Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΑπίθανο: Μαθητές ελληνικού σχολείου στην Γκάνα χορεύουν… ποντιακά!

Απίθανο: Μαθητές ελληνικού σχολείου στην Γκάνα χορεύουν… ποντιακά!

Υπάρχει ένα ελληνικό σχολείο στην Γκάνα της Αφρικής, το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τις ζωές των μαθητών του. Το St. Nicholas Preparatory School άνοιξε τις πόρτες του τον Φεβρουάριο του 2012 από τον Αλκιβιάδη Κάππα και τη φιλέλληνα φίλη του Deborah Eleazar, χάρη στην χρηματοδότηση του Maria Tsakos Foundation. Αρχικά στέγαζε μόλις 23 παιδιά, όμως σήμερα μετρά πάνω από 140. Σύνθημά του; «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Στους μικρούς μαθητές προσφέρονται βιβλία, σχολικά είδη, στολές για να φοράνε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αλλά και δύο γεύματα. Όπως λέει η  Κατερίνα Κάππα, κόρη του Αλκιβιάδη, η οποία είναι εθελόντρια στο σχολείο: «Τα παιδιά ζουν σε πολύ κακές συνθήκες. Εάν δεν υπήρχε το σχολείο, τα περισσότερα πιθανά θα τριγυρνούσαν στους δρόμους».

Τους προσφέρεται, ακόμα, ένα μεγάλο ανοιχτό παράθυρο προς την ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό. Οι μαθητές, λοιπόν, πέρα από τη βασική εκπαίδευση, όπως αυτή ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας της Γκάνας, διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία, λογοτεχνία αλλά και… παραδοσιακούς χορούς.

Εξ ου και το βίντεο που πριν από μερικές ημέρες δημοσίευσε η σελίδα greekreporter.com, στο οποίο βλέπουμε μικρούς μαθητές του σχολείου να χορεύουν ποντιακά, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων:

Το όραμα του σχολείου

Όραμα του σχολείου και των εθελοντών που εργάζονται εκεί είναι να επεκταθεί στην κάλυψη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα επαγγελματικό κολλέγιο, μέσα στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να εξελίξουν τις πρακτικές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να βρουν δουλειά στο μέλλον.

Μάλιστα, όλοι ελπίζουν, ότι τα παιδιά αυτά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν μια μέρα στην Ελλάδα και να γνωρίσουν από κοντά τον πολιτισμό της.

Μέχρι να γίνει αυτό, δεκάδες οργανισμοί, σχολεία και ιδιώτες από όλον τον κόσμο στηρίζουν το σχολείο όπως μπορούν. Η εταιρεία Μυτιληναίος, για παράδειγμα, πρόσφατα έχτισε ένα μέρος του κτιρίου, με τρεις επιπλέον αίθουσες και σκοπεύει να συνεχίσει.

Πηγή: greekreporter.com – πηγή φωτος: Facebook/St. Nicholas Preparatory School

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ