Πώς να αντιμετωπίσεις τον πόνο στο χέρι ή τον πυρετό μετά το COVID-19 εμβόλιο

Συμβουλές για τους εμβολιασθέντες από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των πιο συχνών παρενεργειών.

Κάτι που χρειάζεται να ξέρεις χωρίς να σε φοβίζει είναι ότι ο  εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 μπορεί να έχεις παρενέργειες με συμπτώματα που μοιάζουν με γριππώδη συνδρομή, το οποίο είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού για να δημιουργήσει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσε πρόσφατα οδηγίες για τους πολίτες που θα εμβολιαστούν έναντι του SARS-CoV-2 ενημερώνοντας ότι οι πιθανές παρενέργειες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα να πραγματοποιήσετε καθημερινές δραστηριότητες, αλλά μόνο για μερικές ημέρες.

Ποιες είναι οι πιο συχνές παρενέργειες

Στο χέρι που θα εμβολιαστείς μπορεί να έχεις πόνος και οίδημα ενώ σε όλο το σώμα μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγη, καταβολή, πονοκέφαλος.

Για να μειώσεις τον πόνο στο χέρι

ή τη δυσφορία στο σημείο του εμβολιασμού μπορείς να εφαρμόσεις ένα καθαρό, ψυχρό, υγρό ύφασμα στην περιοχή, να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς και να ασκείς το χέρι.

Για να μειώσεις τη δυσφορία από τον πυρετό

Μπορείς να πίνεις άφθονα υγρά και να ντυθείς ελαφριά. Εάν έχεις πόνο ή δυσφορία, μπορείς να λάβεις κοινά αναλγητικά όπως ιβουπροφένη ή ακεταμινοφένη. Επικοινώνησε με τον γιατρό σου για να σου ορίσει τη δοσολογία και την συχνότητα.

Πότε να επικοινωνήσεις με τον γιατρό

Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσφορία από τον πυρετό ή τον πόνο είναι φυσιολογική. Ωστόσο, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον ιατρό ή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εάν η ερυθρότητα ή ευαισθησία στο σημείο του εμβολιασμού επιμένουν για περισσότερο από 24 ώρες και εάν έχεις παρενέργειες που σε ανησυχούν ή δεν φθίνουν μετά από μερικές ημέρες, και σαφώς εάν νομίζεις ότι έχετε αλλεργική αντίδραση μετά τον εμβολιασμό με εξάνθημα, δύσπνοια, υπόταση.

Πηγή:bestofyou.gr

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ