Με τη δρομολόγηση της αλλαγής χάραξης του Οικοπέδου 18 του διαγωνισμού αδειοδότησης ερευνών από την αιγυπτιακή Εταιρία Πετρελαίων. Ώστε να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις και στρεβλή εικόνα για τις οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Διευθετείται το πρόβλημα που προέκυψε και προκάλεσε την κινητοποίηση της Αθήνας και έκτακτες επαφές με την Αιγυπτιακή ηγεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Νίκος Μελέτης στο Liberal.gr, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Σίσι και την εσπευσμένη μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στο Κάιρο. Υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι αυτό που προέκυψε με το Οικόπεδο 18 ήταν τεχνικό ζήτημα και σύντομα θα διευθετηθεί.
Είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του κ. Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη:
«Θα ήθελα να πω ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς. Ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».
Η Αιγυπτιακή πλευρά φέρεται να έχει συμφωνήσει στην επαναχάραξη του οικοπέδου 18 ώστε να σταματά στον 28ο μεσημβρινό και να μην εκτείνεται ανατολικά. Όπως προέβλεπα η αρχική χάραξη. Έτσι το Οικόπεδο αυτό θα ορίζεται απολύτως από την οριοθετική γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας του Αυγούστου 2020. Και αποτελεί έτσι μια ισχυρή απάντηση και στις αιτιάσεις της Τουρκίας.
Έτσι, σημειώνει το Liberal, τηρείται και η διεθνής νομιμότητα. Καθώς η περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ήταν περιοχή μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας. Όπου πρακτικά θα ήταν προβληματικό και για τις ξένες εταιρείες να διεκδικήσουν άδεια ερευνών. Εφόσον υπήρχαν βάσιμες και νόμιμες βλέψεις άλλων χωρών στη συγκεκριμένη περιοχή…
Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος ήδη από τις 23 Δεκεμβρίου 2019 έχει δηλώσει με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ ότι δεν αναγνωρίζει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Το θεωρεί άκυρο. Γεγονός που σημαίνει ότι αυτό δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Ενώ και με την ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία είχε δεσμευθεί. Ότι για οποιεσδήποτε συνομιλίες με τρίτη χώρα θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση και διαβούλευση με την Ελλάδα.
πηγη: onalert.gr