Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΚατά ριπάς 7 Ιουνίου

Κατά ριπάς 7 Ιουνίου

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζονται

Κάτω από το όριο του 33% βρίσκεται η ΝΔ ενώ σκληρή μάχη θα γίνει για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης δίνουν ο  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τις κεντρικές τιμές των εκτιμήσεων της Prorata για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τιμή της εκτίμησης για τη Νέα Δημοκρατία είναι 32,4%, για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 13,7%, για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 13,2%, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση 9,3%, τη Νίκη 3,8%, τη Νέα Αριστερά 3,8%, το ΜέΡΑ25 και τη Φωνή Λογικής 2,8%, ενώ για το Κόσμος 1,7%.

Οι συσπειρώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι στηρίζεται από το 70% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Η αντίστοιχη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκτιμάται στο 54%, δηλαδή αυξημένη συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση (Μάιος 2024), με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει τις μεγαλύτερες -αλλά πάντως μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση- απώλειες προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ και δευτερευόντως προς την Πλεύση Ελευθερίας.

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε

Στο ερώτημα της Prorata «Κατά τη γνώμη σας, η χώρα κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση;» μόλις το 34% θεωρεί ότι σίγουρα ή μάλλον κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ το 64% θεωρεί ότι μάλλον οδηγείτε  σίγουρα ή μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Πάντως τα σχετικά εύρη της τρέχουσας εκλογικής επιρροής των κομμάτων, σύμφωνα με την Prorata έχουν ως εξής:

– Η ΝΔ μεταξύ 29,5% και 35,3%

– Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από 11,6% έως 15,8%

– Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από 11,1% έως 15,3%

– Το ΚΚΕ από 7,5% έως 11,1%

– Η Ελληνική Λύση από 7,5% έως 11,1%

– Η Νίκη από 2,6% έως 5%

– Η Πλεύση Ελευθερίας από 3,1% έως 5,7%

– Η Νέα Αριστερά από 2,6% έως 5%

– Το ΜέΡΑ25 από 1,8% έως 3,8%

– Η Φωνή Λογικής από 1,8% έως 3,8%

– Ο Κόσμος από 0,9% έως 2,5%

Και τα υπόλοιπα κόμματα από 1,8% έως 3,8%

Τα έχει πει και ξαναπεί

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση, τελικά,  έκανε άλλη μια κίνηση εντυπωσιασμού. Έφτιαξε ένα μπακαλόχαρτο και το έδειξε στους ενθουσιώδεις οπαδούς του αγορεύοντας σε προεκλογική συγκέντρωση. Δεν ήθελε να αποδείξει ότι έχει έτοιμο και καθαρό το Πόθεν Έσχες του. Ήθελε να ακούσουν οι οπαδοί του ότι ο ίδιος είναι δουλευταράς και να ρωτήσει «πού βρήκε ο Μητσοτάκης τα 40 ακίνητα που έχει;». Μόνο που ο αρχηγός και όσοι τον συμβουλεύουν δεν έχουν καταλάβει ότι το «όπλο» με τα περιουσιακά του Μητσοτάκη έχει πάθει αφλογιστία εδώ και οκτώ χρόνια. Τα έχει πει και ξαναπεί το κόμμα τους και δεν απέδωσαν εκλογικά.

Το ήθος της Αριστεράς

Ο Μητσοτάκης έχει μεγάλη περιουσία, αλλά δεν επιδεικνύει τον πλούτο του. Είναι και επικεφαλής δεξιού κόμματος. Ο Κασσελάκης είναι επικεφαλής αριστερού κόμματος. Αυτό δεν τον υποχρεώνει να είναι φτωχός ή να τον παριστάνει. Όμως, στο ήθος και την κουλτούρα της Αριστεράς δεν είναι η επίδειξη σπιτιών, μετοχών, εταιρειών, πολυτελών αυτοκινήτων.

Το αστείο

Το αστείο με τις επικείμενες Ευρωεκλογές είναι ότι και οι τρείς θα λένε ότι βγήκαν κερδισμένοι. Ο Μητσοτάκης γιατί πιθανώς να συγκεντρώσει ποσοστό όσο οι άλλοι δύο μαζί, ο Κασσελάκης γιατί ίσως να πάρει κάτι παραπάνω από το 17,8% των εθνικών εκλογών κι ο Ανδρουλάκης-ακόμη κι αν είναι τρίτος με κάνα- θα πει ότι το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε σε σύγκριση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Δεν έχω καταλάβει

Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει, τελικά ο Φλωρίδης τα είπε τόσο διαφορετικά για την Αμαλιάδα και τους έπεισε ή τελικά τα ίδια έλεγε εξαρχής ο Υπουργός και τώρα ήταν πιο έτοιμοι να πειστούν;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ