν τον τρόπο εξέτασης και αξιολόγησης στα μαθήματα/εργαστήρια που τους έχουν ανατεθεί».

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Σε ανακοίνωσή της η «Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» αναφέρει ότι: «Πρόκειται για μια ευθεία βολή ενάντια στα δημόσια Πανεπιστήμια και τους λειτουργούς τους, που παρά την υπονόμευση και την κατασυκοφάντηση , παρά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, παρά την παραβίαση του αυτοδιοίκητου και την ένταση του κάθε είδους αυταρχισμού, τα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας είναι από τα κορυφαία σε όλο τον κόσμο , ενώ οι απόφοιτοί τους είναι περιζήτητοι παντού».

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ