Νίσυρος: Ρωγμές και βυθίσεις του εδάφους στο Λακκί – Αυτοψία από επιστήμονες

462

Αυτοψία της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στη Νίσυρο

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για νέες ρωγματώσεις και βυθίσεις που εμφανίστηκαν σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί, στη Νίσυρο.

 

Κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών πραγματοποίησε επίσκεψη στη Νίσυρο από τις 14 έως τις 23 Φεβρουαρίου ώστε να κάνει αυτοψία, παρατηρήσεις και εκτίμηση της επικινδυνότητας για τα φαινόμενα ρωγματώσεων και βυθίσεων που εκδηλώνονται στην περιοχή Λακκί του πυθμένα της καλδέρας της Νισύρου και τα φαινόμενα ρωγματώσεων και καταπτώσεων βραχοτεμαχών στην περιοχή της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι Νισύρου.

Το φαινόμενο που πρωτοεκδηλώθηκε το 2001 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν την εμφάνιση νέων πολύ πρόσφατων ρωγματώσεων και βυθίσεων και την επέκταση του φαινομένου σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί, στο υψόμετρο μεταξύ 115 και 108 μέτρων (πυθμένας καλδέρας). Από τις νέες παρατηρήσεις, μετρήσεις και καταγραφές, επιβεβαιώθηκε η παλαιότερη εκτίμηση ότι το φαινόμενο δεν συνδέεται και δεν σχετίζεται με φαινόμενα επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Νισύρου, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Η επίσκεψη στην Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιανής πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα που ζητούσε να εκτιμηθεί η σημερινή κατάσταση σε σχέση με τα γεωτεχνικά προβλήματα τα οποία εκδηλώνονται στη Μονή και τον περιβάλλοντα χώρο. Το κλιμάκιο  διαπίστωσε την ύπαρξη γεωτεχνικών προβλημάτων και άλλα γεωτεχνικής φύσης φαινόμενα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με κατάλληλα σχεδιασμένες παρεμβάσεις, που θα διατυπωθούν σε σχετική έκθεση.

πηγη: lifo.gr