Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕλ Σαλβαδόρ: Ελεύθερη μετά από εννέα χρόνια 28χρονη που έχασε το μωρό...

Ελ Σαλβαδόρ: Ελεύθερη μετά από εννέα χρόνια 28χρονη που έχασε το μωρό της

Η Σάρα Ροχέλ, από το Ελ Σαλβαδόρ είχε καταδικαστεί να εκτίσει 30 χρόνια κάθειρξη εξαιτίας αποβολής. Πέρασε εννέα χρόνια στη φυλακή καθώς το δικαστήριο χαρακτήρισε το συμβάν ανθρωποκτονία από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις. Μετά από αγώνες, αφέθηκε ελεύθερη πρόωρα υπό όρους.

Ντυμένη στα λευκά, η κυρία Ροχέλ, 28 ετών, βγήκε από τη φυλακή γυναικών στην περιφέρεια της πόλης Σακατεκολούκα, 56 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σαν Σαλβαδόρ.

Την περίμεναν μέλη της οικογένειάς της και η Κάρλα Βακεράνο, δικηγόρος της Οργάνωσης Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης στο Ελ Σαλβαδόρ (ACDATEE), που την υποστήριξε.

Η δικηγόρος πήγε στη φυλακή για να επιδώσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου που διέτασσε την αποφυλάκιση της εντολέα της. Έπειτα από ώρες αναμονής, η κυρία Ροχέλ τελικά αφέθηκε να φύγει, αφού αποχαιρέτισε τις συγκρατούμενές της.

Την Παρασκευή, οι υπηρεσίες του γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσαν ότι δεν θα ασκούσαν έφεση στην απόφαση δικαστηρίου στα τέλη Μαΐου να αποφυλακιστεί υπό όρους.

«Στερήθηκε την ελευθερία της επί σχεδόν εννιά χρόνια, εξαιτίας μιας ποινής που θεωρούμε ότι της επιβλήθηκε άδικα», συνόψισε η δικηγόρος Βακεράνο.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στη φυλάκισή της εκτυλίχθηκαν το 2012.

Η κυρία Ροχέλ, τότε φοιτήτρια, είκοσι ετών, έγκυος οκτώ μηνών, έπεσε κάνοντας δουλειές στην αυλή του σπιτιού της, στη Σάντα Κρους Αναλκίτο, 44 χλμ. ανατολικά του Σαν Σαλβαδόρ, σύμφωνα με την ACDATEE.

Οι δικοί της την βρήκαν αναίσθητη και την μετέφεραν στο νοσοκομείο της πόλης Κοχουτεπέκε, όπου εκφράστηκαν υποψίες πως έκανε άμβλωση. Προφυλακίστηκε αμέσως.

Δικαστήριο την καταδίκασε για ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις επιβάλλοντάς της 30 χρόνια κάθειρξη, αλλά τελικά, έπειτα από αρκετές προσφυγές της ACDATEE στη δικαιοσύνη, η ποινή της μειώθηκε στα δέκα χρόνια κάθειρξη, που θα συμπληρώνονταν τον Οκτώβριο του 2022.

Στο Ελ Σαλβαδόρ, πολύ συντηρητική καθολική χώρα, η νομοθεσία που απαγορεύει την άμβλωση συγκαταλέγεται στις αυστηρότερες στον πλανήτη – δεν προβλέπονται εξαιρέσεις ούτε για περιπτώσεις βιασμών, ούτε για περιπτώσεις αιμομιξίας, ούτε καν για περιπτώσεις κύησης που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της μέλλουσας μητέρας.

Ο ποινικός κώδικας ορίζει την επιβολή ποινών φυλάκισης ως κάθειρξης 2 ως 8 ετών σε περιπτώσεις άμβλωσης• όμως εισαγγελείς και δικαστές χαρακτηρίζουν συχνά ακόμη και αθέλητες αποβολές «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης.

Πηγή:cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ