Τελική συμφωνία για τον ενεργό αγρότη

Μία διετία ανακατατάξεων όσον αφορά την αγορά, πώληση και µίσθωση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, διανύει η ελληνική γεωργία, καθώς όπως στις αρχές της τρέχουσας ΚΑΠ, έτσι και τώρα στην ανατολή της περιόδου 2023-2026, απαιτείται προσοχή για να µην βγουν ζηµιωµένοι όσοι επιχειρήσουν να εµπλακούν στην αγορά δικαιωµάτων.
Στην τρέχουσα περίοδο σχετικό σηµείο «καµπής» αποτέλεσε το 2017 µε 64.000 µεταβιβάσεις (υπερδιπλάσιες σε σχέση µε σήµερα), ωστόσο για τη νέα περίοδο που δεν θα υπάρξει χορήγηση νέων δικαιωµάτων, το κύµα έχει ξεκινήσει από το 2021, λόγω και του προγράµµατος των Νέων Αγροτών, και αναµένεται να επεκταθεί έως το 2022.
Λίγες ηµέρες λοιπόν πριν επέλθει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η τελική συµφωνία για τη νέα ΚΑΠ, τα δεδοµένα έχουν ως εξής:
Έτος 2022: Τελευταία χρονιά που θα δοθεί η βασική ενίσχυση µαζί µε το πρασίνισµα. Σήµερα, όταν ένας αγρότης αγοράζει ένα δικαίωµα αξίας π.χ 300 ευρώ (30 ευρώ το στρέµµα) γνωρίζει ότι αυτό θα του αποφέρει 30 ευρώ το στρέµµα συν 15 ευρώ περίπου πρασίνισµα το 2022. Άρα ένα τσεκ αξίας 45 ευρώ το στρέµµα.
Προσοχή: Ενδέχεται η αξία του δικαιώµατος να µειωθεί ή να αυξηθεί το 2022, εφόσον τελικά το ΥΠΑΑΤ αποφασίσει να ξεκινήσει νέο κύκλο εσωτερικής σύγκλισης µέσα στο έτος. Η τελική απόφαση θα γίνει γνωστή έως την 1η Αυγούστου 2021. Άρα και του χρόνου αναµένεται να συνεχιστεί το κύµα µεταβιβάσεων, που έχει ξεκινήσει από φέτος. Υπενθυµίζεται πως καταληκτική ηµεροµηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων µεταβίβασης για φέτος είναι η Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021. Αιτήσεις µεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρµογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως την ως άνω καταληκτική ηµεροµηνία θεωρούνται ως µη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2021.
Έτος 2023, αφετηρία νέας ΚΑΠ: Όσα δικαιώµατα έχουν στην κατοχή τους οι αγρότες το 2022 θα µεταφερθούν το 2023 (δεν λήγουν όπως είχε γίνει στην τρέχουσα περίοδο). Τα δικαιώµατα αυτά θα επαναϋπολογιστούν µε βάση τα πόσα χρήµατα θα διατεθούν για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης. Υπολογίζεται µία µέση µείωση 20%, εκτός και αν αλλάξει κάτι στις διαπραγµατεύσεις στις Βρυξέλλες που συνεχίζονται έως τέλος του µήνα. Ως εκ τούτου, δικαιώµατα του 2022, αυτοµάτως µάλλον χάνουν µέρος της αξίας τους το 2023. Σαφέστερη εικόνα για το αν θα υπάρξει τελικά τέτοια µείωση ή όχι θα υπάρξει µέχρι τέλος του 2021 όταν και θα βγει στη δηµοσιότητα το στρατηγικό σχέδιο της χώρας µας. Επίσης, τα δικαιώµατα αυτά δεν ενεργοποιούν πλέον το πρασίνισµα. Οπότε αν ένας αγρότης έχει δικαίωµα αξίας 300 ευρώ (30 ευρώ το στρέµµα) το 2022, από το 2023 το δικαίωµα αυτό θα έχει διαφορετική αξία µε βάση τις εθνικές αποφάσεις και δεν ενεργοποιεί πρασίνισµα. Οπότε αντιστοιχεί σε τσεκ 30 ευρώ το στρέµµα, συν-πλην την όποια διαφορά προκύψει από τη διαδικασία σύγκλισης ενισχύσεων που θα ξεκινήσει τη νέα περίοδο.
Επιπλέον, κάποιος που έχει στην κατοχή του δικαίωµα µαζί µε επιλέξιµη γη το 2022 και µπορεί να το ενεργοποιήσει, αυτό δεν σηµαίνει ότι θα µπορεί και το 2023, λόγω του νέου ορισµού του ενεργού αγρότη που εξετάζεται να συνδεθεί µε τα τιµολόγια αγοράς-πώλησης προϊόντων. Αν δεν µπορεί ή δεν θέλει να τα ενεργοποιήσει, τότε µπορεί να τα µισθώσει ή να τα πουλήσει.
Πηγή: agronews.gr