Βάσεις 2021: Πού παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ανοδικές οι τάσεις

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, το μόνο πεδίο… αγωνίας που απομένει για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών είναι οι Βάσεις 2021.

Στο πιο άμεσο διάστημα, ωστόσο, και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Ιουλίου, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείο Παιδείας και των ειδικών.

Για τις Βάσεις 2021 έχουν αρχίσει να διατυπώνονται οι πρώτες εκτιμήσεις, με τη γενική τάση να δείχνει ανοδική.

Σύμφωνα με αναλυτές, η άνοδος των Βάσεων θα είναι «εκρηκτική» στις υψηλόβαθμες σχολές.

Βάσεις 2021: Οι εκτιμήσεις για κάθε πεδίο

Αυτή είναι και η πρώτη, γενική παρατήρηση που κάνει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο alfavita.gr, ο εκπαιδευτικός αναλυτής, αρθρογράφος και συγγραφέας Χρήστος Κάτσικας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Χρήστος Κάτσικας, «αν και φέτος έχουμε 1.141 υποψηφίους λιγότερους από πέρυσι, η κλιμάκωση των μορίων στην κλίμακα 18-20 (άριστα) αποτυπώνει σε απόλυτο πλήθος 1.103 υποψήφιους, περίπου, 220 περισσότερους από πέρυσι. Στην Ιστορία άνω του 18 έγραψε το 13,65% των υποψηφίων (από 15,64% πέρυσι), στην Κοινωνιολογία το 27,55% (από 28,28% πέρυσι) και στα Αρχαία το 3,83% (από 3,95% πέρυσι)».

Οπως εξηγεί, «η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις θα είναι πολύ κοντά σε αυτές του 2019. Συγκεκριμένα, αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου της τάξης των 50-300 μορίων, ενώ η Νομική Αθήνας μπορεί να διεκδικήσει και περισσότερο από 300 μόρια άνοδο, καθώς προσφέρει φέτος λιγότερες θέσεις εισακτέων. Σημαντική αύξηση πάνω από 400 μόρια αναμένεται να έχουν τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και όσα τμήματα έχουν ως ειδικό μάθημα τα Αγγλικά, καθώς στο μάθημα αυτό καταγράφηκε πολύ μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων στις βαθμολογικές κλίμακες 15-18 και 18-20».

Ο κ. Κάτσικας επισημαίνει ότι «οφείλουμε να πάρουμε υπόψη τυχόν διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων επηρεασμένες από την πρόσφατη ανακοίνωση διορισμού 11.700 εκπαιδευτικών (διαφοροποιήσεις που δεν θα οδηγήσουν σε οριακή άνοδο σε φιλολογίες και παιδαγωγικά Τμήματα κυρίως των ΑΕΙ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας».

Παρά τη γενική τάση, ο Χρήστος Κάτσικας «βλέπει» μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές μεσαίας βαθμολογίας του Πεδίου (στα 12.000-15.000 μόρια). «Αντίθετα, αναμένεται μικρή άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (αυτές που πέρυσι βρίσκονταν ανάμεσα στα 10.000 και 12.000 μόρια), κυρίως αυτές που κατοικοεδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» προσθέτει και καταλήγει:

«Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου που πέρυσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια, φέτος σκαρφαλώνει τουλάχιστον στα 8.94, με αποτέλεσμα περίπου 30 τμήματα που πέρυσι είχαν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ να καταγράψουν τεχνητή άνοδο. Παράλληλα, κάτω από την ελάχιστη βάση εισαγωγής αναμένεται να βρεθεί το 36% των υποψηφίων, δηλαδή περίπου οι 8.000 από τους 22.500. Η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα, ενώ τη δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης».

Ο πίνακας που επιμελήθηκε ο Χρήστος Κάτσικας:

ΠΗΓΗ: alfavita.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ