Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΜουντιάλ 2034: Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το μεγάλο αθλητικό γεγονός

Μουντιάλ 2034: Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το μεγάλο αθλητικό γεγονός

Μετά την αποχώρηση της Αυστραλίας, η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη επιβεβαιωμένη υποψηφιότητα – Ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τους αγώνες λίγα λεπτά μετά το κάλεσμα της FIFA για προσφορές

Στη Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι κατοχυρώνεται η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλου του 2034, μετά και την επιβεβαίωση της Αυστραλίας ότι δεν θα υποβάλει προσφορά για το μεγάλο αθλητικό γεγονός του ποδοσφαίρου σήμερα Τρίτη, ημέρα λήξης της προθεσμίας.

Η FIFA είχε καλέσει Ασία και Ωκεανία να υποβάλουν προσφορές για τη διοργάνωση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο επικεφαλής της Football Australia (FA) James Johnson είχε δηλώσει ότι η χώρα «διερευνούσε την πιθανότητα». Όμως την Τρίτη, η εγχώρια διοικητική αρχή δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στις υποψηφιότητες για το Ασιατικό Κύπελλο Γυναικών του 2026 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2029. Η Αυστραλία φιλοξένησε ένα επιτυχημένο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών φέτος, αλλά δεν έχει ποτέ διοργανώσει το Μουντιάλ.

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα λίγα λεπτά μετά την πρόσκληση για προσφορές

Η απόφαση της Αυστραλίας να μην προχωρήσει με το 2034 αφήνει τη Σαουδική Αραβία ως τη μοναδική χώρα με επιβεβαιωμένη υποψηφιότητα.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το Μουντιάλ μόλις λίγα λεπτά αφότου η FIFA κάλεσε για προσφορές από την Ασία και την Ωκεανία στις 4 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, του ηπειρωτικού διοικητικού οργάνου του αθλήματος στο οποίο ανήκει η Αυστραλία, δήλωσε ότι «ολόκληρη η ασιατική ποδοσφαιρική οικογένεια» θα σταθεί ενωμένη για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας

Μια εβδομάδα μετά την πρόσκληση της FIFA, η Ινδονησία δήλωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αυστραλία για μια πιθανή κοινή υποψηφιότητα μαζί με τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, πριν δηλώσει μια εβδομάδα αργότερα ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας.

Η FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 στο Μαρόκο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, προσθέτοντας επίσης αγώνες για τα 100 χρόνια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ουρουγουάη, την Αργεντινή και την Παραγουάη.

Ζήτημα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Sport & Rights Alliance και η Διεθνής Αμνηστία λένε ότι η FIFA πρέπει να εξασφαλίσει σαφείς και δεσμευτικές δεσμεύσεις από τις χώρες που ενδέχεται να φιλοξενήσουν τα τουρνουά του Μουντιάλ το 2030 και το 2034, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές πιθανές καταχρήσεις.

«Με μία μόνο υποψηφιότητα για κάθε τουρνουά στο τραπέζι, η FIFA μπορεί να έχει πετύχει αυτογκόλ«, δήλωσε ο Steve Cockburn, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όπως είπε, η FIFA θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι οι οικοδεσπότες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις πολιτικές της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, ανέφερε, θα πρέπει να είναι έτοιμη να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών, εάν δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα οι σοβαροί κίνδυνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

https://www.protothema.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ