Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΔεκέμβριο 2023 - Απρίλιο 2024 ο ΠΑΟ θα μπει στο νέο γήπεδό...

Δεκέμβριο 2023 – Απρίλιο 2024 ο ΠΑΟ θα μπει στο νέο γήπεδό του χωρητικότητας 34-35.000 θέσεων!

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης που χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή το θέμα και είχε δεσμευθεί απέναντι στον κόσμο του Παναθηναϊκού αποδείχθηκε συνεπής στις υποσχέσεις του. Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση για την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και συνεργασίας από την κυβέρνηση (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων), τον Δήμο, τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τις τράπεζες είναι η αφετηρία του μεγάλου πρότζεκτ

Εμείς, συνεπείς στις αρχές του ρεπορτάζ, σας παρουσιάζουμε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα που ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ όλοι οι φορείς του έργου και όλα τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν μέχρι τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός θα μπει στην αθλητική του «κυψέλη» στον Βοτανικό.

1. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας δεν θα δημιουργηθεί μόνο ένα πάρκο 18 στρεμμάτων αλλά η περιοχή θα παραμείνει τοπόσημο για τον Παναθηναϊκό αφού θα κατασκευασθεί κτίσμα 680 τετραγωνικών στο οποίο θα στεγαστεί το μουσείο του συλλόγου, ενώ θα υπάρχουν επίσης εντευκτήριο και εστιατόριο.


2. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο: Η άδεια που είχε εκδοθεί αρχικά (το 2008) στο όνομα του Δήμου της Αθήνας προέβλεπε ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρητικότητας 41.850 θέσεων. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά: οι κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ, το εγχώριο νομικό καθεστώς αλλά το κυριότερο είναι ότι προβλεπόταν το γήπεδο να κατασκευαστεί με χρήματα της ΠΑΕ κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Για την χωρητικότητα του νέου γηπέδου, λοιπόν, θα γίνει επικαιροποιημένη μελέτη που θα στηρίζεται στον προϋπολογισμό των 72 εκατ. ευρώ για το έργο. Το γήπεδο θα είναι υψηλής κυριότητας του Δήμου Αθηναίων, αλλά ο Παναθηναϊκός θα έχει το δικαίωμα χρήσης για τα επόμενα 99 χρόνια, μεταφέροντας αυτούσια ΟΛΑ τα δικαιώματα που είχε και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως σας είχε ενημερώσει το SDNA. Σύμφωνα με τις ασφαλείς εκτιμήσεις των ανθρώπων που χειρίζονται το πρότζεκτ, η χωρητικότητα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό (με βάση τον προϋπολογισμό) θα είναι από 34 έως 35.000 θέσεις. Θα πρόκειται δηλαδή, με εξαίρεση το ΟΑΚΑ, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας.
Η εκπόνηση των μελετών για το νέο γήπεδο θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

3. Ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα μέχρι την υλοποίηση του πρότζεκτ:
Α. Τις επόμενες 60-90 ημέρες θα υπογραφούν οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των φορέων υλοποίησης του έργου (κυβέρνηση, Δήμος, ΠΑΕ, Ερασιτέχνης ΠΑΟ, τράπεζες-Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς).

Β. Θα αρχίσει η εκπόνηση των τριών μεγάλων πακέτων μελετών. 1. Οι μελέτες του γηπέδου ποδοσφαίρου, το κόστος των οποίων πληρώνει η ΠΑΕ. 2. Όλες οι μελέτες για την κατασκευή του αθλητικού κέντρου του Ερασιτέχνη 7500 τ.μ., πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων κλπ, τις οποίες πληρώνει η ΑΕΠ Ελαιώνα (τράπεζες). 3. Ολες οι μελέτες των Δημόσιων Υποδομών τις οποίες καλύπτουν ο Δήμος Αθηναίων, η ΑΕΠ Ελαιώνα και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.Αυτά τα τρία μελετητικά πακέτα ξεκινούν τις επόμενες 30 ημέρες. Σε ό,τι αφορά την εκπόνησή τους για τα αθλητικά προβλέπεται διάστημα 6 μηνών, για τα έργα υποδομής από 6 έως 9 μήνες.

4. Ακολουθούν:
– Η δημοπράτηση από την ΑΕΠ Ελαιώνα της κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Βοτανικό
– Η δημοπράτηση από τον Δήμο του Δημόσιου έργου κατασκευής του γηπέδου.
– Η δημοπράτηση από τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια του Δημοσίου έργου των Δημόσιων υποδομών

5. ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ του Ερασιτέχνη: η κατασκευή τους αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2021 και να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών. Δηλαδή να παραδοθεί στον Παναθηναϊκό στα τέλη του 2022.

6. ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Η δημοπράτηση και η ανακήρυξη αναδόχου για το γήπεδο ποδοσφαίρου θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2021 και η διαδικασία θα κρατήσει 9 μήνες.
– Τον Απρίλιο του 2022 αναμένεται να έχουμε τον ανάδοχο κατασκευαστή, ο οποίος θα προκύψει μέσα από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο Δήμος Αθηναίων.
– ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από 18 έως (το πιθανότερο) 24 μήνες. Ο Παναθηναϊκός υπολογίζεται (πάντα από τους ανθρώπους που χειρίζονται το πρότζεκτ) να μπει στο νέο ποδοσφαιρικό του γήπεδο στον Βοτανικό από τον Δεκέμβριο του 2023 έως (το πιθανότερο) τον Απρίλιο του 2024.

7. Προϋπολογισμός κατασκευής ποδοσφαιρικού γηπέδου 72 εκατ. ευρώ, εγκαταστάσεων Ερασιτέχνη ΠΑΟ 12 εκατ. ευρώ και Δημόσιων Υποδομών 40 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ