Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ ιστορία της «νοσοκόμας του θανάτου»: Οι 3 δολοφονίες και τα ισχυρά...

Η ιστορία της «νοσοκόμας του θανάτου»: Οι 3 δολοφονίες και τα ισχυρά υπνωτικά στην 7χρονη κόρη της

Η νέα μίνι σειρά του Netflix«The Nurse» (Η νοσοκόμα) έχει καθηλώσει το κοινό με την ανατριχιαστική ιστορία μιας νοσοκόμας που δολοφόνησε τους ασθενείς της.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ποινικές υποθέσεις των τελευταίων χρόνων της Δανίας με κατηγορούμενη την Christina Aistrup Hansen, γνωστή και ως «η νοσοκόμα του θανάτου».

Η σειρά βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Hansen, μιας πρώην Δανής νοσοκόμας που εργαζόταν στο νοσοκομείο Nykobing Falster στη νότια Δανία. Πολύ λίγα είναι γνωστά για την Christina Aistrup Hansen, εκτός από το ότι ήταν δημοφιλής και σεβαστή στον χώρο εργασίας της.

Δείτε το trailer της σειράς «The Nurse»

Ωστόσο, η φαινομενικά συμπονετική φύση της ήταν απλώς ένα προσωπείο και ήταν υπεύθυνη για τις δολοφονίες τεσσάρων ασθενών. Η Hansen όσο δούλευε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών το 2015, έδινε σε άρρωστους και αδύναμους ασθενείς θανατηφόρες δόσεις μορφίνης και διαζεπάμης, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατό τους.

Η πλοκή της τηλεοπτικής σειράς βασίζεται κυρίως στο βιβλίο «The Nurse» που έγραψε ο δημοσιογράφος Kristian Corfixen, όπου παρουσιάζει τα συγκλονιστικά γεγονότα κατά τις νυχτερινές βάρδιες της Hansen, βλέποντας πώς οδηγήθηκε στη σύλληψη, όταν μία από τις συναδέλφους της αντιλήφθηκε τι συμβαίνει.

Όμως, η τηλεοπτική σειρά δεν απεικονίζει μόνο αυτό, αλλά δείχνει επίσης ότι η κόρη της Christina Aistrup Hansen υπέφερε από την τυραννία της μητέρας της. Σε μια από τις σκηνές της σειράς, η Hansen, την οποία υποδύεται η ηθοποιός Josephine Park, συναντά τον πατέρα της κόρης της που αναρωτιέται γιατί το παιδί είχε καταλήξει ξανά στα επείγοντα. Η σκηνή δεν έχει καμία μεγάλη σημασία στην τηλεοπτική σειρά, αλλά δίνει μια μικρή εικόνα της αλήθειας, αφού στην πραγματικότητα, η αδίστακτη γυναίκα έδωσε στην 7χρονη κόρη της ισχυρά συνταγογραφούμενα υπνωτικά χάπια. Τα μέσα ενημέρωσης σεβάστηκαν την ιδιωτική ζωή του παιδιού, αλλά εφημερίδες της Δανίας έχουν γράψει ότι μένει μαζί με τον πατέρα της, τη νέα του σύζυγο και τα δύο παιδιά τους.

Η συνάδελφος που κατάλαβε τι συμβαίνει
Η αλήθεια για όλα όσα έκανε η νοσοκόμα θα αποκαλυφθεί, χάρη στη συνάδελφό της Pernille Kurzmann Larsen, η οποία άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο νοσοκομείο. Μοιράστηκε τους φόβους της με τον φίλο της και γιατρό Niels Lunden και τελικά επικοινώνησαν με την αστυνομία.

Η Christina Aistrup Hansen συνελήφθη λίγο αργότερα και κρίθηκε ένοχη για τις δολοφονίες των Arne Herskov, Viggo Holm Petersen και Anna Lise Poulsen και για την απόπειρα δολοφονίας ενός άλλου ασθενούς. Ωστόσο το 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας μείωσε την ποινή της σε δώδεκα χρόνια, καθώς δεν πείστηκε ότι τα φάρμακα που χορήγησε η νοσοκόμα ήταν η μοναδική αιτία του θανάτου των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως «αν και κρίθηκε αποδεδειγμένο ότι η ιατρική κακοποίηση των ασθενών από την Christina Hansen δεν έγινε για θεραπευτικούς ή ανακουφιστικούς σκοπούς ή από λάθος, τα τεχνικά στοιχεία δεν ήταν αρκετά ισχυρά ώστε να διατηρηθεί η απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου. Το ιατρικό συμβούλιο αξιολόγησε τις ιατρικές πληροφορίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν δυνατόν να ειπωθεί με επαρκή βεβαιότητα αν η παράνομη ένεση μορφίνης και διαζεπάμης ήταν η άμεση αιτία θανάτου ή αν έπαιξε ρόλο και η ήδη κακή υγεία των ασθενών».

Στη Hansen ανακλήθηκε επίσης η άδεια άσκησης επαγγέλματος νοσηλεύτριας. Η δίκη ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου διήρκεσε 27 δικαστικές ημέρες και περιελάμβανε περισσότερους από 70 μάρτυρες. Η νοσοκόμα άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για αθώωση.

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου στο οποίο βασίζεται η σειρά, ο συγγραφέας Kristian Corfixen πήρε συνέντευξη από τη δολοφόνο στη φυλακή, η οποία δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι εδώ μιλάνε για το πώς μια μέρα φτάνεις σε ένα σημείο όπου συμβιβάζεσαι με την κρίση σου. Αλλά εγώ δεν έχω φτάσει ακόμη εκεί».

Η Pernille Kurzmann Larsen δεν έφυγε ποτέ από το νοσοκομείο
Παρά την εμπλοκή της στην υπόθεση, η Pernille Kurzmann Larsen έχει καταφέρει να κρατήσει σχετικά χαμηλό προφίλ και εξακολουθεί να εργάζεται στο νοσοκομείο όπου έγιναν τα εγκλήματα. Ενώ όλες οι υπόλοιπες νοσοκόμες από τα τότε τμήματα επειγόντων περιστατικών έχουν προχωρήσει σε άλλες δουλειές, η Larsen παραμένει στο νοσοκομείο Nykøbing Falster.

Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς, αποκαλύπτεται ότι η Larsen άλλαξε το όνομά της σε Pernille Kurzmann Lundén αφού παντρεύτηκε τον σύντροφό της, Niels Lunden, ο οποίος τη βοήθησε να μιλήσει εναντίον της Hansen. Σήμερα ζουν μαζί με τα παιδιά τους στη νότια Δανία.

Το 2020, η Larsen μίλησε στο Δανικό Συμβούλιο Νοσηλευτών για τη δουλειά της στο νοσοκομείο, δηλώνοντας ότι εξακολουθεί να έχει τα ίδια αφεντικά που της αρέσουν πολύ. Εξέφρασε τη συμπάθειά της γι’ αυτούς, καθώς δεν είχαν κανένα εργαλείο ή μέσο για να παρέμβουν στην υπόθεση. Η Pernille αναγνώρισε επίσης τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονταν οι εργοδότες της, καθώς έπρεπε να ισορροπήσουν την κατάσταση, καθώς η Hansen θεωρούνταν αθώα μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή της.

Το «ελαφρυντικό» που βρήκε για να μην εκτίσει μεγάλη ποινή
Πλέον, η Christina Aistrup Hansen εκτίει τη 12ετή ποινή της σε φυλακή της Δανίας. Κατά τη δίκη της, κατάφερε να αποδείξει ότι έπασχε από ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας που την οδήγησε σε βίαιη συμπεριφορά, ναρκισσισμό και ενέργειες που αποσκοπούσαν στο να γίνει το επίκεντρο της προσοχής.

Ο εισαγγελέας Michael Boolsen δήλωσε τότε στο δικαστήριο: «Η κατηγορούμενη οργάνωσε τον εαυτό της ως πρωταγωνίστρια σε ένα παράξενο έργο, στο οποίο οι ασθενείς είναι οι κομπάρσοι της. Περιγράφεται ως επαγγελματικά καταρτισμένη και η ιατροδικαστική ψυχιατρική έκθεση έδειξε ότι έχει φυσιολογικό επίπεδο νοημοσύνης». Ο Boolsen πρόσθεσε ότι η Hansen «χρησιμοποίησε τη νοσηλευτική της διορατικότητα με έναν βαθύτατα διεστραμμένο τρόπο, ο οποίος καθοδηγούνταν από την ιστριονική διαταραχή της προσωπικότητάς της».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ